Ο καφές έχει συνδεθεί με πολλά οφέλη για τον οργανισμό και κυρίως με μια καθημερινή αγαπημένη ρουτίνα, με φιλικές εξόδους και συγκεντρώσεις. Είχατε σκεφτεί ποτέ, όμως, ότι ο καφές μπορεί να συμβάλλει και στην επιβράδυνση της γήρανσης του προσώπου;

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Cosmetic Dermatology, η κατανάλωση καφέ μπορεί να διατηρήσει την νεανική όψη της επιδερμίδας. Η έρευνα συνέκρινε τέσσερα ροφήματα που καταναλώνουν περισσότεροι από 16.000 Ευρωπαίοι: καφέ, τσάι, αλκοόλ και ροφήματα με ζάχαρη. Ο καφές ήταν το μόνο ρόφημα που συσχετίστηκε με την καθυστέρηση της γήρανσης του προσώπου, όπως εξηγεί και το vita.gr.

Καφές πλούσιος σε πολυφαινόλες που συμβάλλουν στην αντιγήρανση

Συγκεκριμένα, οι ερευνητές δηλώνουν πως οι αντιοξειδωτικές ιδιότητες του καφέ καταπολεμούν αποτελεσματικά το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή. Οι πολυφαινόλες στον καβουρδισμένο καφέ φαίνεται ότι μπορεί να βελτιώνουν την ελαστικότητα και την ενυδάτωση του δέρματος, καθυστερώντας τις ρυτίδες και άλλα σημάδια γήρανσης.

Επιπλέον, οι επιστήμονες, τονίζουν πως οι πολυφαινόλες είναι ευαίσθητες στη θερμότητα, οπότε το είδος του καφέ παίζει ρόλο. Οι ελαφρά καβουρδισμένοι καφέδες είναι πιο ισχυροί, καθώς το ψήσιμο σε υψηλές θερμοκρασίες καταστρέφει τις πολυφαινόλες. O εσπρέσο, για παράδειγμα, φαίνεται να είναι μια καλή επιλογή, με την προϋπόθεση ότι καταναλώνεται με μέτρο στα πλαίσια μιας ισορροπημένης διατροφής.

Το δέρμα προτιμά «black coffee»

Τα τσάι, επίσης, περιέχει πολυφαινόλες. Ωστόσο, η μελέτη δεν κατέδειξε κάποια ισχυρή σχέση μεταξύ της κατανάλωσης τσαγιού και της καθυστερημένης γήρανσης του προσώπου. Όμως, άλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι το πράσινο τσάι μπορεί να αποτρέψει τη φωτογήρανση από την έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολίαμειώνοντας τη φλεγμονή του δέρματος.

Θυμηθείτε ότι όπως όλα, έτσι και η κατανάλωση καφέ χρειάζεται μέτρο και συνέπεια. Σε καμία περίπτωση μην υπερβάλλετε, γιατί αυξάνεται ο κίνδυνος επιπτώσεων, όπως η νευρικότητα και οι διαταραχές ύπνου. Εξίσου σημαντικό είναι να αποφεύγετε τα πρόσθετα, που σας γεμίζουν “κενές” θερμίδες.