Στην περίπτωση των εμβολίων, τα άτομα που επέλεξαν να μην εμβολιαστούν φάνηκαν να έχουν πολλές πιθανότητες να αναπτύξουν προβλήματα ψυχικής υγείας για ένα χρόνο μετά τη νόσηση.

Γιατί ο CΟVID επηρεάζει την ψυχική υγεία;

Οι επιστήμονες ακόμα δεν γνωρίζουν γιατί ο CΟVID επηρεάζει τόσο αρνητικά την ψυχική υγεία των ασθενών. Ενδεχομένως, ο ιός να προκαλεί φλεγμονή στον εγκέφαλο και το σώμα, η οποία οδηγεί στην απελευθέρωση χημικών ουσιών που συνδέονται με το άγχος και την κατάθλιψη. Ιδιαίτερα ο long covid θα μπορούσε να επιδεινώσει την ψυχική υγεία.

Με βάση τα δεδομένα της μελέτης, τα άτομα με διαταραχές ψυχικής υγείας τείνουν επίσης να πάσχουν από άλλες επικείμενες καταστάσεις που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για σοβαρό COVID, όπως καρδιακές παθήσεις, άσθμα ή διαβήτη τύπου 2.

Επιπρόσθετα, η απομόνωση και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, που ακολουθούν τη νόσηση, οδηγούν σε υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης, κακής διάθεσης και αναστάτωσης. Η συγκεκριμένη μελέτη δίνει πληροφορίες και για άλλες λοιμώξεις και ιούς, όπως η γρίπη που μπορούν με τον ίδιο τρόπο να επηρεάσουν την ψυχική υγεία.

Καλό είναι, λοιπόν, μια που έρχεται το φθινόπωρο, να προσέχετε λίγο περισσότερο την υγεία και την ευημερία σας. Αν ανήκετε σε ευπαθείς ομάδες ή έρχεστε σε επαφή με πολύ κόσμο, συζητείστε με τον γιατρό σας το ενδεχόμενο του εμβολιασμού. Αν πάλι, συνειδητοποιείτε ότι δεν μπορείτε να ανταπεξέλθετε ψυχικά και πιέζεστε πολύ, απευθυνθείτε σε κάποιο ψυχοθεραπευτή για να σας βοηθήσει. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να σαμποτάρετε την ευημερία σας. Η σωματική και η ψυχολογική κόπωση από την πανδημία έχουν, ήδη, διαγράψει ειδικό βάρος στις ζωές μας.