Ο ειδικός παθολόγος-διατροφολόγος Δημήτρης Δελλής με εξειδίκευση στα μεταβολικά νοσήματα και στο διαβήτη τύπου 2, εμπνευστής της Δίαιτας Βασικής Ινσουλίνης και συγγραφέας του ομώνυμου βιβλίου αποκαλύπτει τα κόλπα για να αυξήσουμε τις καύσεις, όπως αναφέρει το vita.gr:

  1. Οι σαλάτες αποτελούν τον κρυφό διατροφικό άσο στο μανίκι σας. Επενδύστε σε αυτές, γιατί προσφέρουν αίσθημα κορεσμού και ελάχιστες θερμίδες.
  2. Μην ξαπλώνετε αμέσως μετά τα γεύματά σας. Αφήστε να περάσουν τουλάχιστον 1½-2 ώρες πριν κοιμηθείτε.
  3. Μην τρώτε μπροστά στην τηλεόραση και γενικά μην αποσπάτε την προσοχή σας κατά τη διάρκεια του γεύματος. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που τρώνε βλέποντας τηλεόραση, ακούγοντας μουσική ή διαβάζοντας καταναλώνουν περισσότερο φαγητό ανά περίσταση.
  4. Φροντίστε να μην υπάρχουν στο σπίτι τρόφιμα θερμιδικά επιβαρυμένα και με πολλά λιπαρά, π.χ., γλυκά, στα οποία ξέρετε ότι δεν μπορείτε να αντισταθείτε.
  5. Να κοιμάστε επαρκώς. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να οδηγήσει σε διάφορα προβλήματα, όπως να απορρυθμίσει  τις ορμόνες λεπτίνη και γκρελίνη, που παίζουν ρόλο στον έλεγχο της όρεξης αλλά και στο αίσθημα κορεσμού.
  6. Αποφεύγετε το καθημερινό ζύγισμα. Είναι προτιμότερο να χρησιμοποιείτε ως μέτρο ελέγχου της προόδου σας παλιά ρούχα τα οποία στην παρούσα φάση δεν σας χωράνε.
  7. Απολαύστε τα γεύματά σας με την ησυχία σας. Το να τρώτε στο πόδι και βιαστικά δεν είναι καλό ούτε για το στομάχι ούτε για τη σιλουέτα σας. Αντίθετα, η παρατεταμένη επαφή του φαγητού με το στόμα και η καλή πέψη επιτρέπουν στον εγκέφαλο να λάβει εγκαίρως το μήνυμα του κορεσμού.

Για να κινητοποιήσετε το μεταβολισμό σας

Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να καταναλώνετε μικρά γεύματα τα οποία θα περιέχουν:

  • Υδατάνθρακες (σαλάτες, φρούτα, ψωμί, ρύζι, πατάτα, δημητριακά),
  • πρωτεΐνη (10-30 γρ. ανά γεύμα),
  • χαμηλή ποσότητα λίπους

Επιπλέον: Ξεκινήστε ένα πρόγραμμα γυμναστικής για μυϊκή ενδυνάμωση. Η λήψη πρωτεΐνης από μόνη της δεν βοηθά στην αύξηση μυϊκής μάζας. Πρέπει να ενεργοποιηθούν οι μύες με την άσκηση ώστε να απορροφήσουν την περίσσεια πρωτεΐνης, να δυναμώσουν και να πάρουν τον όγκο που τους λείπει. Για την αύξηση και τη διατήρηση του μυϊκού ιστού, το 30% εξαρτάται από την άσκηση και το 70% από τη διατροφή.

Η αύξηση του μυϊκού συστήματος:

  • Θα ενισχύσει το μεταβολισμό.
  • Θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση ενός φυσιολογικού βάρους.
  • Θα καταστείλει τους μυοσκελετικούς πόνους.
  • Θα μειώσει τη χαλάρωση του δέρματος.

Για να πετύχει το σχέδιο…

Ο συνδυασμός της δίαιτας με τη φυσική δραστηριότητα αυξάνει τις πιθανότητες να αδυνατίσετε με επιτυχία και να μην παχύνετε ξανά. Η φυσική δραστηριότητα σας βοηθά να καίτε θερμίδες και συμβάλλει στην αύξηση του μυϊκού ιστού. Επιπλέον, η συστηματική άσκηση ενισχύει στην καλύτερη αντίληψη της σωματικής πείνας, καθώς και του κορεσμού και περιορίζει το τσιμπολόγημα που οφείλεται στο στρες. Παράλληλα, τονώνει το σώμα αλλά και την αυτοπεποίθηση, ενώ συμβάλλει στη βελτίωση τυχόν προβλημάτων υγείας που σχετίζονται με το βάρος (π.χ., σακχαρώδης διαβήτης).

Περπάτημα, τρέξιμο, κολύμβηση ή γυμναστήριο;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η ιδανική άσκηση είναι αυτή με την οποία είστε διατεθειμένοι να ασχοληθείτε συστηματικά. Με απλά λόγια, είναι οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα σας ευχαριστεί, είτε πρόκειται για την προπόνηση στο γυμναστήριο είτε για τις απογευματινές βόλτες στο πάρκο ή για το τρέξιμο στον κοντινό σας πεζόδρομο. Το μυστικό είναι να επιλέγετε αυτό που σας ευχαριστεί και να το κάνετε συχνά. Αντικαθιστώντας μισή ώρα μπροστά στην τηλεόραση καθημερινά με έναν περίπατο 3 χλμ., καίτε αρκετές θερμίδες ώστε να χάσετε ή να μην πάρετε επιπλέον κιλά κατά τη διάρκεια του χρόνου. Σε αυτό θα βοηθήσει βέβαια και μια ισορροπημένη διατροφή.

Προσοχή: Να συμβουλεύεστε πάντα το γιατρό σας πριν ξεκινήσετε κάποιο πρόγραμμα άσκησης.