Ο Μίλτος Τεντόγλου είναι, μακράν των άλλων, ο κορυφαίος άλτης του μήκους παγκοσμίως κι αυτό δεν αμφισβητήθηκε ούτε στον τελικό των Ολυμπιακών Αγώνων.

Με καλύτερο άλμα στα 8.48 ο 26χρονος πρωταθλητής δεν απειλήθηκε από τους αντιπάλους του και τρία χρόνια μετά τον θρίαμβο στο Τόκιο ανέβηκε ξανά στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, χαρίζοντας στην Ελλάδα το πρώτο χρυσό μετάλλιό της στο Παρίσι.

Πώς εξελίχθηκε ο τελικός του Τεντόγλου

Ο τελικός άρχισε για τον Μίλτο Τεντόγλου μ’ ένα άνετο άλμα στα 8.27 που τον έφερε στη δεύτερη θέση της κατάταξης, καθώς ο ταλαντούχος Ιταλός Φουρλάνι είχε κάνει 8.34.

Από τη δεύτερη προσπάθεια κι έπειτα όμως, ο ασυναγώνιστος Έλληνας δεν έχασε την πρωτιά. Με το τέλειο πάτημα, στα όρια του άκυρου, προσγειώθηκε στα 8.48 (με άπνοια) και δεν κοίταξε άλλη φορά πίσω.

Οι αντίπαλοί του, ο Τζαμαϊκανός Πίνοκ και ο Ιταλός Φουρλάνι, πάλευαν να φτάσουν σε αυτά τα μέτρα, αλλά δεν ήταν δυνατόν όπως αποδείχθηκε. Μόνο ο Μίλτος Τεντόγλου είχε τον τρόπο να επαναλάβει κάτι ανάλογο στο υπόλοιπο του τελικού.

Το τρίτο άλμα δεν του βγήκε όπως θα ήθελε, καθώς προσγειώθηκε νωρίς, στα 8.24. Στο τέταρτο αντιθέτως επανήλθε στις εξαιρετικές επιδόσεις κι έφτασε στα 8.36.

Λίγο χαμηλότερα μετρήθηκε η πέμπτη προσπάθειά του (8.31), διότι το πάτημά του στη βαλβίδα ήταν μακριά από ιδανικό.

Στο έκτο και τελευταίο άλμα του ζήτησε τη βοήθεια του κοινού για να πετύχει κάτι τεράστιο. Ήδη όμως ήταν χρυσός ολυμπιονίκης, καθώς ουδείς τον είχε προσπεράσει, και δεν χρειάστηκε. Απλώς έκανε βόλτα στο σκάμμα, προτού απλώσει την ελληνική σημαία στις τεράστιες πλάτες του και πανηγυρίσει για το νέο μεγάλο επίτευγμά του.