Τα δυο διατροφικά λάθη που σας κλέβουν την ενέργεια

Αν αισθάνεστε διαρκώς κούραση και μειωμένη ενέργεια μέσα στην ημέρα, ίσως να ευθύνεται η διατροφή σας.

Παραπονιέστε καθημερινά για κόπωση, εξάντληση και χαμηλή ενέργεια; Αφού αποκλείσετε με τη συμβουλή ενός γιατρού τα πιθανά παθολογικά αίτια, αναρωτηθείτε για τη διατροφή σας. Θα εκπλαγείτε όταν συνειδητοποιήσετε ότι ορισμένα «ενεργειακά» τρόφιμα αντί να σας δίνουν ενέργεια, σας την ρουφούν, σύμφωνα με το vita.gr. Φροντίστε, αρχικά, να τρέφεστε σωστά και ισορροπημένα, παρέχοντας στον οργανισμό σας όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται και στη συνέχεια ελέγξτε αν ακολουθείτε τακτικά τις παρακάτω διατροφικές συνήθειες:

#1 Τα πολλά ενεργειακά ροφήματα φέρνουν αντίθετο αποτέλεσμα

Υπάρχουν πολλά δημοφιλή ενεργειακά ροφήματα στην αγορά που υπόσχονται να εκτοξεύσουν την ενέργειά σας στα ύψη. Αυτά μπορεί να περιέχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αμινοξέα και πολλή ζάχαρη. Την στιγμή που νιώθετε κούραση, ίσως, ένα τέτοιου είδους ποτό σας βοηθήσει. Η αίσθηση της ζωντάνιας, όμως, θα είναι περιστασιακή.

Η υψηλή ποσότητα ζάχαρης θα αυξήσει απότομα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα σας, γεγονός που στην πορεία θα ρίξει την ενέργειά σας. Να επιλέγετε εκείνα με καθόλου ή ελάχιστη ζάχαρη.

Επιπλέον, η καφεΐνη σε υπερβολικές δόσεις δεν κάνει καλό. Τα ενεργειακά ποτά, μάλιστα, σας βομβαρδίζουν περίπου με 80-85 mg καφεΐνης, που αγγίζει την ποσότητα ενός φλιτζανιού καφέ. Εάν πίνετε πολλά ενεργειακά ποτά, η υψηλή δόση καφεΐνης ενδέχεται να σας εξαντλήσει μακροπρόθεσμα.

#2 Τα γλυκά δεν βοηθούν την ενέργεια του οργανισμού

Εάν για να αναζωογονηθείτε, αναζητάτε κάτι γλυκό, εύκολο και γρήγορο, όπως μπισκότα ντόνατ, σοκολατάκια με ζάχαρη ή κρουασάν, η ευχαρίστηση θα διαρκέσει το πολύ δύο ώρες. Η ζάχαρη και οι απλοί υδατάνθρακες που περιέχουν αυτά τα γλυκίσματα οδηγούν σε απότομη αύξηση της γλυκόζης, την οποία διαδέχεται η κατακόρυφη πτώση. Αυτή η ανισορροπία της γλυκόζης στο αίμα οδηγεί και στα σκαμπανεβάσματα της ενέργειάς σας.

Όταν αισθάνεστε ότι χρειάζεστε κάτι να σας ανεβάσει την ενέργεια, καλύτερα να επιλέξετε πρωτεΐνη και φυτικές ίνες, όπως γιαούρτι, λίγο τυρί και φρούτα. Ο συνδυασμός αυτός θα σας χορτάσει και θα διατηρήσει την ενέργειά σας. Ωστόσο, εκτός από τη διατροφή, και άλλοι παράγοντες όπως το στρες μπορούν να ρίξουν τα επίπεδα της ενέργειά σας. Καλό είναι, όμως, να μην καταναλώνετε πολλά επεξεργασμένα τρόφιμα και ενεργειακά ποτά ή καφεΐνη. Αποτελούν μόνο πρόσκαιρες λύσεις, οι οποίες αργότερα θα σας δημιουργήσουν περισσότερα προβλήματα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.