Δύο δεκαετίες μετά τις ανεπιτυχείς προσπάθειες διάλυσης της Microsoft, οι αμερικανικές αρχές ανοίγουν νέο μέτωπο. Αυτή τη φορά επιδιώκουν τη διάσπαση της Google της Alphabet, με την κατηγορία ότι μονοπώλησε την αγορά διαδικτυακής αναζήτησης.

Οι πληροφορίες που μετέδωσε το Bloomberg έπεσαν σαν κεραυνός στον κλάδο της τεχνολογίας στις ΗΠΑ, καθώς μια από τις επιλογές που εξετάζει το Υπουργείο Δικαιοσύνης της χώρας είναι η… διάσπαση. Στο τραπέζι όμως υπάρχουν και λιγότερο αυστηρές επιλογές, όπως ο εξαναγκασμός της Google να μοιράζεται περισσότερα δεδομένα με τους ανταγωνιστές και μέτρα για την αποτροπή της απόκτησης αθέμιτου πλεονεκτήματος σε προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης.

Ανεξάρτητα από αυτό, η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιθανότατα θα επιδιώξει την απαγόρευση του είδους των αποκλειστικών συμβολαίων που ήταν στο επίκεντρο της υπόθεσής της κατά της Google. Εάν το Υπουργείο Δικαιοσύνης προχωρήσει σε ένα σχέδιο διάλυσης, οι πιο πιθανές μονάδες για εκποίηση είναι το λειτουργικό σύστημα Android και το πρόγραμμα περιήγησης ιστού της Google Chrome, ανέφεραν οι πηγές του Bloomberg. Εξετάζουν επίσης την προσπάθεια να εξαναγκάσουν μια πιθανή πώληση του AdWords, της πλατφόρμας που χρησιμοποιεί η εταιρεία για να πουλάει διαφημίσεις κειμένου.

Η απόφαση που άνοιξε τον ασκό

Οι συζητήσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης έχουν ενταθεί μετά την απόφαση του δικαστή Amit Mehta στις 5 Αυγούστου ότι η Google μονοπώλησε παράνομα τις αγορές διαδικτυακής αναζήτησης και διαφημίσεων.

Μια αναγκαστική διάλυση της Google θα ήταν η μεγαλύτερη εταιρεία των ΗΠΑ από τότε που διαλύθηκε η AT&T τη δεκαετία του 1980

Η Google είπε ότι θα ασκήσει έφεση σε αυτήν την απόφαση, αλλά ο Mehta διέταξε και τις δύο πλευρές να ξεκινήσουν τα σχέδια για τη δεύτερη φάση της υπόθεσης, η οποία θα περιλαμβάνει τις προτάσεις της κυβέρνησης για την αποκατάσταση του ανταγωνισμού, συμπεριλαμβανομένου ενός πιθανού αιτήματος διάλυσης.

Το σχέδιο των ΗΠΑ θα πρέπει να γίνει αποδεκτό από τον Mehta, ο οποίος θα κατευθύνει την εταιρεία να συμμορφωθεί. Μια αναγκαστική διάλυση της Google θα ήταν η μεγαλύτερη εταιρεία των ΗΠΑ από τότε που διαλύθηκε η AT&T τη δεκαετία του 1980.

Οι δικηγόροι του υπουργείου Δικαιοσύνης, οι οποίοι συμβουλεύονταν εταιρείες που επηρεάζονται από τις πρακτικές της Google, εξέφρασαν ανησυχίες στις συζητήσεις τους ότι η κυριαρχία της εταιρείας στην αναζήτηση της δίνει πλεονεκτήματα στην ανάπτυξη τεχνολογίας AI. Ως μέρος της αντιμετώπισης, η κυβέρνηση μπορεί να επιδιώξει να σταματήσει την εταιρεία από το να αναγκάσει τους ιστότοπους να επιτρέπουν το περιεχόμενό τους να χρησιμοποιείται για ορισμένα από τα προϊόντα τεχνητής νοημοσύνης της Google προκειμένου να εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης.

google

Διάλυση

Η εκποίηση του λειτουργικού συστήματος Android, που χρησιμοποιείται σε περίπου 2,5 δισεκατομμύρια συσκευές παγκοσμίως, είναι ένα από τα διορθωτικά μέτρα που έχει συζητηθεί από τους δικηγόρους του υπουργείου Δικαιοσύνης. Στην απόφασή του, ο Mehta διαπίστωσε ότι η Google απαιτεί από τους κατασκευαστές συσκευών να υπογράφουν συμφωνίες για να αποκτήσουν πρόσβαση στις εφαρμογές της όπως το Gmail και το Google Play Store.

Αυτές οι συμφωνίες απαιτούν επίσης την εγκατάσταση του γραφικού στοιχείου αναζήτησης της Google και του προγράμματος περιήγησης Chrome σε συσκευές με τέτοιο τρόπο ώστε να μην μπορούν να διαγραφούν, αποτρέποντας ουσιαστικά τον ανταγωνισμό άλλων μηχανών αναζήτησης.

Οι προηγούμενες προειδοποιήσεις

Η απόφαση του Mehta ακολουθεί μια ετυμηγορία από μια κριτική επιτροπή στην Καλιφόρνια τον Δεκέμβριο που διαπίστωσε ότι η εταιρεία μονοπωλούσε τη διανομή εφαρμογών Android. Ο δικαστής σε αυτή την υπόθεση δεν έχει αποφασίσει ακόμη για τις συστάσεις.

