Η συζήτηση που έχει ξεσπάσει για τη συμμετοχή της Ιμάν Κελίφ και της Λιν Γιου-Τινγκ στο τουρνουά πυγμαχίας των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 στο Παρίσι, ανάγκασε την ΔΟΕ και την Οργανωτική Επιτροπή των Αγώνων να βγάλουν ανακοίνωση.

Σε αυτήν επισημαίνουν ότι οι δύο αθλήτριες αγωνίζονται καθόλα νόμιμα και επιτίθονται στην Παγκόσμια Ομοσπονδία και τον τρόπο που έχει χειριστεί το θέμα τους. Αυτή άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που ξεσπά πόλεμος ανάμεσα στις δύο πλευρές αφού βρίσκονται σε διαμάχη εδώ και χρόνια.

Η ανακοίνωση αναφέρεται στις δύο αθλήτριες χωρίς να τις κατονομάζει και μεταξύ άλλων κάνει λόγο για «δημοσιεύματα με παραπλανητικές πληροφορίες σχετικά με δύο αθλήτριες που θα αγωνιστούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024».

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «οι δύο αθλήτριες αγωνίζονται εδώ και πολλά χρόνια σε διεθνείς αγώνες πυγμαχίας στην κατηγορία των γυναικών, συμπεριλαμβανομένων των Ολυμπιακών Αγώνων Τόκιο 2020, των Παγκόσμιων Πρωταθλημάτων της Διεθνούς Ένωσης Πυγμαχίας (IBA) και των τουρνουά που είναι εγκεκριμένα από την IBA».

Το πιο ενδιαφέρον κομμάτι της ανακοίνωσης αφορά τον αποκλεισμό των δύο αθλητριών το 2023 από την Παγκόσμια Ομοσπονδία. «Οι δύο αυτές αθλήτριες έπεσαν θύματα μιας ξαφνικής και αυθαίρετης απόφασης της IBA. Προς το τέλος του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος της IBA το 2023, αποκλείστηκαν ξαφνικά χωρίς καμία δέουσα διαδικασία.

Σύμφωνα με τα πρακτικά της IBA που είναι διαθέσιμα στην ιστοσελίδα της, η απόφαση αυτή λήφθηκε αρχικά αποκλειστικά από τον Γενικό Γραμματέα και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της IBA. Το Διοικητικό Συμβούλιο της IBA την επικύρωσε μόνο εκ των υστέρων και μόνο στη συνέχεια ζήτησε να καθιερωθεί μια διαδικασία που θα ακολουθείται σε παρόμοιες περιπτώσεις στο μέλλον και να αποτυπωθεί στους κανονισμούς της IBA. Τα πρακτικά αναφέρουν επίσης ότι η IBA θα πρέπει να «καθιερώσει μια σαφή διαδικασία σχετικά με τον έλεγχο του φύλου»» αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ΔΟΕ.

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή επισημαίνει: «Η ΔΟΕ δεσμεύεται να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των αθλητών που συμμετέχουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες σύμφωνα με τον Ολυμπιακό Χάρτη, τον Κώδικα Δεοντολογίας της ΔΟΕ και το Στρατηγικό Πλαίσιο της ΔΟΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Η ΔΟΕ εκφράζει τη θλίψη της για την κακοποίηση που δέχονται σήμερα οι δύο αθλητές».