Η Δέσποινα Βανδή ακύρωσε συναυλία της στην Τουρκία, επειδή στο χώρο της εκδήλωσης αναρτήθηκε αφίσα του Κεμάλ Ατατούρκ, καθώς και η τούρκικη σημαία.

Πιο συγκεκριμένα, η δημοφιλής ερμηνεύτρια είχε προγραμματίσει συναυλία στη γειτονική χώρα, στην περιοχή της Σμύρνης. Την εκδήλωση είχε διοργανώσει για το βράδυ της Τετάρτης (17/07/2024), το Τουρκικό Ίδρυμα Παιδείας (TEV).

Η Δέσποινα Βανδή σε ανάρτησή της στον προσωπικό της λογαριασμό Instagram ανέφερε για το περιστατικό ότι την ευθύνη εξ ολοκλήρου φέρει το ίδρυμα, καθώς αποφάσισε μονομερώς να αλλάξει τον χαρακτήρα της εκδήλωσης ως συναυλία. Επεσήμανε δε, ότι με την επιλογή να βάλει αφίσα του Κεμάλ Ατατούρκ έδωσε έναν πολιτικό χαρακτήρα, κάτι το οποίο ήταν εκτός συμφωνίας.

«Με απόλυτο σεβασμό προς το κοινό που θα με τιμούσε με την παρουσία του στη συναυλία μου, προγραμματισμένη για σήμερα, ανακοινώνω ότι για λόγους αποκλειστικής υπαιτιότητας της Τουρκικής Εκπαιδευτικής Ομοσπονδίας, (η οποία αποφάσισε μονομερώς να αλλοιώσει τον χαρακτήρα της εκδήλωσης ως «συναυλία», δίνοντάς της μια απαγορευμένη και μη συμφωνημένη πολιτική χροιά), η συμμετοχή μου στην εν λόγω εκδήλωση δεν είναι δυνατή», δήλωσε αναλυτικά η τραγουδίστρια.

Instagram/ desp1navandi

Η απάντηση της Τουρκίας στο περιστατικό

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδουν τα τούρκικα ΜΜΕ, μετά την άρνηση της Δέσποινας Βανδής να εμφανιστεί στη σκηνή τη θέση της πήρε η χορωδία του TEV. Η χορωδία μάλιστα, ήταν προγραμματισμένο να συνοδεύσει την Ελληνίδα καλλιτέχνιδα επί σκηνής.

Η χορωδία τραγούδησε τον ύμνο της Σμύρνης, και στη συνέχεια τη σκυτάλη πήρε η δήμαρχος της πόλης, Λαλ Ντενιζλί. Η ίδια υπήρξε ιδιαίτερα προκλητική, αφού δήλωσε ότι «η κυρία Βανδή δε θα εμφανιστεί, επειδή ζήτησε να κατέβει η τούρκικη σημαία και η αφίσα του Ατατούρκ. Μην την αποδοκιμάζετε, δε νομίζω ότι αξίζει να κουράζεστε και να σπαταλάτε τις ανάσες σας. Δώσαμε τόσους μάρτυρες, για να κερδίσουμε αυτά τα χώματα και είμαστε άνθρωποι που πιστεύουμε ότι η αδερφοσύνη και η φιλία θα κερδίσουν».

«Κανείς δε θα μας υποχρεώσει να κατεβάσουμε την αφίσα του Ατατούρκ», συνέχισε η δήμαρχος της Σμύρνης, ενώ εξέφρασε την ελπίδα της πρωτύτερα ότι αυτό θα αποτελέσει ένα μάθημα για την Ελληνίδα ερμηνεύτρια. «Η κυρία αυτή α πρέπει να φύγει αμέσως από εδώ, ήρεμα και ειρηνικά. Αλλά ελπίζω ότι δε θα προσπαθήσει ποτέ ξανά να κατεβάσει τη σημαία της Τουρκίας που έχει βαφτεί με αίμα», κατέληξε.