Τοξική σχέση: Γιατί δεν μπορείς να φύγεις;

Ένας χωρισμός δεν είναι ποτέ εύκολος, αλλά από μια τοξική σχέση είναι ακόμη πιο δύσκολος.

«Γιατί απλά δεν φεύγει;» λίγο πολύ αυτή δεν είναι η πρώτη σκέψη όλων μας όταν ακούμε ότι κάποιος βρίσκεται σε μια τοξική σχέση; «Γιατί απλά δεν φεύγει;»…μια σκέψη τόσο αυθόρμητη, τόσο απλή και ίσως λογική. Λογική μέχρι να βρεθούμε εμείς οι ίδιοι σε αυτή τη κατάσταση, μέχρι να ζήσουμε από μόνοι μας την δυσκολία του να απεγκλωβιστείς και να μπορέσεις να ξεκινήσεις μια νέα ζωή, αφήνοντας στο παρελθόν όλα όσα σε πλήγωσαν, όπως αναφέρει το vita.gr.

Ο χωρισμός δεν είναι ποτέ μια εύκολη κατάσταση. Εκτός από την θλίψη που έρχεται αναπόφευκτα όταν βγάζεις από τη ζωή σου ένα άτομο που έχετε μοιραστεί μαζί πολλές στιγμές, ένα άτομο με το οποίο ονειρεύτηκες ένα κοινό μέλλον, ένας χωρισμός φέρνει στην επιφάνεια και άλλα ζητήματα, όπως τραύματα του παρελθόντος. Όταν η σχέση αυτή είναι τοξική και αποτελεί μια σχέση εξάρτησης, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα.

Γιατί όμως δυσκολεύεσαι να απομακρυνθείς από μια σχέση που δεν σε ωφελεί; Μερικοί λόγοι θα μπορούσαν να είναι:

Πιστεύεις ότι θα αλλάξει

Πράγματι αγαπάς το άλλο άτομο και είσαι διατεθειμένη να προσπαθήσεις, να κάνεις υπομονή και να δείξεις κατανόηση. Μπορεί μέσα από συζητήσεις και προσπάθειες το άλλο άτομο να προσπαθήσει να αλλάξει. Αλλά μπορεί στα αλήθεια; Αν έχεις ήδη προσπαθήσει αρκετές φορές και ο σύντροφός σου έχει υποσχεθεί ότι θα αλλάξει αλλά δεν το κάνει, τότε πιθανότατα έχει έρθει η στιγμή να βγει από την ζωή σου.

Ο φόβος της μοναξιάς

Ο φόβος της μοναξιάς αποτελεί έναν από τους πιο κοινούς λόγους, που μπορεί κανείς να μένει σε μια σχέση ακόμα και όταν κατά βάθος γνωρίζει ότι δεν τον ωφελεί. Ο φόβος αυτός μπορεί να προέρχεται από την χαμηλή αυτοεκτίμηση, από το περιβάλλον σου ή ακόμα και από τα κοινωνικά πρότυπα.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσεις ότι η ευτυχία ξεκινά από μέσα μας. Η ευτυχία έρχεται όταν έχεις το χρόνο να μάθεις τον εαυτό σου, να τον αγκαλιάσεις και να τον αγαπήσεις.

Ο φόβος της αλλαγής

Εκτός από τον φόβο της μοναξιάς, ο φόβος της αλλαγής αλλά και της λανθασμένης απόφασης μπορεί να κρύβονται πίσω από αυτήν την δυσκολία. Το να εγκαταλείψεις μια τοξική σχέση μπορεί να είναι δύσκολο λόγω της συναισθηματικής εργασίας και του χρόνου που έχεις ξοδέψει, προσπαθώντας να κάνεις την σχέση να λειτουργήσει.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.