Ο καιρός είναι γνωστό πως μπορεί να επηρεάσει το σώμα και την υγεία μας. Ποιες οι επιπτώσεις όταν η υγρασία στην ατμόσφαιρα είναι αυξημένη;

5 επιπτώσεις της υγρασίας στον οργανισμό μας

#1 Αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος και αφυδάτωση

Τα υψηλά επίπεδα υγρασίας στην ατμόσφαιρα μπορεί να προκαλέσουν υπερβολική εφίδρωση στο σώμα. Παράλληλα, κάνουν την εξάτμιση του ιδρώτα δύσκολη, με αποτέλεσμα η υγρασία να παραμένει στο δέρμα και να μειώνεται η ικανότητα του σώματός μας να κρυώνει αποτελεσματικά. Αυτό προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος, αυξάνοντας και τον κίνδυνο ασθενειών που σχετίζονται με τη ζέστη, όπως η θερμική εξάντληση και η θερμοπληξία. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν ζάλη, πονοκεφάλους, γρήγορο καρδιακό παλμό, ακόμη και λιποθυμία.

Τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι, τα παχύσαρκα άτομα και οι ασθενούντες είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στους κινδύνους του θερμού και υγρού καιρού. Οι άνδρες ιδρώνουν περισσότερο από τις γυναίκες και έτσι κινδυνεύουν περισσότερο από την αφυδάτωση. Επομένως, υπάρχει ανάγκη για ενυδάτωση, την οποία δεν πρέπει να ξεχνάμε χειμώνα-καλοκαίρι.

#2 Αναπνευστικά προβλήματα

Για άτομα με άσθμα, ΧΑΠ ή άλλες αναπνευστικές παθήσεις, η υψηλή υγρασία μπορεί να επιδεινώσει τα προβλήματα αυτά. Ο υγρός αέρας μπορεί να προκαλέσει συστολή των αεραγωγών, οδηγώντας σε δύσπνοια, συριγμό και δυσφορία. Επιπλέον, η υψηλή υγρασία προάγει την ανάπτυξη αλλεργιογόνων όπως τα ακάρεα και η σκόνη, προκαλώντας αλλεργικές αντιδράσεις. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι ωφέλιμο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

#3 Δερματικά προβλήματα

Η υψηλή υγρασία σε συνδυασμό με τη ζέστη μπορεί να οδηγήσει, όπως είπαμε, σε υπερβολική εφίδρωση, η οποία φράζει τους πόρους και προκαλεί ακμή ή ερεθισμούς στο δέρμα. Καταστάσεις όπως εξανθήματα και επιδείνωση των συμπτωμάτων εκζέματος ή της ψωρίασης είναι κοινές σε υγρά περιβάλλοντα. Η διαχείριση αυτών των επιπτώσεων περιλαμβάνει τακτικό καθαρισμό, να φοράμε ρούχα που αναπνέουν και χρήση μη φαγεσωρογόνων προϊόντων για τη διατήρηση πιο υγιούς δέρματος. Ο γιατρός μας μπορεί να μας καθοδηγήσει φυσικά και σε αυτήν την περίπτωση κατάλληλα.

#4 Στρες και μειωμένη συγκέντρωση

Η υψηλή υγρασία μπορεί να οδηγήσει σε ευερεθιστότητα και δυσκολία συγκέντρωσης. Μελέτες υποδεικνύουν ότι η ζέστη και η υγρασία μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τη διάθεση και τη γνωστική λειτουργία, καθιστώντας τους ανθρώπους πιο επιρρεπείς στο στρες.

#5 Καιρός και κόπωση

Η υψηλή υγρασία επιβαρύνει επιπλέον το σώμα κατά τη διάρκεια της άσκησης, καθώς αγωνίζεται να ρυθμίσει αποτελεσματικά τη θερμοκρασία του. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο καρδιακό ρυθμό, κόπωση και μειωμένη αντοχή, επηρεάζοντας τη σωματική απόδοση. Χρειάζεται λοιπόν ακόμη περισσότερη προσοχή όταν στο ζεστό και υγρό καιρό κάνουμε γυμναστική ή μια δουλειά που χρειάζεται έντονη σωματική δραστηριότητα. Θα πρέπει να πίνουμε αρκετό νερό, να φοράμε τα κατάλληλα ρούχα και να καταναλώνουμε μικρά γεύματα αλλά πιο συχνά.