Η εμφάνιση νευρολογικών παθήσεων, όπως η άνοια, έχει αυξηθεί σημαντικά συγκριτικά με τις προηγούμενες δεκαετίες.

Μάλιστα το 2021, το ποσοστό των ανθρώπων που έπασχαν από κάποια νευρολογική πάθηση άγγιζε το 43% του παγκόσμιου πληθυσμού. Ο εγκέφαλος μας μπορεί να επηρεαστεί από πολλούς παράγοντες, που αυξάνουν τον κίνδυνο τέτοιων παθήσεων αλλά σύμφωνα με μια νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, τρεις παράγοντες στον τρόπο ζωής μας γερνάνε γρηγορότερα και οδηγούν σε μείωση της γνωστικής ικανότητας.

Στην έρευνα συμμετείχαν 40.000 άτομα άνω των 45 ετών. Οι ερευνητές μελέτησαν τον τρόπο ζωής και τους γενετικούς παράγοντες των συμμετεχόντων καθώς και το πώς αυτά τα δύο επηρεάζουν συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες στις επιπτώσεις της γήρανσης και της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Η μελέτη αναφέρει πως τρεις συγκεκριμένοι παράγοντες φάνηκαν να οδηγούν στην ταχύτερη γήρανση του εγκεφάλου:

  • Διαβήτης: Παλαιότερες έρευνες δείχνουν ότι η ύπαρξη διαβήτη τύπου 2 μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας κατά 60%.
  • Ατμοσφαιρική ρύπανση: Νέα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν ότι η έκθεση στη ρύπανση με την πάροδο του χρόνου αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας.
  • Συχνότητα κατανάλωσης αλκοόλ: Η κατανάλωση αλκοόλ (ιδίως η υπερβολική) έχει επιζήμιες επιπτώσεις στον εγκέφαλο. Μελέτη του 2023 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA Open Network και περιελάμβανε πάνω από 3 εκατομμύρια άτομα στην Κορέα, διαπίστωσε ότι η συνεχής μεγάλη κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο άνοιας κατά 8%. Αντίθετα, ο περιορισμός της κατανάλωσης αλκοόλ συνδέθηκε με 8% χαμηλότερο κίνδυνο.

Για να διατηρηθεί ο εγκέφαλος ακμαίος

Μερικές απλές συνήθειες που μπορείτε να υιοθετήσετε από σήμερα για να “θωρακίσετε” την λειτουργία του εγκεφάλου, περιλαμβάνουν:

  • Καταναλώνετε αρκετές φυτικές ίνες: Οι φυτικές ίνες είναι ένας τύπος υδατάνθρακα που μπορεί να συμβάλλει στη σταθεροποίηση και τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Οι άνθρωποι που καταναλώνουν αρκετές φυτικές ίνες έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν διαβήτη τύπου 2.
  • Μειώστε την κατανάλωση αλκοόλ: Είναι γνωστό ότι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ επιβαρύνει όχι μόνο τον εγκέφαλο αλλά και την υγεία μας συνολικά.
  • Επιλέξτε τις κατάλληλες τροφές: Συγκεκριμένα τρόφιμα φαίνεται να ευνοούν την εγκεφαλική λειτουργία. Αυτά μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν τα λιπαρά ψάρια, την μαύρη σοκολάτα, τους ξηρούς καρπούς αλλά και το μπρόκολο.