Σεξ και διατροφή: Το λάθος που μειώνει την ερωτική διάθεση των ανδρών

Ποια τρόφιμα μειώνουν την ερωτική διάθεση των ανδρών και συμβάλλουν στη στυτική δυσλειτουργία;

Η στυτική δυσλειτουργία (ΣΔ) είναι ένα πολύ συχνό πρόβλημα υγείας με ποικίλες πιθανές αιτίες όπως το κάπνισμα, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα, η καθιστική ζωή, η παχυσαρκία και το χρόνιο στρες. Η διατροφή είναι φανερό λοιπόν πως παίζει το ρόλο της, με νέα μελέτη να αποκαλύπτει πως η τακτική κατανάλωση πικάντικου φαγητού μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην κρεβατοκάμαρα για τους άνδρες, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης του εν λόγω προβλήματος, αναφέρει το vita.gr.

Συγκεκριμένα, οι άνδρες που έτρωγαν πικάντικα τρόφιμα πολλές φορές την εβδομάδα είχαν σχεδόν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν στυτικά προβλήματα, σύμφωνα με την έρευνα που διεξήχθη από ουρολόγους του πανεπιστημίου της Νότιας Κίνας. Οι ίδιοι δήλωσαν:

«Η μελέτη μας δείχνει ότι η συχνή κατανάλωση πικάντικων τροφίμων μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας, ειδικά μεταξύ των μη καπνιστών. Όσες περισσότερες πικάντικες τροφές κατανάλωναν οι συμμετέχοντες, τόσο μεγαλύτερη φάνηκε να είναι η σοβαρότητα της στυτικής δυσλειτουργίας».

Στυτική δυσλειτουργία- κάπνισμα και διατροφή

Για τις ανάγκες της νέας έρευνας τα ευρήματα της οποίας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Translational Andrology and Urology, οι ερευνητές επικεντρώθηκαν στη μελέτη της διατροφής, καθώς και τις συνήθειες καπνίσματος για περίπου 400 άνδρες με και χωρίς ΣΔ.

Οι άνδρες συμπλήρωσαν λεπτομερή ερωτηματολόγια σχετικά με τα διατροφικά τους πρότυπα καθώς και τον τρόπο ζωής τους έτσι ώστε να αξιολογηθεί το πρόβλημα της ΣΔ. Ολοκλήρωσαν επίσης αξιολογήσεις που αφορούσαν στις επιπτώσεις της ΣΔ στις σχέσεις και την υγεία, σωματική και ψυχική.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η κατανάλωση πικάντικων τροφίμων περισσότερες από τρεις φορές την εβδομάδα συσχετίστηκε με 2,58 φορές υψηλότερο κίνδυνο στυτικής δυσλειτουργίας. Τα αποτελέσματα αυτά περιορίστηκαν στους μη καπνιστές. Δεν βρέθηκε αυξημένος κίνδυνος σε καπνιστές που έτρωγαν πικάντικα τρόφιμα, πιθανώς επειδή, όπως αναφέραμε, το ίδιο το κάπνισμα είναι ένας παράγοντας κινδύνου για ΣΔ.

Ο λόγος για τον οποίο αυτά τα τρόφιμα είχαν μια τέτοια επίδραση δεν είναι ξεκάθαρος, αν και τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η υπερκατανάλωσή τους, μειώνει τα επίπεδα τεστοστερόνης. Μάλιστα, όσοι τα κατανάλωναν και τις 7 ημέρες της εβδομάδας, είχαν επίπεδα περίπου 12% χαμηλότερα από τα άτομα που δεν έτρωγαν.

Ευερεθιστότητα και σεξουαλική ζωή

Κατά τα ερωτηματολόγια που συμπλήρωσαν οι συμμετέχοντες, όσοι κατανάλωναν συχνά πικάντικα φαγητά είχαν σημαντικά υψηλότερες βαθμολογίες στον τομέα των προβλημάτων στις σχέσεις τους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στο γεγονός ότι οι άνδρες με αυτές τις διατροφικές συνήθειες φάνηκε να είναι επιρρεπείς στο να είναι ευερέθιστοι, γεγονός που οδηγούσε σε περισσότερες συγκρούσεις και ένταση στη συμβίωση.

Σχολιάζοντας την έρευνα, ο καθηγητής Ραζ Περσάντ, ουρολόγος στο Bristol Urology, δήλωσε:

«Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα μελέτη παρατήρησης. Υπάρχουν διάφορες πιθανές εξηγήσεις για αυτά τα ευρήματα. Μία από αυτές είναι ότι όσοι τρώνε πιο πικάντικα τρόφιμα μπορεί να έχουν μεγαλύτερη τάση για εμφάνιση διαβήτη ή υψηλό ΔΜΣ, τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλλουν στη στυτική δυσλειτουργία. Η μελέτη ίσως δείχνει πως για τη διαχείριση της στυτικής δυσλειτουργίας θα ήταν ωφέλιμο να αποκλείονται οι τοξικές επιδράσεις που έχουν ορισμένες τροφές στον οργανισμό, όπως και κακές συνήθειες σαν αυτή του καπνίσματος».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.