Πόσο συχνά πρέπει να κάνεις σεξ για να ζήσεις περισσότερο

Τι έδειξε έρευνα για άνδρες και γυναίκες - Ποιος έχει αυξημένες πιθανότητες να πεθάνει αν δεν κάνει συχνά σεξ.

Οι γυναίκες που κάνουν σεξ σπάνια μπορεί να αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο θανάτου. Τουλάχιστον αυτό προτείνει μια νέα επιστημονική μελέτη, υπογραμμίζοντας την σημασία της σεξουαλικής δραστηριότητας για την υγεία και την ευημερία.

Η μελέτη, που διεξήχθη από ερευνητές του Walden University στη Μινεσότα και δημοσιεύτηκε στο Journal of Psychosexual Health, αποκαλύπτει ότι οι γυναίκες που έκαναν σεξ λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα αντιμετώπιζαν 70% αυξημένο κίνδυνο θανάτου στα επόμενα πέντε χρόνια, σε σύγκριση με τις γυναίκες που έκαναν πιο συχνά.

«Η σεξουαλική δραστηριότητα είναι σημαντική για την καρδιαγγειακή υγεία συνολικά, πιθανώς λόγω της μείωσης της μεταβλητότητας του καρδιακού ρυθμού και της αύξησης της ροής του αίματος» εξηγούν οι ερευνητές. «Το σεξ έχει πολλά οφέλη, συμπεριλαμβανομένης της αυξημένης ευτυχίας, της ευημερίας και της ποιότητας ζωής» συμπληρώνουν.

Τι έδειξε η έρευνα για το σεξ

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από την μελέτη National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES), εξετάζοντας στοιχεία από συνολικά 14.542 συμμετέχοντες ηλικίας 20 ετών και άνω. Βρήκαν ότι πριν από την προσαρμογή για πολλαπλούς αιτιολογικούς παράγοντες πρόωρης θνησιμότητας (όπως δημογραφικές και ψυχικές συννοσηρότητες), η χαμηλή σεξουαλική συχνότητα συσχετίστηκε με 70% υψηλότερη πιθανότητα θνησιμότητας στις γυναίκες σε σύγκριση με εκείνες που είχαν υψηλότερη σεξουαλική συχνότητα.

Μετά την προσαρμογή για πολλούς δημογραφικούς παράγοντες αλλά και παράγοντες κινδύνου ψυχικής υγείας, η πιθανότητα θνησιμότητας στην περίπτωση χαμηλής σεξουαλικής συχνότητας παρέμεινε 46% υψηλότερη σε σύγκριση με εκείνες που είχαν υψηλή σεξουαλική συχνότητα αναφέρει το vita.gr.

Οι ερευνητές αναφέρουν επίσης ότι ο κίνδυνος θανάτου ήταν ακόμη υψηλότερος για τους συμμετέχοντες που αντιμετώπιζαν καταθλιπτικά συμπτώματα και έκαναν σεξ σπάνια. Ωστόσο, οι συμμετέχοντες με κατάθλιψη που παρέμεναν σεξουαλικά ενεργοί – ειδικά οι γυναίκες – φάνηκαν να επηρεάζονται λιγότερο από τις επιπτώσεις της κατάθλιψης στην υγεία.
Γυναίκες και άνδρες επηρεάζονται διαφορετικά από την συχνότητα

Ενώ οι γυναίκες φάνηκαν να αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας εξαιτίας της μειωμένης σεξουαλικής συχνότητας, το ίδιο δεν φάνηκε να ισχύει και για τους άνδρες.

Μάλιστα, η αυξημένη σεξουαλική συχνότητα δεν φάνηκε να παρέχει τα ίδια οφέλη για εκείνους. Στην πραγματικότητα, οι άνδρες με υψηλή σεξουαλική συχνότητα είχαν έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αυξημένη θνησιμότητα συγκριτικά με τις γυναίκες, αναφέρουν οι ερευνητές.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.