Τα πρώτα κρυπτονομίσματα εμφανίστηκαν το μακρινό 2008, προκαλώντας ενθουσιασμό αλλά ενδοιασμούς. Οι ενθουσιώδεις το είδαν ως μια επαναστατική νέα μορφή χρήματος που θα μπορούσε να λειτουργεί ανεξάρτητα, προσφέροντας λύση σε πολλά από τα προβλήματα που σχετίζονται με τα παραδοσιακά χρηματοπιστωτικά συστήματα. Από την άλλη πλευρά, πολλοί ήταν επιφυλακτικοί, θεωρώντας ότι πρόκειται για ένα εξειδικευμένο πείραμα που δεν θα μπορούσε να αποκτήσει ευρεία υιοθέτηση.

Σήμερα, άνθρωποι από όλα τα κοινωνικά στρώματα έχουν μπει στην αγορά κρυπτονομισμάτων. Ωστόσο, ορισμένες προσωπικότητες φαίνεται να έλκονται περισσότερο από το αποκεντρωμένο, ανώνυμο σύστημα οικονομίας από ό,τι άλλες. Ποιοι είναι όμως αυτοί; Ποια χαρακτηριστικά της προσωπικότητας συνδέονται με τα κρυπτονομίσματα;

Έρευνα στις ΗΠΑ με περισσότερους από 2.000 ενήλικες εξερεύνησε αυτήν την σύνδεση. Σύμφωνα με τα ευρήματα, άτομα με πιο αρνητικά χαρακτηριστικά φάνηκαν να κατέχουν οποιοδήποτε από τα χιλιάδες κρυπτονομίσματα.

Επιπλέον, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Τορόντο και του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι που βρίσκονται πίσω από την πρόσφατη ανάλυση των δεδομένων, αποκάλυψαν επίσης ότι τα άτομα που αγοράζουν κρυπτονομίσματα έχουν την τάση να πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας αλλά και να χρησιμοποιούν περισσότερο περιθωριακές πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, μέσα δηλαδή που δεν χρησιμοποιεί ο περισσότερος κόσμος όπως αναφέρει το δημοσίευμα του vita.gr.

Στην πραγματικότητα, το κρυπτονόμισμα παραμένει μια περιθωριακή μορφή νομίσματος. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι κάτοχοι των κρυπτονομισμάτων φάνηκαν να έχουν αρνητικά χαρακτηριστικά προσωπικότητας, όπως ο ναρκισσισμός.