Covid-19: Πώς μπορεί να επηρεάζει την ψυχική υγεία;

Νέα μελέτη υποστηρίζει ότι η νόσηση από COVID-19 μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη ψυχολογία των ασθενών.

Covid-19: Πώς μπορεί να επηρεάζει την ψυχική υγεία;

Νέα μελέτη υποστηρίζει ότι η νόσηση από COVID-19 μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στη ψυχολογία των ασθενών.

Η πανδημία COVID-19 επηρέασε τις ζωές όλων μας και μέχρι και σήμερα μάς απασχολούν οι επιπτώσεις της στη σωματική και ψυχική μας υγεία. Ούτως ή άλλως, όταν είμαστε άρρωστοι νιώθουμε πεσμένοι, κουρασμένοι και ανήσυχοι. Είναι επόμενο όταν μια πανδημία απειλεί τη ζωή πολλών ανθρώπων να γίνεται αυτόματα πηγή γενικευμένου άγχους, όπως αναφέρει το vita.gr.

Σύμφωνα με μια μεγάλη έρευνα, τα άτομα που νοσούν σοβαρά με COVID-19 είναι πιθανόν να εμφανίσουν κατάθλιψη, PTSD (διαταραχή μετατραυματικού στρες) αλλά και διατροφικές διαταραχές. Επιπλέον, η νόσηση θα μπορούσε να χειροτερεύσει τις ήδη υπάρχουσες ψυχολογικές διαταραχές ενός ατόμου.

Τι αποκαλύπτει η επιστημονική μελέτη

Η μελέτη βασίστηκε σε 18 εκατομμύρια ανθρώπους στο Ηνωμένο Βασίλειο και δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Jama Psychiatry. Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ εξέτασαν τρεις διαφορετικές ομάδες ατόμων: Ασθενείς πριν τη διαθεσιμότητα των εμβολίων και ασθενείς που εμβολιάστηκαν ή παρέμειναν ανεμβολίαστοι. Στη συνέχεια, οι επιστήμονες συνέκριναν τις ψυχικές ασθένειες σε άτομα πριν και μετά τον COVID.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα που νόσησαν με SARS-COV-2 είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κατάθλιψη, άγχος, PTSD, διατροφικές διαταραχές, εθισμό, σχιζοφρένεια και διπολική διαταραχή, είτε είχαν εμβολιαστεί είτε όχι, σε διάστημα ενός μήνα σε σχέση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

Η κατάσταση ήταν χειρότερη για εκείνους που νοσηλεύτηκαν, οι οποίοι παρουσίαζαν ακόμα υψηλότερα ποσοστά ψυχικών ασθενειών και ιδιαίτερα κατάθλιψης. Ειδικότερα, τα άτομα με ήπια νόσηση ήταν 1,2 φορές πιο πιθανό να βιώσουν κατάθλιψη μετά την ασθένεια σε σύγκριση με τους νοσηλευόμενους, στους οποίους το ποσοστό εκτοξευόταν στις 16 φορές.

Στην περίπτωση των εμβολίων, τα άτομα που επέλεξαν να μην εμβολιαστούν φάνηκαν να έχουν πολλές πιθανότητες να αναπτύξουν προβλήματα ψυχικής υγείας για ένα χρόνο μετά τη νόσηση.

Γιατί ο CΟVID επηρεάζει την ψυχική υγεία;

Οι επιστήμονες ακόμα δεν γνωρίζουν γιατί ο CΟVID επηρεάζει τόσο αρνητικά την ψυχική υγεία των ασθενών. Ενδεχομένως, ο ιός να προκαλεί φλεγμονή στον εγκέφαλο και το σώμα, η οποία οδηγεί στην απελευθέρωση χημικών ουσιών που συνδέονται με το άγχος και την κατάθλιψη. Ιδιαίτερα ο long covid θα μπορούσε να επιδεινώσει την ψυχική υγεία.

Με βάση τα δεδομένα της μελέτης, τα άτομα με διαταραχές ψυχικής υγείας τείνουν επίσης να πάσχουν από άλλες επικείμενες καταστάσεις που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο για σοβαρό COVID, όπως καρδιακές παθήσεις, άσθμα ή διαβήτη τύπου 2.

Επιπρόσθετα, η απομόνωση και η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, που ακολουθούν τη νόσηση, οδηγούν σε υψηλότερα επίπεδα κατάθλιψης, κακής διάθεσης και αναστάτωσης. Η συγκεκριμένη μελέτη δίνει πληροφορίες και για άλλες λοιμώξεις και ιούς, όπως η γρίπη που μπορούν με τον ίδιο τρόπο να επηρεάσουν την ψυχική υγεία.

Καλό είναι, λοιπόν, μια που έρχεται το φθινόπωρο, να προσέχετε λίγο περισσότερο την υγεία και την ευημερία σας. Αν ανήκετε σε ευπαθείς ομάδες ή έρχεστε σε επαφή με πολύ κόσμο, συζητείστε με τον γιατρό σας το ενδεχόμενο του εμβολιασμού. Αν πάλι, συνειδητοποιείτε ότι δεν μπορείτε να ανταπεξέλθετε ψυχικά και πιέζεστε πολύ, απευθυνθείτε σε κάποιο ψυχοθεραπευτή για να σας βοηθήσει. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να σαμποτάρετε την ευημερία σας. Η σωματική και η ψυχολογική κόπωση από την πανδημία έχουν, ήδη, διαγράψει ειδικό βάρος στις ζωές μας.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.