Αυτό το καλοκαίρι το φάγαμε στο ψάξιμο. Κι η μεν κυβέρνηση έψαχνε τον εαυτό της αλλά δεν έπαθε και τίποτα. Κυβέρνηση ήταν, κυβέρνηση έμεινε.

Στον ΣΥΡΙΖΑ αντιθέτως ψάχνουν για κόμμα. Ο Κασσελάκης που είναι αρχηγός δεν τους αφήνει περιθώριο να ψάξουν για κάτι άλλο.

Μπορούν ενδεχομένως να τραβούν τα μαλλιά τους που τους έπιασε στον ύπνο αλλά δεν τους φταίει κανείς, ας πρόσεχαν.

Μπερδεμένος όμως ο ίδιος ο αρχηγός έχει καταφέρει να τους μπερδέψει όλους. Η φασαρία μάλλον δεν έχει αποτέλεσμα αλλά σίγουρα έχει πλάκα για την παραλία.

Βεβαίως και από καιρού εις καιρόν, ο Τσίπρας προαναγγέλλει μέσω συνομιλητών ότι προτίθεται μόλις δροσίσει λίγο να φτιάξει αυτός το κόμμα που ψάχνουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Χαρά στο κουράγιο του.

Αλλά εδώ δεν έφτιαξε κόμμα όσο ήταν αρχηγός κόμματος, τι θα φτιάξει τώρα;

Στο ΠαΣοΚ αντιθέτως ψάχνουν για αρχηγό. Αν παραβλέψει κανείς ποιοι ανακατεύτηκαν στο ψάξιμο, είναι μια ευχάριστη θερινή απασχόληση.

Κουβέντα να γίνεται, δηλαδή. Που επιτρέπει περιαυτολογίες και σαχλαμπούχλες.

Διότι την πραγματική κουβέντα δεν την κάνει κανείς στο ΠαΣοΚ. Ολοι δηλώνουν πρωταγωνιστές αλλά κανείς δεν εξηγεί πώς θα επιστρέψουν οι πρωταγωνιστές στην εξουσία.

Ακούγονται δηλαδή τέρατα για τους ρόλους. Αλλά δεν μας λένε τίποτα για την υπόθεση του έργου.

Μερικοί υπόσχονται βεβαίως ότι το ΠαΣοΚ θα γίνει κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές. Παρ’ όλο που στις προηγούμενες δεν έγιναν τελικά ούτε καν αξιωματική αντιπολίτευση όπως επίσης υπόσχονταν.

Απλή αριθμητική, λοιπόν.

Για να γίνει το ΠαΣοΚ κυβέρνηση στις εκλογές του 2027 υπάρχει η ταχεία μέθοδος. Θα πρέπει να πάρουν τουλάχιστον 38%.

Χρειάζεται δηλαδή να κερδίσουν 25 μονάδες την προσεχή τριετία. Περισσότερες κι από τις 23 μονάδες που κέρδισε το ΠαΣοΚ του Ανδρέα Παπανδρέου το διάστημα 1977-1981 και οδηγήθηκε στον θρίαμβο του 1981.

Καλή τύχη.

Υπάρχει επίσης και η αργόσυρτη μέθοδος. Σε αυτήν την περίπτωση και με τους σημερινούς ρυθμούς του, το ΠαΣοΚ χρειάζεται το λιγότερο έξι εκλογές για να φτάσει το 38%.

Πράγμα που σημαίνει πως αν δεν συμβεί εν τω μεταξύ κάποια αναποδιά, κάποιος αρχηγός του ΠαΣοΚ θα γίνει πρωθυπουργός κάποια στιγμή το διάστημα 2045-48. Τόσο το έχει μετρήσει κι ο δήμαρχος που είναι του Πολυτεχνείου.

Καλή υπομονή.

Υπάρχει φυσικά κι ένας απλούστερος δρόμος. Να χάσει ο Μητσοτάκης το 2027 την αυτοδυναμία και να απευθυνθεί στο ΠαΣοΚ να συγκυβερνήσουν.

Αλλά φυσικά τα απλά πράγματα δεν χωρούν στα σύνθετα μυαλά. Θέλει και παλικαριά.

Διότι όπως θα έλεγαν και στην «πασοκομάνα» Κρήτη:- Πονούν ωρέ τα παλικάρια;