Από Οκτώβριο …Χριστούγεννα στη Βενεζουέλα

Η χριστουγεννιάτικη περίοδος θα αρχίσει φέτος στη Βενεζουέλα την 1η Οκτωβρίου ώστε τα γλίσχρα επιδόματα και οι μερίδες αλλαντικών που μοιράζουν οι “λαϊκές επιτροπές” στους λιμοκτονούντες πολίτες του σοσιαλιστικού παραδείσου, να διανεμηθούν πολύ νωρίτερα.

Γνωρίζει ο σοσιαλιστής πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, την αντιπαθητική ελληνική παροιμία “κι από Αύγουστο… χειμώνα”; Προφανώς όχι. Δημιούργησε όμως μια ευχάριστη παραλλαγή της: “από Οκτώβριο …Χριστούγεννα”.

“Είναι Σεπτέμβριος και μυρίζει Χριστούγεννα”, δήλωσε περιχαρής ο πρόεδρος στην εβδομαδιαία τηλεοπτική του εκπομπή στις 3 Σεπτεμβρίου, και αναφώνησε: “γι αυτό και εγώ, προς τιμήν σας, συμπατριώτες μου, για να σας ευχαριστήσω, ανακοινώνω ότι τα Χριστούγεννα φέτος αρχίζουν την 1η Οκτωβρίου. Ήρθαν τα Χριστούγεννα, με αγάπη, με ειρήνη και ασφάλεια”.

Ματαίως η Καθολική εκκλησία της Βενεζουέλας επιχειρηματολόγησε ότι τα Χριστούγεννα είναι μείζων θρησκευτική εορτή που τιμάται στις 25 Δεκεμβρίου και δεν πρέπει να εργαλειοποιείται ούτε να χρησιμοποιείται για πολιτικούς σκοπούς. Ακάθεκτος ο πρόεδρος.

Η χριστουγεννιάτικη περίοδος θα αρχίσει φέτος στη Βενεζουέλα την 1η Οκτωβρίου ώστε τα γλίσχρα επιδόματα και οι μερίδες αλλαντικών που μοιράζουν οι “λαϊκές επιτροπές” στους λιμοκτονούντες πολίτες του σοσιαλιστικού παραδείσου, να διανεμηθούν πολύ νωρίτερα.

Γιατί κάπως πρέπει να συντηρηθεί ο μύθος της επανάστασης διαρκείας του καθεστώτος Μαδούρο και να ξεχάσουν οι Βενεζουελάνοι την πείνα και την εξαθλίωση – το 80% της χώρας έμεινε χωρίς ρεύμα επί τουλάχιστον 12 ώρες στις 30 Αυγούστου- να ξεχάσουν τις προεδρικές εκλογές της 28ης Ιουλίου, τις οποίες ο Μαδούρο έκλεψε από την ενωμένη δημοκρατική αντιπολίτευση και τον υποψήφιό της, Εδμούντο Γκονσάλες.

Να ξεχάσουν τους 24 τουλάχιστον ανθρώπους που σκοτώθηκαν ενώ διαμαρτύρονταν για τη νοθεία στις κάλπες, στις ταραχές που ακολούθησαν, να ξεχάσουν και τους 2000 διαδηλωτές που συνελήφθησαν.

Κατά διαβολική σύμπτωση, λίγο πριν από την ανακοίνωση για την άφιξη των Χριστουγέννων την 1η Οκτωβρίου, οι αρχές της Βενεζουέλας εξέδωσαν ένταλμα σύλληψης για τον Γκονσάλες με την κατηγορία της συνωμοσίας, και του σφετερισμού της εξουσίας.

Ο Γκονσάλες αυτοεξορίστηκε τελικώς στην Ισπανία. (Χθες, το Καράκας κάλεσε τον πρέσβη της Ισπανίας για εξηγήσεις, καθώς η ισπανίδα υπουργός Άμυνας, Μαργαρίτα Ρόμπλες, αποκάλεσε δικτατορία, το καθεστώς Μαδούρο).

Το πεδίο για τους εορτασμούς είναι πλέον ελεύθερο. Μαζί με τα αλλαντικά και τα μικροδωράκια, ο Μαδούρο ως άλλος παλαιοημερολογίτης, θα γιορτάσει την παρατεταμένη χριστουγεννιάτικη περίοδο, η οποία στο τέλος της, στις αρχές Ιανουαρίου του 2025, θα του χαρίσει το ωραιότερο δώρο: την έναρξη της τρίτης θητείας του στην προεδρία, στην οποία βρίσκεται από το 2013. Ο Αη-Βασίλης δεν θα ξεχάσει τον άξιο διάδοχο του σοσιαλιστή προέδρου Ούγκο Τσάβες.

Έχει όμως προ πολλού ξεχάσει τη Βενεζουέλα. Στο διάστημα 2015-2023, θυμίζει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, 7,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη χώρα. Περισσότεροι από όσους έχουν εγκαταλείψει την εμπόλεμη Ουκρανία.

Σημείωση: Δεν είναι η πρώτη φορά που τα Χριστούγεννα φτάνουν νωρίτερα στη Βενεζουέλα. Το 2020 προκειμένου να ξεχάσουν οι πολίτες το δράμα της πανδημίας του κορωνοϊού, ο Μαδούρο τους έφερε τα Χριστούγεννα στις 15 Οκτωβρίου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.