Καφές: Με ποια τρόφιμα δεν πρέπει να τον συνδυάζεις

Ο αγαπημένος μας καφές δεν φαίνεται να ταιριάζει με τα ακόλουθα τρόφιμα...

Καφές: Με ποια τρόφιμα δεν πρέπει να τον συνδυάζεις

Ο αγαπημένος μας καφές δεν φαίνεται να ταιριάζει με τα ακόλουθα τρόφιμα...

Ο καφές είναι απαραίτητος για τους περισσότερους, καθώς μας χαρίζει ένα πολύτιμο boost ενέργειας και εγρήγορσης τα πρωινά. Μάλιστα μερικές έρευνες αναφέρουν ότι η μέτρια κατανάλωση καφέ μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με φλεγμονές και οξειδωτικό στρες, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και διάφοροι τύποι καρκίνου, σύμφωνα με το vita.gr.

Ωστόσο, ο καφές μπορεί επίσης να επηρεάσει την απορρόφηση ορισμένων θρεπτικών συστατικών, γεγονός που μπορεί να μειώσει ή να ενισχύσει τις επιδράσεις ορισμένων τροφίμων. Για την καλύτερη δυνατή απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, ίσως να ήταν καλό να αποφεύγεις τους παρακάτω διατροφικούς συνδυασμούς:

Καφές με εσπεριδοειδή

Ο συνδυασμός τον καφέ με εσπεριδοειδή φρούτα μπορεί να προκαλέσει πεπτική δυσφορία, καθώς ο καφές είναι όξινος από μόνος του. Τα εσπεριδοειδή και οι χυμοί τους είναι επίσης ιδιαίτερα όξινα και μπορεί να συμβάλλουν στην γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση όταν καταναλώνονται. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση συχνά χαρακτηρίζεται από δυσάρεστα συμπτώματα όπως ναυτία, φούσκωμα και καούρα. Η κατανάλωση καφέ και εσπεριδοειδών μαζί μπορεί να ερεθίσει το βλεννογόνο του στομάχου και να επιδεινώσει αυτά τα συμπτώματα.

Η πικάντικη, ξινή γεύση των εσπεριδοειδών μπορεί επίσης να αλλοιώσει τη γεύση του καφέ κάνοντάς τον πικρό και λιγότερο απολαυστικό.

Κόκκινο κρέας

Η κατανάλωση καφεΐνης μπορεί να επηρεάσει την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών και κυρίως του σιδήρου. Το κόκκινο κρέας είναι μια από τις καλύτερες πηγές αιμικού σιδήρου, πράγμα που σημαίνει ότι η κατανάλωση καφέ μαζί με κόκκινο κρέας θα μπορούσε να μειώσει τα οφέλη του για την υγεία.

Μια μελέτη εξέτασε τις επιδράσεις του καφέ στα επίπεδα φερριτίνης και διαπίστωσε ότι η κατανάλωση τριών ή περισσότερων φλιτζανιών καφέ ημερησίως μείωσε σημαντικά τα επίπεδα σιδήρου. Στην πραγματικότητα, η απορρόφηση του σιδήρου μετά από ένα γεύμα μειώθηκε κατά περίπου 39% μετά την κατανάλωση καφέ.

Καφές με γάλα

Το γάλα είναι μια εξαιρετική πηγή ασβεστίου, το οποίο είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών, την μυϊκή λειτουργία, την πήξη του αίματος και την παραγωγή ορμονών. Ένα φλιτζάνι άπαχο γάλα καλύπτει το 23% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης ασβεστίου για τον μέσο υγιή ενήλικα.

Ωστόσο, ο συνδυασμός γάλακτος και καφέ μπορεί να εμποδίσει την απορρόφηση του ασβεστίου. Το ασβέστιο που δεν απορροφάται αποβάλλεται μέσω των ούρων. Τα υψηλά επίπεδα απέκκρισης ασβεστίου στα ούρα έχουν συνδεθεί με αυξημένο κίνδυνο πέτρας στα νεφρά και προβλήματα υγείας των οστών.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.
myavis.gr