Σχέσεις: Σέξι εμφάνιση ή σέξι… προσωπικότητα; Τι μετρά;

Ποιος ο ρόλος της ομορφιάς, της σεξουαλικότητας, της εξυπνάδας και του χιούμορ στις ερωτικές σχέσεις;

Στις ρομαντικές σχέσεις, η ελκυστικότητα της εμφάνισης και η ελκυστικότητα της προσωπικότητας φαίνεται να περιπλέκονται… Η έλξη μόνο από την ομορφιά μοιάζει απλά μια σύνδεση παρά μια βαθύτερη σχέση. Από την άλλη, η έλξη από το χαρακτήρα και τις σκέψεις του άλλου ατόμου, μοιάζει περισσότερο με φιλία. Πρέπει λοιπόν να υπάρχουν και τα δύο για να υπάρξει ερωτικός δεσμός; Αν ναι, υπερτερεί κάποιο;

Το να ερωτεύεσαι σχετίζεται σε μεγάλο βαθμό και με τα δύο, επιβεβαιώνουν οι επιστήμονες. Η ομορφιά είναι σαν ένας μαγνήτης που έλκει το ένα άτομο στο άλλο, δημιουργώντας μια άμεση συναισθηματική επιθυμία να δημιουργηθεί μια σύνδεση. Τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας, ο τρόπος σκέψης και συμπεριφοράς δηλαδή που ξεχωρίζουν το ένα άτομο από το άλλο, είναι αυτά που προσδίδουν διάρκεια στη σύνδεση αυτή. Η σέξι εμφάνιση είναι… αστραπιαίο μήνυμα στις σχέσεις, ενώ η σέξι προσωπικότητα αποκαλύπτεται με τον καιρό, σύμφωνα με το vita.gr.

Ομορφιά και σεξουαλικότητα

Τόσο η ομορφιά όσο και η σεξουαλικότητα ενισχύουν τη ρομαντική έλξη. Σίγουρα βέβαια, υπάρχουν περισσότερα τραγούδια που υμνούν την ομορφιά και όχι τη σεξουαλικότητα. Η ομορφιά… φωνάζει για μια δεύτερη ματιά, σχεδόν αναγκάζοντάς μας να σταματήσουμε και να δώσουμε προσοχή. Όπως λέει η έκφραση, «είσαι τόσο όμορφη που δεν μπορώ να πάρω τα μάτια μου από πάνω σου». Ωστόσο, συχνά συνδέεται με μια κάποια απόσταση: μπορεί να μας αρέσει να κοιτάμε αλλά να διστάζουμε να προχωρήσουμε. Ως εκ τούτου, συνηθίζουμε να προσεγγίζουμε τα σέξι άτομα παρά τα όμορφα.

Νοημοσύνη και χιούμορ στις σχέσεις

Η ευφυΐα και το χιούμορ είναι ελκυστικά σε έναν σύντροφο, καθώς ενισχύουν την ουσιαστική και ευχάριστη αμοιβαία αλληλεπίδραση. Ποιο είναι πιο σημαντικό;

Οι άνθρωποι με πολύ υψηλό IQ είναι ελαφρώς λιγότερο ελκυστικοί ως σύντροφοι από εκείνους που ανήκουν στην κατηγορία «έξυπνοι». Η μείωση της έλξης σε ακραία επίπεδα νοημοσύνης οφείλεται πιθανότατα σε δυσκολίες κοινωνικής ικανότητας που αποδίδονται σε άτομα με τόσο υψηλή νοημοσύνη.

Αν και το χιούμορ εκφράζει μια μορφή ευφυΐας, δεν έχουν όλοι οι έξυπνοι άνθρωποι αίσθηση του χιούμορ. Μελέτες αποκάλυψαν ότι όσοι έχουν καλή αίσθηση του χιούμορ έχουν υψηλότερα επίπεδα νοημοσύνης από τα λιγότερο αστεία άτομα και υποφέρουν λιγότερο από κατάθλιψη και επιθετικότητα. Το γέλιο αλλάζει τον εγκέφαλό μας με τρόπο που μας κάνει πιο σοφούς, πιο φιλικούς και πιο ικανοποιημένους με τη ζωή μας. Η «καλή αίσθηση του χιούμορ» κατατάσσεται από τις γυναίκες ως το πιο επιθυμητό χαρακτηριστικό στους άντρες. Τα άτομα με καλή αίσθηση του χιούμορ βαθμολογήθηκαν συγκεκριμένα σε έρευνα ως πιο ελκυστικά και θεωρήθηκαν ως πιο κατάλληλοι μακροχρόνιοι σύντροφοι από τους πιο σοβαρούς συναδέλφους τους. Η καλή αίσθηση του χιούμορ συνδέεται επίσης με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη, ένα πολύ επιθυμητό στοιχείο σε έναν σύντροφο. Ωστόσο, το «κακό» χιούμορ, όπως ο σαρκασμός, δεν είναι ελκυστικό.

Αν και η εξυπνάδα και το χιούμορ είναι συνήθως πιο σημαντικά χαρακτηριστικά στην αγάπη από την ομορφιά και τη σεξουαλικότητα, τα δεύτερα αυξάνουν την επιθυμία. Έτσι, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες προτιμούν τους αστείους άντρες, ιδιαίτερα τους εμφανίσιμους.

Ο έρωτας είναι τυφλός…;

Δεν υπάρχουν «νόμοι της έλξης» στον έρωτα, ούτε εγγυημένες συμβουλές επιτυχίας στις σχέσεις. Παρόλα αυτά, οι ειδικοί εξηγούν πως η εξωτερική εμφάνιση είναι το πρώτο πράγμα που μας ελκύει σε ένα άτομο, αλλά όταν το ζευγάρι βρίσκεται συχνά στο ίδιο κοινωνικό πλαίσιο, άλλα χαρακτηριστικά έρχονται να κυριαρχήσουν ως πιο σημαντικά. Τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες εκτιμούν ιδιαιτέρως γνωρίσματα όπως η τρυφερότητα, το χιούμορ και η κατανόηση. Μάλιστα, η εκτίμηση προς την προσωπικότητα του συντρόφου μπορεί να μας κάνει να τον βλέπουμε και πιο όμορφο εξωτερικά.

Όσον αφορά τις ομοιότητες που «δένουν» τα ζευγάρια, αυτές εντοπίζονται κυρίως σε επίπεδο κοινωνικό και δημογραφικό. Με άλλα λόγια, είναι πιο πιθανό να συνάψουν σχέση δύο άνθρωποι ίδιας ηλικίας, από το ίδιο κοινωνικό περιβάλλον, με παρόμοια επαγγελματική σταδιοδρομία κ.λπ. Ακόμη πιο σημαντική φαίνεται να είναι η εγγύτητα των αξιών δύο ανθρώπων, από τα γούστα στη μουσική μέχρι τις πολιτικές πεποιθήσεις.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.