Καρκίνος: Οι τέσσερις αλλαγές στον τρόπο ζωής σου που τον προλαμβάνουν

Είναι γνωστό ότι ο καρκίνος συνδέεται με τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου. Σύμφωνα με νέα έρευνα 4 στις 10 περιπτώσεις θα μπορούσαν να προληφθούν με τις ακόλουθες παρεμβάσεις.

Είναι ο καρκίνος νόσος που σχετίζεται με τον τρόπο ζωής; Όπως έχουν δείξει έρευνες στο παρελθόν, πολλοί είναι οι τροποποιήσιμοι παράγοντες, όπως το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η παχυσαρκία και ο καθιστικός τρόπος ζωής, που μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισής του.

Τώρα νέα επιστημονική μελέτη από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία αναφέρει ότι 4 στις 10 διαγνώσεις καρκίνου και σχεδόν οι μισοί από τους θανάτους ενηλίκων 30 ετών και άνω στις Ηνωμένες Πολιτείες θα μπορούσαν να αποδοθούν σε αυτούς τους τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου.

Τι εξέτασαν οι ερευνητές

Για την μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε στο CA: A Cancer Journal for Clinicians, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πληροφορίες του 2019 από διάφορα εθνικά αντιπροσωπευτικά δεδομένα σχετικά με τη συχνότητα εμφάνισης και τη θνησιμότητα του καρκίνου, καθώς και τον επιπολασμό των παραγόντων κινδύνου.

Οι παράγοντες κινδύνου που εξέτασαν οι επιστήμονες περιλάμβαναν:

  • Κάπνισμα (τώρα ή και παλαιότερα) και παθητικό κάπνισμα
  • Υπερβολικό σωματικό βάρος
  • Αδράνεια
  • Κατανάλωση αλκοόλ
  • Κατανάλωση κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος
  • Μειωμένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, διαιτητικών ινών και διαιτητικού ασβεστίου
  • Έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία (UV)
  • Μόλυνση από διαφορετικούς ιούς, συμπεριλαμβανομένου του ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) και του ιού της ηπατίτιδας C

Το κάπνισμα ο μεγαλύτερος κίνδυνος για καρκίνο

Μετά από ανάλυση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το κάπνισμα συνδέεται με το μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων καρκίνου, σχεδόν με το 20%. Ειδικότερα, το κάπνισμα συσχετίστηκε:

  • Με το 56% όλων των δυνητικά αποτρέψιμων καρκίνων στους άνδρες.
  • Με περίπου το 40% των περιπτώσεων καρκίνου που μπορούσαν να προληφθούν στις γυναίκες.
  • Με το 30% των θανάτων από καρκίνο.

Η παχυσαρκία, το αλκοόλ & η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία ακολουθούν

Μετά το κάπνισμα, οι τέσσερις άλλοι κύριοι τροποποιήσιμοι παράγοντες κινδύνου για όλες τις περιπτώσεις καρκίνου, σύμφωνα με τους ερευνητές, περιλαμβάνουν:

  • Υπερβολικό σωματικό βάρος (παχυσαρκία)
  • Κατανάλωση αλκοόλ
  • Έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία
  • Αδράνεια

«Ένας μεγάλος αριθμός περιπτώσεων καρκίνου και θανάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες αποδίδεται σε αυτούς τους δυνητικά τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου, υποδεικνύοντας τη δυνατότητα ουσιαστικής μείωσης των διαγνώσεων αλλά και των θανάτων με την εφαρμογή προληπτικών πρωτοβουλιών και στρατηγικών πρόληψης», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές.

Τι ισχύει για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

Οι ερευνητές εξέτασαν επίσης τον αντίκτυπο των τροποποιήσιμων παραγόντων κινδύνου σε 30 συγκεκριμένους καρκίνους. Κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περισσότερο από το 50% των περιπτώσεων 19 εκ των 30 τύπων καρκίνου που αξιολογήθηκαν θα μπορούσαν να αποδοθούν σε δυνητικά τροποποιήσιμους παράγοντες κινδύνου.

Μερικοί από τους καρκίνους που συνδέονται με αυτούς τους πιθανώς τροποποιήσιμους παράγοντες περιλάμβαναν το 100% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και του σαρκώματος Kaposi, το 94,2% των περιπτώσεων καρκίνου του πρωκτού, το 92,2% πάνω από το 80% των μελανωμάτων του δέρματος και το 88,2% των περιπτώσεων καρκίνου του πνεύμονα.

«Για ορισμένους παράγοντες κινδύνου, η έκθεση είναι γενικά πιο συχνή ή έντονη σε ορισμένα όργανα, όπως για παράδειγμα ο καπνός του τσιγάρου στον πνεύμονα, και αυτό μπορεί να παίζει ρόλο σε μια ισχυρότερη συσχέτιση μεταξύ του καπνίσματος και του καρκίνου του πνεύμονα», εξηγούν οι ερευνητές. Τόνισαν επίσης τον ρόλο που διαδραματίζουν ορισμένοι ιοί, όπως ο HPV, που μπορεί να αποτραπεί μέσω του εμβολιασμού και του προληπτικού ελέγχου του τραχήλου της μήτρας, στον κίνδυνο καρκίνου.

Οι 6 σωτήριες αλλαγές

  1. Δώστε τέλος στο κάπνισμα: Η διακοπή του καπνίσματος ανά πάσα στιγμή στην ζωή είναι ζωτικής σημασίας όχι μόνο για να αποφύγουμε τον καρκίνο του πνεύμονα αλλά και για να μειώσουμε τον κίνδυνο θανάτου από κάθε αιτία.
  2. Προσέξτε το βάρος σας: Η παχυσαρκία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Τα υπερβολικά επίπεδα σωματικού λίπους αυξάνουν τον κίνδυνο για διάφορους τύπους, συμπεριλαμβανομένων των καρκίνων του παχέος εντέρου, του μαστού μετά την εμμηνόπαυση, της μήτρας, του οισοφάγου, των νεφρών και του παγκρέατος.
  3. Περιορίστε το αλκοόλ: Σύμφωνα με το αμερικανικό CDC, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του στομάχου, του παγκρέατος αλλά και του προστάτη.
  4. Απαραίτητο το αντηλιακό: Η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος, για αυτό είναι σημαντικό να φοράμε (χειμώνα- καλοκαίρι), ακόμα και στην συννεφιά, αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας και να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο τις ώρες που είναι πιο δυνατός (11:00-16:00).
  5. Μην ξεχνάτε την άσκηση: Σύμφωνα με τις συστάσεις των ειδικών, χρειάζεται να αφιερώνουμε περίπου 30 λεπτά πέντε φορές την εβδομάδα σε φυσική δραστηριότητα μέτριας έντασης αλλά και να κάνουμε δύο προπονήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης την εβδομάδα.
  6. Πείτε ναι στην υγιεινή διατροφή: Μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης υποστηρίζει την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού, συμβάλλοντας σε ένα υγιές βάρος, μειώνοντας τον κίνδυνο του καρκίνου.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.