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου, η οποία επιβάλλει επίσης τους αντιμονοπωλιακούς νόμους, κατέθεσε μια σύντομη δήλωση σε αυτήν την υπόθεση αυτή την εβδομάδα και είπε ότι η Google δεν πρέπει να επιτρέπεται «να καρπωθεί τα οφέλη της παράνομης μονοπώλησης».

Η Google πλήρωσε έως και 26 δισεκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες για να καταστήσει τη μηχανή αναζήτησής της προεπιλεγμένη σε συσκευές και προγράμματα περιήγησης ιστού, με τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια από αυτά να πηγαίνουν στην Apple.

Η απόφαση του Mehta διαπίστωσε επίσης ότι η Google μονοπωλούσε τις διαφημίσεις που εμφανίζονται στην κορυφή μιας σελίδας αποτελεσμάτων αναζήτησης για να προσελκύσει τους χρήστες σε ιστότοπους, γνωστές ως διαφημίσεις κειμένου αναζήτησης. Αυτές πωλούνται μέσω του Google Ads, το οποίο μετονομάστηκε από το AdWords το 2018 και προσφέρει στους επαγγελματίες του μάρκετινγκ έναν τρόπο να προβάλλουν διαφημίσεις σε συγκεκριμένες λέξεις-κλειδιά αναζήτησης που σχετίζονται με την επιχείρησή τους. Περίπου τα δύο τρίτα των συνολικών εσόδων της Google προέρχονται από διαφημίσεις αναζήτησης, που ανέρχονται σε περισσότερα από 100 δισεκατομμύρια δολάρια το 2020.

Εάν το Υπουργείο Δικαιοσύνης δεν ζητήσει από την Google να πουλήσει το AdWords, θα μπορούσε να ζητήσει απαιτήσεις διαλειτουργικότητας που θα την κάνουν να λειτουργεί απρόσκοπτα σε άλλες μηχανές αναζήτησης.

Πρόσβαση δεδομένων

Μια άλλη επιλογή θα απαιτούσε από την Google να εκχωρήσει ή να χορηγήσει άδεια χρήσης των δεδομένων της σε ανταγωνιστές, όπως το Bing της Microsoft ή το DuckDuckGo. Η απόφαση του Mehta διαπίστωσε ότι τα συμβόλαια της Google διασφαλίζουν όχι μόνο ότι η μηχανή αναζήτησής της λαμβάνει τα περισσότερα δεδομένα χρηστών – 16 φορές περισσότερα από τον επόμενο πλησιέστερο ανταγωνιστή της – αλλά ότι η ροή δεδομένων εμποδίζει επίσης τους αντιπάλους της να βελτιώσουν τα αποτελέσματα αναζήτησής τους και να ανταγωνίζονται αποτελεσματικά.

Οι κανόνες ψηφιακού gatekeeper που θεσπίστηκαν πρόσφατα στην Ευρώπη επέβαλαν παρόμοια απαίτηση η Google να διαθέσει ορισμένα από τα δεδομένα της σε μηχανές αναζήτησης τρίτων. Η εταιρεία έχει δηλώσει δημόσια ότι η κοινή χρήση δεδομένων μπορεί να δημιουργήσει ανησυχίες σχετικά με το απόρρητο των χρηστών, επομένως καθιστά διαθέσιμες πληροφορίες μόνο για αναζητήσεις που πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια.

Η απαίτηση από τα μονοπώλια να επιτρέπουν στους ανταγωνιστές να έχουν κάποια πρόσβαση στην τεχνολογία ήταν μια λύση σε προηγούμενες περιπτώσεις. Στην πρώτη υπόθεση του Υπουργείου Δικαιοσύνης κατά της AT&T το 1956, η εταιρεία έπρεπε να παράσχει άδειες χωρίς δικαιώματα για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας της.

Στην υπόθεση αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας κατά της Microsoft, ο διακανονισμός απαιτούσε από τον τεχνολογικό γίγαντα του Ρέντμοντ της Ουάσιγκτον να διαθέσει δωρεάν σε τρίτα μέρη ορισμένες από τις λεγόμενες διεπαφές προγραμματισμού εφαρμογών ή API. Τα API χρησιμοποιούνται για να διασφαλιστεί ότι τα προγράμματα λογισμικού μπορούν να επικοινωνούν αποτελεσματικά και να ανταλλάσσουν δεδομένα μεταξύ τους.

Προϊόντα AI

Για χρόνια, οι ιστότοποι επιτρέπουν στον ανιχνευτή ιστού της Google πρόσβαση για να διασφαλίσουν ότι εμφανίζονται στα αποτελέσματα αναζήτησης της εταιρείας. Αλλά πιο πρόσφατα ορισμένα από αυτά τα δεδομένα χρησιμοποιήθηκαν για να βοηθήσουν την Google να αναπτύξει το AI της.

Το περασμένο φθινόπωρο, η Google δημιούργησε ένα εργαλείο που επιτρέπει στους ιστότοπους να αποκλείουν το scraping για τεχνητή νοημοσύνη, μετά από παράπονα των εταιρειών. Αλλά αυτή η εξαίρεση δεν ισχύει για όλα.

Τον Μάιο, η Google ανακοίνωσε ότι ορισμένες αναζητήσεις θα συνοδεύονται πλέον με «Επισκόπηση τεχνητής νοημοσύνης», δηλαδή απαντήσεις που απαλλάσσουν τους χρήστες από το καθήκον να κάνουν κλικ σε διάφορους συνδέσμους. Ο πίνακας με τεχνητή νοημοσύνη εμφανίζεται κάτω από τα ερωτήματα, παρουσιάζοντας συνοπτικές πληροφορίες που προέρχονται από αποτελέσματα αναζήτησης Google από όλο τον ιστό.

Πηγή: ot.gr