Το σώμα αντιδρά στο συνεχές και καθημερινό άγχος ενώ η ζωή δυσκολεύει. Δεν είναι τυχαίο ότι όταν στρεσάρεστε επηρεάζεται και το γαστρεντερικό σας σύστημα μαζί με τους υπόλοιπους τομείς της ζωής σας. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν, να βοηθήσετε τον οργανισμό σας με κάθε τρόπο να καταπολεμήσει το άγχος. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αλλάξετε τις συνήθειες στη ζωή σας. Σύμφωνα με το vita.gr ένας από αυτούς είναι η διατροφή. Ακολουθήστε τις συμβουλές διατροφής που ακολουθούν και, ίσως, δείτε άμεσα αποτελέσματα στη διαχείριση του καθημερινού στρες.

  1. Επιλέξτε φυσικά τρόφιμα και τουλάχιστον πέντε μερίδες μη αμυλούχων λαχανικών την ημέρα

Τα φυσικά τρόφιμα και τα λαχανικά στηρίζουν τη λειτουργία των επινεφριδίων σας, παρέχοντας τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και μαγνήσιο.

  1. Ξεκινήστε τη μέρα σας με ένα ισορροπημένο και πλούσιο πρωινό

Το πρωί θα πρέπει να τρώτε ένα πλούσιο και θρεπτικό πρωινό που θα σας παρέχει ενέργεια και θα σας κρατήσει χορτάτους. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και όσα περιέχουν ζάχαρη. Τα αυγά, τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι μαζί με φρέσκα φρούτα και δημητριακά ολικής άλεσης είναι ιδανικές επιλογές.

  1. Να προτιμάτε πρωτεΐνες στην διατροφή σας

Όταν το σώμα στρεσάρεται αναζητά πρωτεΐνη. Επιλέξτε άπαχο κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, αυγά, φασόλια και φακές για το μεσημεριανό σας. Μην ξεχνάτε την ισορροπία στα γεύματα μεταξύ πρωτεϊνών και υδατανθράκων.

  1. Μην παραλείπετε γεύματα

Να τρώτε τακτικά. Μην ξεχνάτε τα μικρά σνακ. Θα σας βοηθήσουν να έχετε ενέργεια και καλή διάθεση για το μεγαλύτερο μέρος της μέρας. Έτσι, θα αποφύγετε την κούραση και τη νευρικότητα που δημιουργεί η πείνα και το άδειο στομάχι.

  1. Να αποφεύγετε τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες

Τα τρόφιμα που είναι πλούσια σε επεξεργασμένους υδατάνθρακες (λευκό ψωμί, ζυμαρικά, μπισκότα, γλυκά, συσκευασμένα τρόφιμα, αλκοόλ) προκαλούν απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα σας και άρα κόπωση και μειωμένη ενέργεια μαζί με στρες, καθώς θα πεινάτε πολύ συχνότερα. Αντικαταστείτε με δημητριακά και ψωμί ολικής άλεσης ή βρώμη.

  1. Μην υπερβάλλετε με την καφεΐνη

Η καφεΐνη προσφέρει ένα μπουστάρισμα ενέργειας, το οποίο είναι πολύ παροδικό. Επομένως μην το παρακάνετε με το τσάι και τον καφέ. Οι υπερβολές στην καφεΐνη μπορεί να οδηγήσουν σε εξάντληση αλλά και αισθήματα άγχους ή θλίψης. Φροντίστε να πίνετε περισσότερο άφθονο νερό για να παραμένετε ενυδατωμένοι, καθώς ένα από τα συμπτώματα της αφυδάτωσης είναι και το αίσθημα κόπωσης.

  1. Νικήστε τη συνήθεια της συναισθηματικής διατροφής

Το φαγητό δεν είναι μόνο το καύσιμο για να λειτουργήσει το σώμα μας. Αποτελεί, ταυτόχρονα, και απόλαυση, ενώ είναι συνδεδεμένο με κοινωνικές επαφές, αγαπημένα πρόσωπα και τα συναισθήματά μας. Πολλές φορές είμαστε θλιμμένοι ή αγχωμένοι και καταφεύγουμε στο φαγητό, ενώ η λύση βρίσκεται αλλού. Αυτό, όμως, θα οδηγήσει σε ανθυγιεινές επιλογές και θα δημιουργήσει έναν φαύλο κύκλο άγχους, που δεν βοηθάει ούτε την πέψη. Αποτέλεσμα είναι να νιώθετε φουσκωμένοι και να γεμίζετε με ενοχές και άβολα συναισθήματα. Προσπαθήστε όταν αγχώνεστε να βρίσκετε τρόπους να χαλαρώνετε και όχι να τρώτε.

Να βλέπετε το φαγητό ως κάτι απαραίτητο αλλά και ως κάτι απολαυστικό. Αν βάλετε σε μια σειρά τη διατροφή σας καθημερινά, το σώμα σας θα αισθάνεται καλά, δυνατό και γεμάτο ενέργεια. Όταν όλα λειτουργούν ρολόι στον οργανισμό σας, ταυτόχρονα το άγχος θα μειώνεται. Ξεκινήστε με απλά βήματα και παρατηρήστε τις αλλαγές. Αν συνεχίζετε να αντιμετωπίζετε πρόβλημα που επηρεάζει και τη διατροφή σας, απευθυνθείτε σε ένα ειδικό ψυχικής υγείας ή διατροφολόγο.