Πλήθος κορυφαίων στελεχών των Δημοκρατικών έχουν ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας της Κάμαλα Χάρις για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, γεγονός που έχει δώσει περαιτέρω ώθηση στην εκστρατεία της.

Στα στελέχη που την υποστηρίζουν, συμπεριλαμβάνονται και ορισμένοι που θα μπορούσαν να είναι δυνητικά υποψήφιοι για το χρίσμα. Μεταξύ αυτών είναι ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Γάβιν Νιούσομ, ο κυβερνήτης της Πενσυλβάνια Τζος Σαπίρο και ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, Φιλ Μέρφι.

Μάλιστα, αν  και με καθυστέρηση ωρών, η πρώην πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, προχώρησε επίσης σε δήλωση στήριξης υπέρ της Κάμαλα Χάρις, την στιγμή που δημοσιεύματα την ήθελα να τάσσεται υπέρ της ανοιχτής διαδικασίας.

Υπέρ της ανοιχτής διαδικασίας τάχθηκε, ωστόσο, ο πρώην Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα:  «Μπαίνουμε σε αχαρτογράφητα νερά τις επόμενες ημέρες. Όμως πιστεύω ότι οι ηγέτες του κόμματός μας θα μπορέσουν να διεξάγουν μια διαδικασία από την οποία θα αναδειχθεί ένας εξαιρετικός υποψήφιος».

Οι επόμενες εβδομάδες μέχρι το συνέδριο των Δημοκρατικών στις 19 Αυγούστου θα κρίνουν πολλά. Εκεί, τα μέλη του κόμματος θα αποφασίσουν σε ποιον θα δώσουν το χρίσμα του υποψήφιου προέδρου τους. Και μέχρι στιγμής, η Κάμαλα Χάρις είναι η μοναδική υποψήφια.

Η αντιπρόεδρος Χάρις, θα πρέπει να εξασφαλίσει επίσημα το χρίσμα από τους περίπου 3.900  αντιπροσώπους του συνεδρίου.

Κατά πληροφορίες, τουλάχιστον 531 αντιπρόσωποι έχουν ανακοινώσει την υποστήριξή τους στη Χάρις. Αυτές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τις αντιπροσωπείες του Τενεσί, της Βόρειας Καρολίνας και της Νότιας Καρολίνας.

Τις ώρες μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητα της Κάμαλα Χάρις συγκεντρώθηκαν δωρεές ύψους 50 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η πρώτη της εμφάνιση μετά την απόσυρση Μπάιντεν

Η Κάμαλα Χάρις χαιρέτισε σήμερα τον απολογισμό του Τζο Μπάιντεν, «απαράμιλλο στη σύγχρονη ιστορία» για έναν πρόεδρο των ΗΠΑ, χωρίς, ωστόσο, να αναφερθεί στην υποψηφιότητά της για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

«Κάθε ημέρα, ο πρόεδρός μας, Τζο Μπάιντεν, δίνει μάχη για τον αμερικανικό λαό και εμείς είμαστε βαθιά, βαθιά ευγνώμονες για την υπηρεσία του στο έθνος μας».

«Σε μία θητεία, έχει ήδη έναν καλύτερο απολογισμό σε σχέση με τους περισσότερους προέδρους που έκαναν δύο θητείες», δήλωσε από τον Λευκό Οίκο η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ.

Η Κάμαλα Χάρις δεν αναφέρθηκε ειδικά στη νέα της ιδιότητα ως κορυφαία υποψήφια για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος.

Η ίδια ανέφερε σε μια ανάρτηση στο Χ ότι θα επισκεφθεί αργότερα σήμερα τα μέχρι πρότινος κεντρικά γραφεία της προεκλογικής εκστρατείας του Μπάιντεν, στο Ντέλαγουερ, που τώρα θα είναι η έδρα της προεκλογικής εκστρατείας της.

Το δίλημμα των Δημοκρατικών

Το Δημοκρατικό Κόμμα βρίσκεται σε δίλημμα. Αν πλασάρει την Χάρις πολύ επιθετικά, θα μοιάζει σαν να πηγαίνει να την επιβάλει στους συνέδρους που θα επικύρωναν και τυπικά την υποψηφιότητα του Μπάιντεν τον Αύγουστο. Αν, από την άλλη, προσπαθήσει να παραμερίσει την Χάρις προς όφελος άλλου υποψηφίου για την προεδρία, το κόμμα κινδυνεύει να διασπαστεί αν η βάση θεωρήσει ότι η ηγεσία πάει να προσπεράσει την πρώτη μαύρη γυναίκα υποψήφια για τον Λευκό Οίκο.

Η Χάρις έχει απήχηση σε ψηφοφόρους που είχαν απομακρυνθεί από τον Μπάιντεν το τελευταίο έτος: μαύρους, λατίνους, νέους και προοδευτικούς. Το ερώτημα είναι αν θα έχει απήχηση και σε εκείνους που προσέλκυε ο Μπάιντεν: στους μεγαλύτερους σε ηλικία, τους λευκούς και τους ψηφοφόρους των Μεσοδυτικών πολιτειών.

Η Δημοκρατική Εθνική Επιτροπή, το ανώτατο όργανο του κόμματος, δήλωσε ότι εντός των επόμενων ημερών θα δρομολογήσει μια διαφανή και συντεταγμένη διαδικασία για να ορίσει τον υποψήφιο που θα αντιμετωπίσει τον Τραμπ στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Προτού αποχωρήσει ο Μπάιντεν, το κόμμα σκόπευε να διοργανώσει ηλεκτρονική ψηφοφορία στις αρχές Αυγούστου για να του δώσει επισήμως το χρίσμα πριν το συνέδριο. Δεν είναι σαφές αν αυτή η ηλεκτρονική ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί για την Χάρις ή αν θα επιλεγεί επισήμως στο συνέδριο.

Πόσο εφικτό είναι να νικήσει τον Τραμπ

Ως προς την πρόθεση ψήφου στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, η Κάμαλα Χάρις φαίνεται να προηγείται του Ντόναλντ Τραμπ μόνο σε δύο από τις 11 δημοσκοπήσεις που διεξήχθησαν μετά το ντιμπέιτ της 27 Ιουνίου. Αντίθετα ο Τραμπ συγκεντρώνει υψηλότερα ποσοστά πρόθεσης ψήφου σε οχτώ δημοσκοπήσεις, ενώ μία δημοσκόπηση τους εμφανίζει «ισόπαλους», προμηνύοντας ντέρμπι. Τα αποτελέσματα και των 11 δημοσκοπήσεων δημοσιεύει σήμερα σε συγκεντρωτική ανάλυση η Washington Post.

Σε μέσο όρο ο Τραμπ υπερτερεί της Χάρις κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα.

Όπως σημειώνει η Washington Post, οι επιδόσεις της Κάμαλα Χάρις ως αντιπάλου του Ντόλαντ Τραμπ, δε διαφέρουν ιδιαίτερα από εκείνες του Τζο Μπάιντεν.