Η δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη έχει ανεβάσει κατακόρυφα την ένταση ξανά στη Μέση Ανατολή. Ο τρόπος της δολοφονίας του φαίνεται ότι είναι διαφορετικός σε σχέση με αυτόν που υπολόγιζαν στην αρχή.

Το αρχικό σενάριο έκανε λόγο για πύραυλο που χτύπησε το δωμάτιο που έμενε ο Ισμαήλ Χανίγια, ενώ οι Ιρανοί υποστήριζαν ότι το χτύπημα έγινε με τηλεχειριζόμενο πολυβόλο που χρησιμοποίησε μια ομάδα της Μοσάντ για να σκοτώσει τον κορυφαίο Ιρανό πυρηνικό επιστήμονα Μοσέν Φακριζαντέχ το 2020.

Ωστόσο, ένα δημοσίευμα των Times φέρνει ανατροπή σε όσα ξέραμε μέχρι τώρα.

Τι αποκαλύπτουν οι «New York Times»

Σε αντίθεση με όσα είχαν γίνει γνωστά μέχρι τώρα η δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια δεν έγινε με κάποιον πύραυλο αλλά με εκρηκτικό μηχανισμό. Πώς έγινε η δολοφονία;

  • Ο εκρηκτικός μηχανισμός τοποθετήθηκε κρυφά στον ξενώνα που θα έμενε ο Παλαιστίνιος ηγέτης και μάλιστα στο δωμάτιό του.
  • Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η βόμβα ήταν κρυμμένη πριν από περίπου δύο μήνες στον ξενώνα που διαχειρίζεται και προστατεύεται από το Σώμα των Φρουρών της Επανάστασης και αποτελεί μέρος ενός μεγάλου συγκροτήματος, σε μια αριστοκρατική γειτονιά στη βόρεια Τεχεράνη.
  • Η συσκευή φαίνεται ότι ενεργοποιήθηκε εξ αποστάσεως όταν επιβεβαιώθηκε η παρουσία του Χανίγια στον ξενώνα.

Θρήνος στην κηδεία του

Ένα πλήθος σε πένθος συμμετείχε σήμερα στην Τεχεράνη στην κηδεία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, ο οποίος δολοφονήθηκε στην ιρανική πρωτεύουσα σε ένα πλήγμα αποδιδόμενο στο Ισραήλ, μια τελετή που σημαδεύθηκε από εκκλήσεις για εκδίκηση του θανάτου του.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, απήγγειλε την προσευχή των νεκρών μπροστά στα φέρετρα του Ισμαήλ Χανίγια και του σωματοφύλακά του που ήταν καλυμμένα με την παλαιστινιακή σημαία. Ο ηγέτης του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος θα ενταφιαστεί αύριο, Παρασκευή, στο Κατάρ όπου ζούσε εν εξορία.

Κρατώντας πορτρέτα του Χανίγια και παλαιστινιακές σημαίες, χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, σύμφωνα με ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.