Φιλί: Τα παράπλευρα οφέλη του

Το φιλί, μια φαινομενικά απλή κίνηση αγάπης, έχει βαθιά σημασία για όλες τις ανθρώπινες σχέσεις.

Μπορεί να εκφράζει αγάπη, πάθος, στοργή, σεβασμό, χαιρετισμό, φιλία, ακόμα και συμφιλίωση. Σε κάθε περίπτωση, το φιλί είναι μια αρχαία πρακτική εκδήλωσης θετικών συναισθημάτων ανάμεσα στους ανθρώπους. Όταν όμως μιλάμε για ερωτικό φιλί, μπορεί να καθορίσει την πορεία μιας σχέσης, ενώ έχει τη δύναμη να μας κρατά υγιείς και ευτυχισμένους, όπως αναφέρει το vita.gr.

Η επιστήμη πίσω από το φιλί

Από εξελικτική άποψη, η ανταλλαγή σάλιου κατά τη διάρκεια ενός φιλιού επιτρέπει μια λεπτή, υποσυνείδητη μορφή αξιολόγησης του συντρόφου. Κι αυτό γιατί το σάλιο περιέχει ορμόνες όπως η τεστοστερόνη οι οποίες σηματοδοτούν τη σεξουαλική διαθεσιμότητα. Μεταφέρει επίσης γενετικές πληροφορίες σχετικά με το ανοσοποιητικό σύστημα ενός ατόμου. Όταν φιλάμε έναν πιθανό σύντροφο, μπορεί υποσυνείδητα να δοκιμάζουμε τη βιολογική συμβατότητά του μαζί μας.

Μια πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Frontiers in Psychology» δείχνει ότι οι άνθρωποι που πιστεύουν στον «έρωτα με το πρώτο φιλί» έχουν περισσότερες πιθανότητες να ζήσουν το δικό τους παραμύθι. Η ερευνητική ομάδα υπογραμμίζει ότι τα φιλιά είναι ένα σημάδι δέσμευσης και ικανοποίησης από τη σχέση.

Η ανατομία του

Κατά τη διάρκεια ενός φιλιού, το μεταιχμιακό σύστημα του εγκεφάλου που σχετίζεται με την αγάπη και το πάθος ενεργοποιείται. Καθώς τα νευρικά ερεθίσματα ταξιδεύουν από τα χείλη, τους μυς του προσώπου και το δέρμα στον εγκέφαλο, ένα κοκτέιλ ορμονών απελευθερώνεται και μας πλημμυρίζει με θετικά συναισθήματα: ντοπαμίνη (που σχετίζεται με την ανταμοιβή και την επιθυμία), ωκυτοκίνη (η ορμόνη του δεσμού) και σεροτονίνη (που συμβάλλει στην ευτυχία και την ευεξία).

Πώς ωφελεί τον οργανισμό μας

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιοποιήθηκε στο ακαδημαϊκό περιοδικό «Archives of Sexual Behavior», το συχνό φιλί σχετίζεται με μείωση των αντιληπτών επιπέδων στρες. Παράλληλα, οι ενδορφίνες αναλαμβάνουν το ρόλο φυσικών αναλγητικών παρέχοντας προσωρινή ανακούφιση από χαμηλής έντασης πόνους.

Ένα παθιασμένο φιλί μπορεί να λειτουργήσει και ως ήπια καρδιαγγειακή προπόνηση αυξάνοντας την κυκλοφορία του αίματος. Για ένα γαλλικό φιλί χρησιμοποιούμε όλους τους μυς του προσώπου μας, ενώ για ένα γρήγορο μόνο δύο. Ένα φιλί λίγων δευτερολέπτων καίει μέχρι και 5 θερμίδες, ενώ σε κάθε φιλί του ενός λεπτού καταναλώνονται περισσότερες από 25.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κιέλου στη Γερμανία, τέλος, παρατήρησαν ότι τα ζευγάρια που φιλούσαν τακτικά ο ένας τον άλλο αρρώσταιναν λιγότερο σε σύγκριση με τους συνομηλίκους τους που ξεκινούσαν για τις δουλειές τους κάθε πρωί χωρίς φιλί για αντίο.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.