Γόνατα και ισχία: Τι να κάνετε τώρα για να τα προστατεύσετε

Τα γόνατα και τα ισχία ταλαιπωρούνται πολύ κατά της διάρκεια της ζωής μας, αλλά υπάρχουν τρόποι για να τα προστατεύσουμε.

Γόνατα και ισχία: Τι να κάνετε τώρα για να τα προστατεύσετε

Τα γόνατα και τα ισχία ταλαιπωρούνται πολύ κατά της διάρκεια της ζωής μας, αλλά υπάρχουν τρόποι για να τα προστατεύσουμε.

Τα γόνατα και τα ισχία μας επιβαρύνονται πολύ κατά την διάρκεια της ζωής μας. Για αυτό και η αντικατάσταση γόνατος ή ισχίου μπορεί να είναι πια ένα συνηθισμένο φαινόμενο, ιδιαίτερα από μια ηλικία και μετά. Οι ασθενείς που θα προβούν σε μια τέτοια επέμβαση παρουσιάζουν σοβαρή αρθρίτιδα, κατάγματα ή τραυματισμούς των οστών, καθώς και φλεγμονώδεις παθήσεις. Το αποτέλεσμα είναι να μην μπορούν να κινηθούν καλά και να βιώνουν πόνο καθημερινά ενώ στερούνται πολλές δραστηριότητες, όπως πεζοπορία, κολύμπι κ.α.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, και ιδιαίτερα, όταν το άτομο δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στην καθημερινότητα χωρίς φάρμακα ή ακόμα και όταν τα φάρμακα δεν το βοηθούν πια… το χειρουργείο μπορεί να θεωρηθεί αναπόφευκτο για να κερδίσει πίσω τη ζωή του, σύμφωνα με το vita.gr.

Σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του American College of Rheumatology, κάθε χρόνο στις ΗΠΑ πραγματοποιούνται περίπου 790.000 ολικές αντικαταστάσεις γόνατος και 544.000 αντικαταστάσεις ισχίου. Και ενώ οι αριθμοί αυξάνονται, καθώς η καθιστική ζωή καταλαμβάνει μεγάλο χώρο στην καθημερινότητά μας, υπάρχουν βασικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε με συνέπεια, ώστε να προστατεύσετε τα γόνατα και τα ισχία σας, μειώνοντας, ενδεχομένως, την περίπτωση ενός μελλοντικού χειρουργείου.

Μεσογειακή διατροφή για γερά γόνατα και ισχία

Κάποιες μελέτες υποστηρίζουν ότι η μεσογειακή διατροφή μειώνει την φλεγμονή και προστατεύει στην περίπτωση των ασθενών με οστεοαρθρίτιδα. Αυτό συμβαίνει, εν μέρει, γιατί πρόκειται για μια ισορροπημένη διατροφή που συμβάλλει στον έλεγχο του σωματικού βάρους.

Βάλτε στην καθημερινότητά σας πολλά φρέσκα φρούτα και λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης, ξηρούς καρπούς, σπόρους, όσπρια, ελαιόλαδο, ψάρια πλούσια σε ωμέγα-3 (σολομός, σαρδέλες, τόνος κ.α.). Μειώστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και των γαλακτοκομικών με πολλά λιπαρά και αφαιρέστε από τη διατροφή σας την επεξεργασμένη ζάχαρη. Σίγουρα, δεν θα πρέπει να παραλείπετε την πρόσληψη ασβεστίου.

Διατηρήστε σταθερό βάρος

Το σωματικό βάρος επηρεάζει την υγεία των αρθρώσεων, του ισχίου και του γόνατος. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να φροντίζετε να διατηρείτε το βάρος σας σταθερό και σε φυσιολογικά επίπεδα καθώς μεγαλώνετε. Κάθε παραπάνω κιλό σωματικού βάρους ασκεί τριπλάσια πίεση στις αρθρώσεις.

Κάντε συχνά προπόνηση δύναμης

Για να προστατεύσετε τις αρθρώσεις του ισχίου και το γόνατος, θα πρέπει να γυμνάσετε όλους τους μυς που τις περικυκλώνουν, και αυτόματα τις προστατεύουν. Στοχεύσετε σε αρκήσεις με βάρος που ενδυναμώνουν τους τετρακέφαλους, τους γλουτιαίους, τους μηριαίους και τους κοιλιακούς. Με αυτο τον τρόπο, τα γόνατα και τα ισχία σας θα εργάζονται πιο σωστά και λιγότερο. Τα καθίσματα, τα deadlifts και οι προβολές με βάρη συγκαταλέγονται στις πολύ καλές ασκήσεις για να δοκιμάσετε, όπως επίσης οι γέφυρες γλουτών ή τα καθίσματα με την πλάτη στον τοίχο. Μην ξεχνάτε, επίσης, να συμπληρώνετε με ασκήσεις ευλυγισίας και διατάσεις που βοηθούν τους μυς να αυξήσουν το εύρος της κίνησης, ώστε να μην τραυματίζονται.

Φροντίστε τη στάση του σώματός σας

Μπορεί να μην το λαμβάνετε σοβαρά υπόψη σας, αλλά η στάση του σώματος παίζει ρόλο στην υγεία των αρθρώσεων. Ειδικά όταν κάθεστε για πάρα πολλές ώρες, η κακή στάση μπορεί να επιβαρύνει τις αρθρώσεις σας, προκαλώντας ενοχλήσεις και πόνο. Μην σκύβετε συνεχώς κοιτώντας το κινητό και το tablet σας, καθώς επιβαρύνεται ο αυχένας και ακολουθεί η σπονδυλική στήλη κ.ο.κ. Να φοράτε καλά παπούτσια. Ακούστε το σώμα σας… Όταν πονάει κάτι θέλει να σας πει…

Φροντίζοντας καθημερινά αυτά τα 4 πράγματα, σίγουρα συμβάλλετε στην μετέπειτα υγεία των αρθρώσεων σας, προστατεύοντας τα γόνατα και τα ισχία σας. Δεν είναι κάτι δύσκολο. Αποκτήστε συνέπεια και δείξτε αγάπη στον εαυτό και το σώμα σας. Το άγχος και το τρέξιμο της καθημερινότητας μας κάνει ορισμένες φορές να ξεχνάμε να μας φροντίζουμε και το σώμα θυμάται, απλώς μας το δείχνει πολύ αργότερα.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.