Υπάρχουν τρόποι να αποκτήσετε το σώμα που επιθυμείτε λίγο πριν από τις εξορμήσεις σας στις παραλίες στις αυγουστιάτικες διακοπές, αρκεί να ακολουθήσετε το σωστό πλάνο διατροφής και τις κατάλληλες συμβουλές, όπως αναφέρει το vita.gr.

Είτε θέλετε να χάσετε λίγα κιλά είτε περισσότερα, το πρώτο βήμα είναι να το πάρετε απόφαση. Το δεύτερο να υιοθετήσετε μια στρατηγική που δεν θα σας απογοητεύσει ούτε θα σας κουράσει ώστε να τα παρατήσετε. Αντίθετα θα σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τα πρώτα κιλά γρήγορα και εύκολα ώστε να πάρετε την ψυχική ώθηση και να συνεχίσετε την προσπάθεια μέχρι να φτάσετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, αυτήν τη φορά όμως με ένα πλάνο διατροφής ισορροπημένο, που και θα σας αδυνατίσει και θα σας εκπαιδεύσει παράλληλα σε έναν τρόπο ζωής προκειμένου να διατηρήσετε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα.

Το καλοκαίρι τα περιττά κιλά είναι δυσκολότερο να κρυφτούν. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν έντονες δίαιτες πριν από τις διακοπές. Ωστόσο έχουμε τονίσει επανειλημμένα ότι οι χαμηλοθερμιδικές δίαιτες έχουν αποτέλεσμα την απώλεια μυϊκής μάζας και τη μείωση του μεταβολισμού. Παρ’ όλα αυτά, μια έντονη δίαιτα που μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη απώλεια βάρους για μία εβδομάδα –ακόμα κι αν αυτή εμπεριέχει μυϊκή μάζα– θεωρείται αποδεκτή επειδή θα δημιουργήσει μια θετική ψυχική δυναμική boost, αρκεί βέβαια να συνεχιστεί από μια σωστή ισορροπημένη υποθερμιδική δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνες σε συνδυασμό με άσκηση.

Έντονη δίαιτα αποτοξίνωσης μόνο μιας εβδομάδας

Η εφαρμογή αυτής της δίαιτας που μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη απώλεια βάρους προτείνεται για μόνο μία εβδομάδα και συνιστάται εμφαντικά να συνεχιστεί από μια εξατομικευμένη υποθερμιδική δίαιτα με πολλά μικρά πρωτεϊνικά γεύματα σε συνδυασμό με άσκηση. Ωστόσο, δεν προτείνεται σε άτομα κάτω των 18 ετών και σε γυναίκες κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Εβδομαδιαία Δίαιτα Αποτοξίνωσης

Αναμενόμενη απώλεια βάρους 2-5 κιλά ανάλογα με το φύλο, την ηλικία και το βάρος.

Πλάνο διατροφής μετά την έντονη δίαιτα

Σκοπός αυτού του προγράμματος δεν είναι να χάσετε μόνο ορισμένα κιλά, αλλά κυρίως να σας διδάξει τις βασικές αρχές ενός σωστού διατροφικού πλάνου. Γιατί το πιο δύσκολο σημείο μιας δίαιτας είναι να μπορέσετε να διατηρήσετε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα για μια ζωή. Ακολουθώντας το συγκεκριμένο πρόγραμμα, θα παίρνετε καθημερινά περίπου 1.200-1.300 θερμίδες και πλεόνασμα πρωτεΐνης.

Μην ξεχνάτε ωστόσο ότι…

  • Κάθε δίαιτα θα πρέπει να είναι απόλυτα εξατομικευμένη και προσαρμοσμένη στις ιδιαίτερες διατροφικές ανάγκες, αλλά και στην καθημερινότητα του εκάστοτε οργανισμού.
  • Η απώλεια βάρους αλλά και ο χρόνος που θα χρειαστεί για να την επιτύχετε εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως η ηλικία, το φύλο, η φυσική δραστηριότητα, ο μεταβολισμός, καθώς και το πόσα κιλά θέλετε να χάσετε.
  • Δεν πρέπει να στοχεύετε σε απώλεια μεγαλύτερη του 1-1½ κιλού την εβδομάδα, καθώς αυτός ο ρυθμός εξασφαλίζει μεγαλύτερη απώλεια σε λίπος και όχι σε μυϊκή μάζα και υγρά. Το γρήγορο αδυνάτισμα συνεπάγεται γρήγορη επανάκτηση του χαμένου βάρους.

Παρακάτω σας δίνουμε μια ενδεικτική προσέγγιση του πώς θα μπορούσε να είναι ένα ισορροπημένο πρόγραμμα απώλειας βάρους 1.200-1.300 θερμίδων, για μια μέση υγιή ενήλικη γυναίκα.

Ενδεικτικό εβδομαδιαίο διαιτολόγιο απώλειας βάρους 1.200-1.300 θερμίδων

* Ο ειδικός παθολόγος-διατροφολόγος Δημήτρης Δελλής έχει εξειδίκευση στα μεταβολικά νοσήματα και στο διαβήτη τύπου 2 και είναι εμπνευστής της Δίαιτας Βασικής Ινσουλίνης και συγγραφέας του ομώνυμου βιβλίου.