Η καθημερινή συνήθεια που μας κάνει λιγότερο ευτυχισμένους

Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει την φαινομενικά "αθώα" συνήθεια που μπορεί να μειώνει την ευτυχία σας.

Όλοι αναζητάμε την ευτυχία. Σύμφωνα όμως, με νέα επιστημονική μελέτη από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, το να κρίνουμε πόσο ευτυχισμένοι νιώθουμε θα μπορούσε να επηρεάσει αρνητικά το αίσθημα ικανοποίησης από την ζωή και συνολικά την ψυχολογική μας ευεξία.

Σε τρία πειράματα που περιλάμβαναν περισσότερους από 1.800 συμμετέχοντες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ανησυχίες ή η κριτική για τα επίπεδα ευτυχίας συνδέθηκε με χαμηλότερη ευημερία, εν μέρει λόγω της μεγαλύτερης αρνητικότητας και της απογοήτευσης για τα θετικά γεγονότα. Τα νέα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Emotion.

Ευτυχία & φόβοι

Το να σκέφτεται κανείς υπερβολικά το επίπεδο ευτυχίας του μπορεί να σχετίζεται με φόβους, όπως ότι δεν είναι τόσο ευτυχισμένος όσο άλλοι άνθρωποι γύρω του, εξηγεί η επικεφαλής ερευνήτρια Δρ Felicia Zerwas, διδακτορική φοιτήτρια στο University of California-Berkeley.

«Υπάρχουν πολλές κοινωνικές πιέσεις, που μας ενθαρρύνουν να είμαστε διαρκώς χαρούμενοι, καθώς θεωρούμε ότι μόνο έτσι θα καταφέρουμε να έχουμε ευημερία στην ζωή μας. Ωστόσο, επιτρέποντας στον εαυτό σας να βιώσει κάθε συναίσθημα (και τα θετικά αλλά και τα αρνητικά) μπορούμε να καταφέρουμε να νιώσουμε χαρά ή ευτυχία και τελικά να αυξήσουμε την ευημερία μας» εξηγεί η ίδια.

Σε αντίθεση με κάποιες προηγούμενες μελέτες, η τρέχουσα έρευνα επισημαίνει ότι η επιδίωξη της ευτυχίας δεν φάνηκε να έχει αρνητικές επιδράσεις στην ευημερία. Ωστόσο, το να κρίνει κανείς το επίπεδο ευτυχίας του είχε. Η έρευνα περιελάμβανε διάφορα δείγματα συμμετεχόντων, συμπεριλαμβανομένων φοιτητών του πανεπιστημίου Yale, μελών της κοινότητας από το University of California-Berkeley και διαδικτυακές μελέτες με συμμετέχοντες από τις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά.

Δεν ωφελεί η ανησυχία

Οι συμμετέχοντες απάντησαν σε ερωτήσεις σχετικά με τις πεποιθήσεις τους για την ευτυχία, για την ψυχολογική τους ευεξία και εάν βίωναν συμπτώματα κατάθλιψης. Το να ανησυχεί κανείς για την ευτυχία του συνδέθηκε με χαμηλότερη συνολική ικανοποίηση από τη ζωή και ψυχολογική ευεξία, καθώς και με εντονότερα συμπτώματα κατάθλιψης. Οι ερευνητές αναφέρουν επίσης ότι το να ανησυχεί κανείς για τα επίπεδα ευτυχίας που βιώνει συνδέθηκε με μεγαλύτερη αρνητικότητα για θετικά γεγονότα.

«Οι υψηλές προσδοκίες για την ευτυχία μπορεί να είναι εξαιρετικά επιζήμιες γιατί καθιστούν πιο δύσκολο να επιτύχουμε το επίπεδο ευτυχίας που αναμένουμε από ένα θετικό γεγονός. Έτσι μπορεί να νιώθουμε αρνητικά ακόμα και για θετικά γεγονότα», καταλήγουν οι ερευνητές.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.