Καθιστική ζωή… το νέο τσιγάρο. Βλάπτει σοβαρά την υγεία -Πώς θα το κόψετε

Εάν η καθιστική ζωή είναι το νέο κάπνισμα, τι μπορούμε να κάνουμε για να την... «κόψουμε»; Νέα έρευνα αποκαλύπτει...

Η καθιστική ζωή βλάπτει και τα ευρήματα των επιστημόνων το επιβεβαιώνουν. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί από μόνη της παράγοντα κινδύνου για καρδιομεταβολική νοσηρότητα και θνησιμότητα από όλες τις αιτίες, όπως αναφέρει το vita.gr

Πιο συγκεκριμένα, επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Jama Network Open αποκαλύπτει ότι οι άνθρωποι που κυρίως κάθονται όσο εργάζονται έχουν 16% υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από όλες  αιτίες και 34% υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακά νοσήματα.

Τι αποκάλυψε η έρευνα για την καθιστική ζωή

Για να καταλήξουν σε αυτά τα συμπεράσματα, οι ερευνητές εξέτασαν τα δεδομένα υγείας και τρόπου ζωής 481.688 υγιών ενηλίκων, οι οποίοι συμπλήρωσαν σχετικά ερωτηματολόγια πολλές φορές κατά τη διάρκεια 12,85 ετών. Με βάση το πόσο συχνά ανέφεραν ότι κάθονταν όσο εργάζονταν, οι συμμετέχοντες ομαδοποιήθηκαν σε τρεις κατηγορίες:

Εργαζόμενοι που παρέμεναν κυρίως καθισμένοι

-Εργαζόμενοι που ήταν κυρίως καθισμένοι ή στέκονταν ενώ εκτελούσαν επαναλαμβανόμενες κινήσεις κατά τη διάρκεια της εργασίας.
-Εργαζόμενοι που στέκονταν ή περπατούσαν τις περισσότερες φορές.

Στη συνέχεια, η καθιστή θέση συγκρίθηκε με το επίπεδο σωματικής δραστηριότητας των συμμετεχόντων (που ανέφεραν οι ίδιοι):

Ανενεργό: Λιγότερα από 15 λεπτά φυσικής δραστηριότητας την ημέρα.
Χαμηλό: Από 15 έως 29 λεπτά την ημέρα.
Μέτριο: Από 30 έως 59 λεπτά την ημέρα.
Υψηλό: Από 60 έως 89 λεπτά ημερησίως.
Πολύ υψηλό: Πάνω από 90 λεπτά.

Το 60,2% των συμμετεχόντων περνούσαν το μεγαλύτερο εύρος της εργάσιμης ημέρας καθισμένοι ενώ μόνο το 10,7% ισχυρίστηκε ότι δεν καθόταν και το 29,1% άλλοτε κάθονταν και άλλοτε στέκονταν. Οι ερευνητές σημειώνουν επίσης ότι τα πιο δραστήρια στην εργασία άτομα φάνηκε να είναι λιγότερα ενεργά στον ελεύθερό τους χρόνο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.