Λίπος στην κοιλιά: Γιατί είναι τόσο επίμονο – Γρήγορα tips που βοηθούν

Ενώ είναι σχετικά εύκολο να χάσουμε λίπος σε άλλα μέρη του σώματός μας, το λίπος στην κοιλιά είναι πράγματι δύσκολο να χαθεί.

Στέκεσαι μπροστά στον καθρέφτη με μια μεζούρα στο χέρι. Έχουν περάσει εβδομάδες από τότε που ξεκίνησες να γυμνάζεσαι. Περιμένεις λοιπόν πως θα μετρηθείς και το λίπος στην κοιλιά θα έχει έστω λίγο, πέσει. Αλλά η μεζούρα λέει ότι η μέση σου είναι ακριβώς όπως πριν. Απογοητεύεσαι και αναρωτιέσαι: Μα γιατί δεν χάνω το λίπος στην περιοχή αυτή;

Ενώ είναι σχετικά εύκολο να χάσουμε λίπος σε άλλα μέρη του σώματός μας, το λίπος στην κοιλιά είναι πράγματι δύσκολο να χαθεί. Ας δούμε τι εξηγήσεις έχει να μας δώσει γι’ αυτό η επιστήμη.

Το… επίμονο λίπος 

Υπάρχουν δύο είδη λιπώδους ιστού. Ο ένας δεν παίζει ενεργό ρόλο στη λειτουργία του οργανισμού μας και είναι σχετικά πιο εύκολο να χαθεί με μέτριες ή έντονες ασκήσεις.

Έπειτα, υπάρχει η άλλη κατηγορία λιπώδους ιστού που έχει συγκεκριμένες λειτουργίες να εκτελέσει. Το λίπος στην κοιλιά περιέχει τον ενεργό λιπώδη ιστό που απελευθερώνει ορμόνες οι οποίες επηρεάζουν την υγεία και το… ταξίδι απώλειας λίπους.

Ο λιπώδης ιστός περιέχει νευρικά κύτταρα και αιμοφόρα αγγεία που επικοινωνούν με άλλα όργανα του σώματος μέσω ορμονικών σημάτων. Κι αυτός είναι ένας πιθανός λόγος για τον οποίο χάνεται δύσκολα.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι το λίπος στην κοιλιά είναι κάτι περισσότερο από ένα απλό στρώμα λίπους. Το κοιλιακό λίπος περιλαμβάνει το σπλαχνικό που περιβάλλει την κοιλιά, τα όργανα μέσα και γύρω από αυτήν. Είναι το στρώμα προστασίας των οργάνων. Ως εκ τούτου, είναι πιο πιθανό να φύγει τελευταίο.

Με απλά λόγια, χάνουμε λίπος από λιγότερο σημαντικές περιοχές και η κοιλιά δεν ανήκει σε αυτές. Κι ενώ ένα ποσοστό λίπους στην εν λόγω περιοχή είναι υγιές, το πλεόνασμα είναι έως και επικίνδυνο.

Τι θα πρέπει να κάνουμε;

Χρειάζεται αφοσίωση και χρόνος. Όταν ακολουθείς μια σταθερή ρουτίνα φυσικής κατάστασης και ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής, θα χάνεις λίπος συνολικά.

Χρειάζονται ίσως και μήνες για να δεις αξιοσημείωτα αποτελέσματα αλλά αξίζει τον κόπο. Σε ό,τι αφορά την απώλεια λίπους, οι θερμίδες παίζουν βασικό ρόλο.

Εάν καταναλώνεις επιπλέον θερμίδες, δεν πρόκειται να χάσεις λίπος. Φρόντισε να διατηρείς την πρόσληψη θερμίδων υπό έλεγχο και να μην καταναλώνεις περισσότερες από εκείνες που πραγματικά χρειάζεσαι, σύμφωνα με το πρόγραμμα του διατροφολόγου σου.

Γρήγορα tips που βοηθούν

  • Επικεντρώσου στην κατανάλωση φυτικών τροφίμων, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά που μπορούν να περιορίσουν την πρόσληψη ανθυγιεινών τροφίμων και να σε βοηθήσουν στη μείωση του βάρους. Κατανάλωσε επίσης τακτικά τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη και χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά όπως λευκό κρέας – κοτόπουλο και ψάρι – αβγό, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, ξηρούς καρπούς και όσπρια.
  • Περιόρισε το μέγεθος της μερίδας σου.
  • Πίνε πολύ νερό και πρόσεξε την κρυμμένη ζάχαρη στα άλλα ροφήματα.
  • Η έρευνα έχει δείξει ότι η πιο αποτελεσματική προπόνηση για την απώλεια λίπους είναι η υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση (HIIT). Ιδανικά, ακολούθησε ένα πρόγραμμα που να περιλαμβάνει HIIT και οποιαδήποτε άλλη μορφή άσκησης σου αρέσει, συμπεριλαμβανομένων των προπονήσεων cardio και ενδυνάμωσης.
  • Κοιμήσου καλά, 7 με 9 ώρες κάθε βράδυ.
  • Μείωσε το καθημερινό στρες.
  • Θέσε ρεαλιστικούς στόχους και μην ελπίζεις σε γρήγορες αλλαγές. Το αποτέλεσμα θα έρθει, όπως είπαμε, σταδιακά.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.