Οι μνηστήρες για την καρέκλα του προέδρου του κόμματος που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου πληθαίνουν. Ετοιμάζονται να βγάλουν και να διασταυρώσουν τα ξίφη τους στις 6 Οκτωβρίου. Στους ήδη επτά υποψήφιους, είναι θέμα χρόνου να προστεθεί και η Άννα Διαμαντοπούλου που σύμφωνα με το ρεπορτάζ αναμένεται να δηλώσει την υποψηφιότητα της την εβδομάδα που έρχεται.

Από τους 7+1 υποψήφιους, οι τρεις πρώτοι που ανακοίνωσαν την υποψηφιότητα τους στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΠαΣοΚ, επιδίδονται καθημερνά σε έναν αγώνα επικοινωνιακής υπεροχής μέσα από την προβολή τους σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και αυτής στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι κινήσεις Ανδρουλάκη

Ο Νίκος Ανδρουλάκης τις τελευταίες ημέρες έχει εστιάσει μεταξύ άλλων και στο κόστος των διακοπών. «Τα μπάνια του λαού» που είχε πει κι ο Ανδρέας είναι ιερά για το ΠαΣοΚ και η μετακίνηση σε κάποιο νησί για λίγες βουτιές είναι πανάκριβη.

Με εντολή του προέδρου του κόμματος ξεκίνησε μία καμπάνια, με παραδείγματα και κάρτες, που δείχνουν πως μία οικογένεια πολύ δύσκολα θα μπορέσει να κάνει διακοπές και να έχει λίγες ημέρες ξεκούρασης. Επικαλούμενοι και την έρευνα του Ι.Ε.Λ.Κ.Α. που δείχνει πως φέτος ένας στους δύο Έλληνες δεν θα μπορεί να κάνει διακοπές, λόγω του αυξημένου κόστους σε εισιτήρια και διαμονή, βουλευτές του ΠαΣοΚ κατέθεσαν σχετική ερώτηση στη Βουλή και ζήτησαν να μπει άμεσα πλαφόν για συγκεκριμένες διαδρομές. Εκτός όμως από το πολιτικό σκέλος ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν ξεχνά πως έχει εσωκομματικές εκλογές τον Οκτώβριο και πραγματοποιεί περιοδείες. Σήμερα Σάββατο θα μεταβεί στη Σύρο και το μεσημέρι θα επισκεφθεί το νοσοκομείο του νησιού, Το απόγευμα θα συζητήσει με στελέχη της παραταξης, ενώ την Κυριακή θα επισκεφθεί οινοποιείο της περιοχής.

Οι παρεμβάσεις Δούκα

Ο Χάρης Δούκας με χθεσινή του παρέμβαση στον τηλεοπτικό σταθμό Mega και τον Νίκο Ευαγγελάτο υπενθύμισε πως θα παραμείνει στη θέση του Δημάρχου ανεξάρτητα από την έκβαση της υποψηφιότητάς του για την προεδρία στο ΠαΣοΚ, ενώ τόνισε ότι η χώρα βρίσκεται σε αδιέξοδο και πως χρειάζεται μια κυβερνητική ανατροπή. Ο δήμαρχος Αθηναίων πραγματοποιεί κι εκείνος καμπάνια βάσης με εξορμήσεις σε γειτονιές της πόλης. Χθες μετέβη στο Κερατσίνι που πραγματοποίησε περιοδεία, συνοδευόμενος από τον πρωην γραμματέα της Νεολαίας ΠαΣοΚ και υποψήφιο Δήμαρχο της περιοχής Παντελή Καμά, ενώ σήμερα θα ταξιδέψει στην Ήπειρο.

Στηρίξεις και ενισχύσεις

Η υποστήριξη του γιου του ιδρυτή του ΠαΣοΚ Νίκου Παπανδρέου στον Παύλο Γερουλάνο, ενίσχυσε την αυτοπεποίθηση της ομάδας του στον δρόμο προς τις κάλπες. Σύμφωνα με άτομο του περιβάλλοντος του ο Παύλος Γερουλάνος έχει επιλέξει να μιλά αυστηρά πολιτικά και προγραμματικά στις τοποθετήσεις του, κάνοντας ουσιαστικά προτάσεις διακυβέρνησης. Οι συνεχείς παρουσίες του στα κανάλια και η τακτική που ακολουθεί, σύμφωνα με το επιτελείο του, αποτυπώνεται και στις δημοσκοπικές έρευνες. Στελέχη που στηρίζουν την υποψηφιότητα του κάνουν λόγο μάλιστα για ενδείξεις που έχουν στα χέρια τους που καταδεικνύουν πως βελτιώνεται διαρκώς η θέση του και χωρίς να έχει μετρηθεί ακόμη η στήριξη που έχει δώσει ο κ. Παπανδρέου.

Μεθοδικά κινείται ο Μιχάλης Κατρίνης που, το τελευταίο διάστημα έχει πυκνώσει τις επαφές του με στελέχη της βάσης του κόμματος. Ο κ. Κατρίνης, δεν κινήθηκε σε πρώτο χρόνο, ωστόσο έχει καταφέρει να στήσει πυρήνες σε αρκετές περιοχές της χώρας. Ακολουθεί, πέραν της κατάθεσης της πολιτικής του πλατφόρμας και μια στρατηγική κινήσεων κάτω από τα ραντάρ που ευελπιστεί ότι θα φέρει ένα καλό αποτέλεσμα. Τις δημόσιες παρεμβάσεις τους έχουν πυκνώνει και οι κυρίες Μιλένα Αποστολάκη και Νάντια Γιανακοπούλου.

Μέσα σε όλα αυτά, σε αυτόν τον εσωκομματικό άγονο μέχρι στιγμής αγώνα, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου συνυπέγραψε την επιστολή του Club de Madrid, του μεγαλύτερου φόρουμ δημοκρατικών πρώην Προέδρων και Πρωθυπουργών, προς τους ηγέτες της G20. Σ’ αυτήν την επιστολή γίνεται λόγος για την ανάγκη αύξησης της φορολόγησης των υπερπλούσιων προς όφελος των κοινωνικά ασθενέστερων και ταξικά υποδιαίστερων ομάδων του πληθυσμού. Σκοπός της κίνησης αυτής αυτής είναι να μειωθεί η ανισότητα και να γίνουν επενδύσεις στην αναπτυξιακή πολιτική.

Μένει να δούμε λοιπόν αν στον εσωκομματικό διάλογο η συγκεκριμένη κίνηση θα υιοθετηθεί από τους υποψήφιους αρχηγούς ή αν η ηγεσία του ΠαΣοΚ είναι διατεθειμένη να την φέρει και στη Βουλή.