Μια μελέτη εξέτασε τις επιδράσεις του καφέ στα επίπεδα φερριτίνης και διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τριών ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ ημερησίως μείωσε σημαντικά τα επίπεδα σιδήρου. Στην πραγματικότητα, η απορρόφηση του σιδήρου μετά από ένα γεύμα μειώθηκε κατά περίπου 39% μετά την κατανάλωση καφέ.

Καφές με γάλα

Το γάλα είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου, το οποίο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών, την μυϊκή λειτουργία, την πήξη του αίματος και την παραγωγή ορμονών. Ένα φλιτζάνι άπαχο γάλα καλύπτει το 23% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου για τον μέσο υγιή ενήλικα.

Ωστόσο, ο συνδυασμός γάλακτος και καφέ μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση του ασβεστίου. Το ασβέστιο που δεν απορροφάται αποβάλλεται μέσω των ούρων. Τα υψηλά επίπεδα απέκκρισης ασβεστίου στα ούρα έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο πέτρας στα νεφρά και προβλήματα υγείας των οστών.