Εργασία από το σπίτι: Οι σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία

Νέα μελέτη τονίζει τη σημασία του να πηγαινοερχόμαστε στη δουλειά μας με ενεργητικό τρόπο, επιβεβαιώνοντας πως η εργασία από το σπίτι και η καθιστική ζωή είναι μια «παγίδα υγείας» που πρέπει να προσέχουμε.

Οι άνθρωποι που μετακινούνται με ενεργητικό τρόπο από και προς την εργασία τους (για παράδειγμα κάνουν ποδήλατο ή περπατούν) έχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ψυχικής και σωματικής ασθένειας σε σύγκριση με εκείνους που δεν το κάνουν ή εργάζονται από το σπίτι, σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μεγάλης μελέτης.

Οι ενεργητικές καθημερινές διαδρομές θεωρούνται ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να αυξήσουμε την ποσότητα της σωματικής μας δραστηριότητας, γεγονός που μας προσφέρει πολλαπλά οφέλη υγείας.

Η έρευνα

Ερευνητές από το Κέντρο Υγείας της Γλασκώβης ανέλυσαν δεδομένα για 82.000 άτομα στη Σκωτία ηλικίας μεταξύ 16 και 74 ετών. Οι συμμετέχοντες υποβλήθηκαν σε ερωτήσεις, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου μετακίνησής του στη δουλειά.

Σχεδόν όλοι οι άνθρωποι που πήγαιναν στη δουλειά τους με τα πόδια είχαν απόσταση μετακίνησης μικρότερη από 5 χιλιόμετρα. Τα τέσσερα πέμπτα των ποδηλατών επίσης, ενώ το 14% κάλυπτε από 5 έως 9,9 χιλιόμετρα.

Κατά τη διάρκεια της 18χρονης περιόδου της μελέτης, συλλέχθηκαν επίσης δεδομένα υγείας των συμμετεχόντων.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε σύγκριση με όσους οδηγούσαν ή πήγαιναν στη δουλειά τους με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όσοι περπατούσαν ή έκαναν ποδήλατο είχαν χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου και ψυχικής και σωματικής ασθένειας.

Συγκεκριμένα, η μετακίνηση με ποδήλατο συνδέθηκε με 47% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου και 10% χαμηλότερο κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο από οποιαδήποτε αιτία. Η μετακίνηση με ποδήλατο συσχετίστηκε επίσης με 30% χαμηλότερο κίνδυνο συνταγογράφησης φαρμάκων για θεραπεία καρδιαγγειακών παθήσεων, 51% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο και 20% χαμηλότερο κίνδυνο συνταγογράφησης φαρμάκων για προβλήματα ψυχικής υγείας.

Εν τω μεταξύ, το περπάτημα στη δουλειά συνδέθηκε με 11% χαμηλότερο κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο από οποιαδήποτε αιτία, 10% χαμηλότερο κίνδυνο συνταγογράφησης φαρμάκων για καρδιαγγειακές παθήσεις και 7% χαμηλότερο κίνδυνο συνταγογράφησης φαρμάκων για προβλήματα ψυχικής υγείας.

Οι συγγραφείς επεσήμαναν ότι η ενεργητική μετακίνηση έχει πολλαπλά οφέλη για την υγεία και μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να ενσωματωθεί η σωματική δραστηριότητα στην καθημερινή ζωή.

Πώς η εργασία από το σπίτι βλάπτει την υγεία

Αν και η εν λόγω μελέτη δεν συνέκρινε άμεσα την υγεία όσων εργάζονται από το σπίτι με εκείνη των ατόμων που πηγαινοέρχονται στη δουλειά με ενεργητικό τρόπο, προηγούμενη έρευνα είχε αποκαλύψει ότι η εργασία από το σπίτι συνδέεται με περισσότερη καθιστική συμπεριφορά και λιγότερη σωματική δραστηριότητα.

Άλλη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Environmental Research and Public Health και εξέτασε συνολικά 51 εθελοντές που εργάζονταν από το σπίτι, έδειξε ότι το 41.2% των εθελοντών παρουσίασε ισχιαλγία, ενώ το 23.5% παρουσίασε αυχεναλγία. Παράλληλα, σχεδόν το 50% αυτών δήλωσαν ότι η αυχεναλγία τους επιδεινώθηκε κατά την εργασία από το σπίτι.

Επιπλέον, η εργασία από το σπίτι μπορεί να επιδεινώσει έναν σημαντικό πρόδρομο της ψυχικής ασθένειας, ιδίως σε όσους είναι ευάλωτοι: τη μοναξιά. Χαρακτηριστικά, Αμερικανική έρευνα που διεξήχθη πριν από την πανδημία διαπίστωσε ότι οι δημοσιογράφοι που εργάζονταν εξ αποστάσεως είχαν 67% περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από μοναξιά σε σχέση με εκείνους που εργάζονταν σε γραφείο. Οι βιντεοκλήσεις δεν αντικαθιστούν την αλληλεπίδραση πρόσωπο με πρόσωπο, όπως έχει δείξει η έρευνα.

Η κίνηση προσθέτει χρόνια ζωής

Μιλώντας στο έγκριτο περιοδικό BMJ Public Health, οι επιστήμονες δήλωσαν:

«Αυτή η μελέτη ενισχύει τα στοιχεία ότι η ενεργητική μετακίνηση έχει οφέλη για την υγεία σε επίπεδο πληθυσμού και μπορεί να συμβάλει στη μείωση της νοσηρότητας και της θνησιμότητας. Το ότι αυτού του είδους η μετακίνηση συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο συνταγογράφησης φαρμάκων για κακή ψυχική υγεία είναι ένα επίσης σημαντικό εύρημα. Αυτή η μελέτη έχει ευρύτερη παγκόσμια συνάφεια με τις προσπάθειες μείωσης των εκπομπών άνθρακα και τη στροφή σε πιο ενεργούς και βιώσιμους τρόπους μετακίνησης».

Αν και η μελέτη δεν προσδιόρισε την ιδανική απόσταση μετακίνησης, οι ερευνητές τόνισαν ότι οι κατευθυντήριες γραμμές συνιστούν οι ενήλικες να κάνουν 30 λεπτά την ημέρα μέτρια σωματική δραστηριότητα και αυτό είναι κάτι που τα άτομα που εργάζονται από το σπίτι δεν πρέπει να ξεχνούν.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.