Ο γερουσιαστής του Νιου Τζέρσεϊ Μπομπ Μενέντεζ κρίθηκε ένοχος για 16 κατηγορίες που συνδέονται με ένα σύστημα στο οποίο δεχόταν δωροδοκίες, συμπεριλαμβανομένων ράβδων χρυσού και μιας Mercedes-Benz και ότι ενεργούσε ως πράκτορας ξένων συμφερόντων και συγκεκριμένα της Αιγύπτου.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο είχε συναντήσεις με αξιωματούχους και προσπάθησε να βοηθήσει τους Αιγύπτιος για να έχουν είχαν πρόσβαση σε στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ ύψους εκατομμυρίων δολαρίων.

Ο Μενέντεζ – πρώην επικεφαλής της ισχυρής Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας – αντιμετωπίζει τώρα την προοπτική δεκαετιών φυλάκισης και πιθανής διαγραφής από το Δημοκρατικό Κόμμα.

Ο ίδιος είχε υποστηρίξει ότι δεν ήταν ένοχος καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης των οκτώ εβδομάδων, με τους δικηγόρους του να υποστηρίζουν ότι τα δώρα που δέχθηκε δεν μπορούσαν να θεωρηθούν δωροδοκίες, επειδή οι εισαγγελείς δεν είχαν αποδείξει ότι προέβη σε κάποια συγκεκριμένη ενέργεια ως αποτέλεσμα της λήψης τους.

Η σύζυγος του Μενέντεζ, Ναντίν Αρσλάνιαν Μενέντεζ, αντιμετωπίζει επίσης κατηγορίες στην υπόθεση δωροδοκίας, αλλά η δίκη της αναβλήθηκε προκειμένου να υποβληθεί σε θεραπεία για καρκίνο του μαστού. Έχει δηλώσει αθώα.

Οι δικηγόροι του είχαν προσπαθήσει να μεταθέσουν τις ευθύνες στην κα Μενέντεζ, παρουσιάζοντάς την ως ένα οικονομικά προβληματικό άτομο που ήλπιζε να «αποκτήσει μετρητά και περιουσιακά στοιχεία με οποιονδήποτε τρόπο».

Δύο επιχειρηματίες, ο Wael Hana και ο Fred Daibes, δικάζονται επίσης, με την κατηγορία ότι αναζήτησαν τη γερουσιαστή για να βοηθήσει παράνομα την αιγυπτιακή κυβέρνηση για να εξασφαλίσουν εκατομμύρια δολάρια από ένα επενδυτικό ταμείο του Κατάρ.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, οι εισαγγελείς στηρίχθηκαν σε μαρτυρίες εμπειρογνωμόνων, μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μηνύματα του Μενέντεζ για να αποδείξουν ότι ο γερουσιαστής δέχτηκε πλουσιοπάροχες αμοιβές από ξένες κυβερνήσεις.

Είπαν ότι στα δώρα περιλαμβάνονταν ράβδοι χρυσού αξίας άνω των 150.000 δολαρίων (79.000 λιρών) με τον γερουσιαστή να υποστηρίζει ότι ανήκαν στη σύζυγό του.

Υπενθυμίζεται ότι σε αστυνομική έφοδο το 2022 είχαν βρεθεί στο σπίτι όπου διέμενε με την σύζυγό του ράβδοι χρυσού αξίας 150.000 δολαρίων και επιπλέον 480.000 δλάρια σε μετρητά, ορισμένα από τα οποία ήταν επιμελώς κρυμμένα μέσα σε παπούτσια και μπουφάν.

Ψηφοφορία ζητά ο κυβερνήτης του Νιού Τζέρσεϊ

Τη διεξαγωγή ψηφοφορίας στη Γερουσία για την αποπομπή του Μπομπ Μενέντεζ ζήτησε ο κυβερνήτης του Νιου Τζέρσεϊ, ο Φιλ Μέρφι, σε περίπτωση που ο 70χρονος γερουσιαστής δεν υποβάλει την παραίτησή του.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά την καταδίκη του από ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, ο γερουσιαστής Μενέντεζ γνωστοποίησε πως σκοπεύει να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης, αλλά απέφυγε να απαντήσει στο ερώτημα εάν προτίθεται να παραιτηθεί.