Μοιρασιά

Η εξυπνάδα του Μητσοτάκη είναι ότι πήγε με τους περισσότερους. Οι υπόλοιποι ερίζουν να μοιράσουν τους λίγους.

Φαινομενικά η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα είναι εξαιρετικά απλή.

Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις και τις εκλογές έχουμε ένα 60% που μαζεύει κάθε λογής δεξιούς και κεντροδεξιούς.

Και ένα 35% με το ζόρι που αθροίζει ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, πρώην ΣΥΡΙΖΑ και κάθε είδους αριστερόστροφους αγωνιστές.

Λογικά κι επειδή δημοκρατία έχουμε, οι περισσότεροι κερδίζουν.

Η εξυπνάδα του Μητσοτάκη είναι ότι πήγε με τους περισσότερους. Οι υπόλοιποι ερίζουν να μοιράσουν τους λίγους.

Βεβαίως υπάρχουν δεξιοί και δεξιοί. Ο Ν. Κακλαμάνης διαφωνεί με τους τρέχοντες δεξιούς και διακηρύσσει πως «δεν θα υφίσταντο Λατινοπούλου και Βελόπουλος αν η ΝΔ ήταν στον σωστό ιδεολογικό δρόμο» (12/9).

Μάλιστα. Και ποιος είναι ο σωστός ιδεολογικός δρόμος;

Διότι η Λατινοπούλου δεν ξέρω τι λέει, μην την αδικήσω. Αλλά ο Βελόπουλος πολεμάει τις ανεμογεννήτριες, υπόσχεται «παγκόσμια κατάρρευση», στηρίζει τον Πούτιν που είναι λεβέντης, ψηφίζει Τραμπ και άλλα νόστιμα.

Θα μπορούσε να λέει τέτοια κουλά ο Μητσοτάκης; Θα μπορούσε. Αλλά τότε δεν θα ήταν Μητσοτάκης, θα ήταν Βελόπουλος. Και σίγουρα δεν θα είχε βγει ποτέ Πρωθυπουργός.

Ο δήμαρχος Αθηναίων βεβαίως βρήκε μια νέα εκδοχή του «λεφτά υπάρχουν». «Πού θα βρούμε τα λεφτά;» αναρωτήθηκε. «Από τις τράπεζες, τις πολυεθνικές και τα ολιγοπώλια» απάντησε ο ίδιος στον εαυτό του (ΚΕ του ΠΑΣΟΚ, 15/9).

Αν δεν κάνω λάθος ήταν η βασική ιδέα που είχε και ο Λένιν πριν από εκατό χρόνια, αλλά ο Λένιν δεν ήταν δήμαρχος κι η ιστορία είχε κακό τέλος.

«Χάρη γερά, να πέσει η Δεξιά» προέτρεπαν πάντως τον δήμαρχο οι οπαδοί του, ενθουσιασμένοι που θα ξεπουπουλιάσουν τις τράπεζες, τις πολυεθνικές και τα ολιγοπώλια.

Το ζητούμενο όμως για τους έως τώρα νικητές δεν είναι ο δήμαρχος αλλά πώς θα διατηρήσουν το μεγαλύτερο κομμάτι του 60% που τους καθιστά πολιτικά κυρίαρχους.

Ενώ η πρόκληση για τους χαμένους δεν είναι πώς θα μοιράσουν το 35% μεταξύ τους, ούτε πώς θα μοιράσουν τη λεία από τις πολυεθνικές, αλλά πώς θα αυξήσουν το ακροατήριό τους μήπως γίνουν κυβέρνηση.

Διότι με τα σημερινά δεδομένα, ακόμη κι αν ο Χαρίτσης φτιάξει «Λαϊκό Μέτωπο», ακόμη κι αν ετοιμάσει «Προοδευτικό Μέτωπο» ο Παππάς «13-0», ακόμη κι αν «ο Χάρης προσπαθήσει γερά», πάλι δεν βγαίνουν οι αριθμοί.

Βεβαίως έφυγε ο Κασσελάκης από τη μέση που θα έμενε πρωθυπουργός για δύο τετραετίες και άδειασε η θέση. Αλλά δεν ανησυχώ.

Πάντα βρίσκεται κάποιος να κάνει τον πρωθυπουργό στην παρέα, ιδίως αν δεν χρειαστεί να τον ψηφίσουν.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.