Η πρόβλεψη για το κρισιμότερο εξάμηνο της μεταψυχροπολεμικής περιόδου δυστυχώς επιβεβαιώνεται. Όπως επιβεβαιώνεται και η κλασική φράση για τις διεθνείς εξελίξεις «τα γεγονότα, τα γεγονότα». Ο δικός μας διπλωμάτης, Βυρων Θεοδωρόπουλος, είχε αφιερώσει ένα από τα βιβλία του στην επίδραση του «τυχαίου» στις διεθνείς σχέσεις.

Εδώ είμαστε λοιπόν. Ένα ηλιόλουστο απόγευμα στην Πενσυλβάνια. Μέγα πλήθος, αυτό που θέλει να κάνει ξανά «μεγάλη την Αμερική». Αποθεώνει τον ηγέτη του, όπως έχει γίνει σε τόσες άλλες πόλεις της «βαθειας Αμερικής». Αυτό το πλήθος όπως και ο ίδιος πιστεύουν ότι είναι ο φυσικός της ηγέτης. Και είναι διωκόμενος από το απροσδιόριστο «κατεστημένο».

Τότε έρχεται το τυχαίο γεγονός που σίγουρα ο φυσικός του αυτουργός είχε δαπανήσει χρόνο και διεστραμμένη σκέψη για το επιχειρήσει. Και ο λαβωμένος Τραμπ από διωκόμενος γίνεται μάρτυρας. Η υψωμένη γροθιά του, το ματωμένο του πρόσωπο, θα γίνει η κυρίαρχη εικόνα της προεκλογικής εκστρατείας. Θα είναι πολύ δύσκολο να υπάρξει άλλη τόσο δυνατή εικόνα που να την επισκιάσει.

Δεν θα ασχοληθούμε σ´αυτη την εν θερμω ανάλυση με τις θεωρίες συνωμοσίας που συνοδεύουν, ειδικά στην Αμερική, κάθε απόπειρα και κάθε δολοφονία πολιτικου προσώπου. Ευτυχώς, αυτή η απόπειρα δεν πέτυχε το στόχο της, δυστυχώς, είχε ένα αθώο θύμα.

Είναι δεδομένο ότι αλλάζει την πορεία της καμπάνιας. Ο Τραμπ θα αναδειχθεί θριαμβευτικά υποψήφιος στο συνέδριο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος σε λίγες μέρες. Αυτό που επιχειρούσαν οι επιτελείς του να καταφέρουν, να τον εμφανίσουν ως θύμα πολιτικής δίωξης, το κατάφερε το οπλισμένο χέρι ενός παράφρονα.

Τη στιγμή που οι Δημοκρατικοί ψάχνουν υποψήφιο που θα μπορούσε να αντικαταστήσει τον Μπαιντεν, αν πεισθεί να αποχωρήσει, ο Τραμπ γίνεται ήρωας, τουλάχιστον στα μάτια των οπαδών του. Η δυναμική του εκτινάσσεται. Προκαλεί συγκίνηση παγκοσμίως, σπεύδουν οι ηγέτες να εκφράσουν τη συμπαράσταση τους. Ποιος δεν θα συγκρίνει την εικόνα του Τραμπ που σηκώνεται δευτερόλεπτα μετά τη δολοφονική επίθεση με την εικόνα του Μπαιντεν που χάνει τα λόγια του.

Το δίλημμα για το Δημοκρατικό Κόμμα είναι τεράστιο. Είναι πολύ πιθανόν ο Μπαιντεν να μη δεχθεί να αντικατασταθεί, πιστεύοντας ότι ακόμη και τώρα είναι ο μόνος που μπορεί να νικήσει τον αντίπαλο του. Αλλά και στην περίπτωση που αντικατασταθεί ποιος θα μπορέσει να τα βάλει με το θηρίο; Δεν υπάρχει δυστυχώς στο δημοκρατικό στρατόπεδο άτομο τέτοιου βεληνεκούς, θα είχε ήδη εμφανιστεί διαφορετικά.

Αν και το αποτέλεσμα των εκλογών δεν προβλέπεται, η επίθεση λειτουργεί υπέρ του Τραμπ. Μέχρι τώρα η πρόβλεψη ήταν για μια εκλογική αναμέτρηση οριακή. Αυτό το συμβάν, μπορεί να του δώσει καθοριστικό προβάδισμα.

Τι σημαίνει αυτο για τον υπόλοιπο κόσμο είναι πρόωρο να προβλεφθεί. Ωστόσο, η προοπτική νίκης του που ενισχύεται θα παγώσει κάθε απόπειρα λύσης συγκρούσεων όπως της Ουκρανίας και της Γάζας. Η σημερινή αμερικανικη ηγεσία αποδυναμώνεται ακόμη περισσότερο.
Τα γεγονότα, τα γεγονότα…

(*) Η Ινω Αφεντουλη είναι εκτελεστική διευθύντρια του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων.