Ελαιόλαδο: Καταπολεμάει το χανγκόβερ;

Μπορεί αλήθεια ένα σφηνάκι ελαιόλαδο να καταπολεμήσει το χανγκόβερ;

Όλοι έχουμε ακούσει διάφορους τρόπους να καταπολεμήσουμε το χανγκόβερ. Για παράδειγμα η κατανάλωση μιας μπανάνας, ο καφές ή ένα σφηνάκι ελαιόλαδο πριν την κατανάλωση αλκοόλ είναι μερικά από τα tips. Πόσο όμως, μπορούμε να τα εμπιστευτούμε;

Η μέθοδος με το ελαιόλαδο συγκεκριμένα, φαίνεται να στερείται επιστημονικής υποστήριξης, όπως αναφέρει το vita.gr. Η θεωρία πίσω από το κόλπο με το ελαιόλαδο είναι ότι η υψηλή περιεκτικότητά του σε λιπαρά σχηματίζει μια επίστρωση στην επένδυση του στομάχου, επιβραδύνοντας το ρυθμό με τον οποίο το αλκοόλ απορροφάται στην κυκλοφορία του αίματος.

Αυτή η βραδύτερη απορρόφηση υποτίθεται ότι μειώνει την ένταση του χανγκόβερ. Αν και σύμφωνα με έρευνα τα λιπαρά τρόφιμα μπορεί να καθυστερούν σε κάποιο βαθμό την απορρόφηση του αλκοόλ, η αποτελεσματικότητα αυτής της τακτικής είναι αμφίβολη.

Η απορρόφηση του αλκοόλ γίνεται κυρίως στο λεπτό έντερο, ενώ μόνο το 20% περίπου απορροφάται στο στομάχι. Αυτό σημαίνει ότι ακόμη και αν το ελαιόλαδο επιβραδύνει την αρχική απορρόφηση στο στομάχι, το μεγαλύτερο μέρος του αλκοόλ θα απορροφηθεί αργότερα στη διαδικασία της πέψης.

Επίσης, ο μεταβολισμός ή η φυσική διάσπαση του αλκοόλ από το σώμα, που περιλαμβάνει τη χημική μετατροπή του από το συκώτι, χρησιμοποιώντας τους δικούς του πρωτεϊνικούς μηχανισμούς, είναι η κύρια αιτία των συμπτωμάτων του χανγκόβερ, όπως η αφυδάτωση, οι πονοκέφαλοι και η ναυτία. Το ελαιόλαδο δεν παρεμβαίνει σε αυτή τη μεταβολική διαδικασία με τρόπο που να αλλάζει τις επιδράσεις του.

Υπάρχει τρόπος να αποτρέψεις το χανγκόβερ;

Αν και το ελαιόλαδο μπορεί εν μέρει να συμβάλλει στην ελαφρά επιβράδυνση της απορρόφησης του αλκοόλ, απέχει πολύ από το να αποτελεί μια ολοκληρωμένη λύση. Μερικοί μέθοδοι για την πρόληψη ή τον μετριασμό της έντασης των συμπτωμάτων του χανγκόβερ περιλαμβάνουν:

  • Ενυδάτωση: Η αφυδάτωση είναι ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει στα συμπτώματα του χανγκόβερ. Η κατανάλωση νερού πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση των επιπέδων ενυδάτωσης και στη μείωση της σοβαρότητας του χανγκόβερ.
  • Διατροφή: Η κατανάλωση ενός θρεπτικού γεύματος πριν από την κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να επιβραδύνει την απορρόφηση του αλκοόλ πιο αποτελεσματικά από ένα σφηνάκι ελαιόλαδο. Τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες, καλά λιπαρά και σύνθετους υδατάνθρακες μπορούν να αποτελέσουν μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση για τον μετριασμό των επιπτώσεων του αλκοόλ.
  • Μέτρο στην κατανάλωση αλκοόλ: Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αποτρέψεις το χανγκόβερ είναι να πίνεις με μέτρο. Ο καθορισμός ορίων μπορεί να μειώσει σημαντικά την πιθανότητα εμφάνισης χανγκόβερ.
  • Αναπλήρωση των θρεπτικών συστατικών: Μετά την κατανάλωση αλκοόλ, η κατανάλωση τροφίμων και ροφημάτων που αναπληρώνουν τους χαμένους ηλεκτρολύτες και παρέχουν βασικά θρεπτικά συστατικά μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να ανακάμψει. Αυτό περιλαμβάνει επιλογές όπως φρούτα και τα λαχανικά.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.