Ηλεκτρολύτες: Τι είναι. Πόσους χρειαζόμαστε στο καύσωνα – Αναπληρώνονται;

Είστε από αυτούς που χρειάζεστε περισσότερους ηλεκτρολύτες κατά τη διάρκεια του καύσωνα; Πώς θα τους αναπληρώσετε γρήγορα

Σε περιόδους έντονης ζέστης, σαν αυτούς που διανύουμε τώρα, το σώμα μας κάνει τα αδύνατα δυνατά να μας κρατήσει σε μια καλή θερμοκρασία. Ένας τρόπος του οργανισμού μας να το καταφέρει αυτό είναι να ιδρώνει. Μέσα από αυτή τη διαδικασία το σώμα μας δεν αποβάλει μόνο νερό, αλλά και ηλεκτρολύτες, όπως νάτριο, ασβέστιο και κάλιο που είναι ζωτικής σημασίας για την καλή λειτουργία του οργανισμού μας.

Η απώλεια αυτή σημαίνει ότι πρέπει να αναπληρώνουμε τους ηλεκτρολύτες που χάνουμε ή όχι; Και αν ναι, ποιες είναι οι καλύτερες πηγές ηλεκτρολυτών;

Γιατί χρειαζόμαστε ηλεκτρολύτες;

Οι ηλεκτρολύτες, στους οποίους περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το μαγνήσιο, το χλώριο, το νάτριο και το ασβέστιο μεταφέρουν ένα ηλεκτρικό φορτίο που επιτρέπει στα νεύρα, τους μυς και τα κύτταρα να επικοινωνούν μεταξύ τους και να λειτουργούν σωστά, όπως αναφέρει το vita.gr.

Βοηθούν στη ρύθμιση της ποσότητας του νερού μέσα και έξω από τα κύτταρα και τα αιμοφόρα αγγεία, συμβάλλουν στη διατήρηση ενός κανονικού καρδιακού παλμού και διασφαλίζουν ότι οι μύες συστέλλονται και χαλαρώνουν σωστά.

Αλλά για να κάνουν τη δουλειά τους, οι ηλεκτρολύτες πρέπει να διατηρούνται σε ισορροπία. Για τους περισσότερους ανθρώπους, η θρεπτική διατροφή και η κατανάλωση νερού όταν αισθάνονται δίψα είναι αρκετά. Αλλά η ανισορροπία σε ηλεκτρολύτες, είτε είναι περισσότεροι είτε λιγότεροι, δε μας ωφελεί.

Αν ιδρώνετε αρκετά και δεν αναπληρώνετε τα υγρά που αποβάλλει το σώμα σας, κινδυνεύετε από αφυδάτωση, η οποία προκαλεί ανισορροπία ηλεκτρολυτών.

Ύστερα μπορεί να έχετε πολύ λίγο νάτριο στην κυκλοφορία του αίματος, γεγονός που μειώνει την αρτηριακή σας πίεση. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ζάλη όταν σηκώνεστε όρθιοι, πονοκεφάλους και κόπωση, ενώ μερικές φορές μπορεί να προκαλέσει ναυτία και εμετό.

Η ανισορροπία ηλεκτρολυτών μπορεί να προκαλέσει άλλα προβλήματα, όπως ξηροστομία και μούδιασμα στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών σας. Οι άνθρωποι αντιμετωπίζουν επίσης ταχυπαλμία και σε σοβαρές περιπτώσεις, οι διαταραχές ηλεκτρολυτών μπορεί να προκαλέσουν επιληπτικές κρίσεις, κώμα ή ακόμη και θάνατο.

Η απώλεια πολλών ηλεκτρολυτών επηρεάζει επίσης τα νεφρά. Υπό κανονικές συνθήκες, τα νεφρά φιλτράρουν τα απόβλητα από την κυκλοφορία του αίματος παράγοντας ούρα. Αλλά κατά τη διάρκεια έντονης ζέστης, όταν μπορεί να είστε αφυδατωμένοι και να χάνετε ηλεκτρολύτες, το σώμα σας παράγει λιγότερα ούρα για να εξοικονομήσει νερό, δημιουργώντας περισσότερες ευκαιρίες για τα μέταλλα να κρυσταλλωθούν και να σχηματίσουν πέτρες στα νεφρά.

Πώς θα τους αναπληρώσετε γρήγορα

Αν λοιπόν είστε ένα άτομο που ιδρώνει έντονα τότε ναι, χρειάζεστε περισσότερους ηλεκτρολύτες κατά τη διάρκεια του καύσωνα. Ο ευκολότερος τρόπος να αναπληρώσετε την απώλεια ηλεκτρολυτών κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα είναι να αποφεύγετε την ζεσταίνεστε πάρα πολύ και να αφυδατώνεστε.

Το να κάθεστε σε μέρη με δροσιά, τα τακτά κρύα ντους και η τακτική ενυδάτωση επίσης θα σας βοηθήσουν.

Επίσης ορισμένες ομάδες είναι πιο ευάλωτες στις ανισορροπίες ηλεκτρολυτών, μεταξύ αυτών, τα μικρά παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με χρόνιες παθήσεις, όπως οι καρδιακές παθήσεις, οι νεφροπάθειες και ο διαβήτης, αλλά και όποιος περνάει χρόνο σε μέρη με έντονη ζέστη, ιδρώνει πολύ, εργάζεται ή γυμνάζεται έξω, σε αυτές τις περιπτώσεις, η κατανάλωση νερού κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα ενδεχομένως να μην είναι αρκετή.

Τα άτομα αυτά μπορεί να επωφεληθούν από συμπληρώματα ηλεκτρολυτών αλλά και τρόφιμα που είναι πλούσια σε ηλεκτρολύτες.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.