Ξεκαθάρισμα

Tο ξεκαθάρισμα θα είναι μια μεγάλη νίκη της δικαιοσύνης αλλά κυρίως της δημοκρατίας μας. Οποιος θέλει να στήσει τέτοιες άθλιες σκευωρίες στο μέλλον, θα πρέπει να το σκεφτεί διπλά.

Oλα εδώ πληρώνονται. Eτσι λοιπόν θα πληρώσουν και όσοι πληρώθηκαν για τη σκευωρία της Νovartis. Τριάντα εκατομμύρια δολάρια δεν είναι και ψίχουλα.

Εκ των πραγμάτων θα μάθουμε πώς μοιράστηκαν, σε ποιους, από ποιους και γιατί.

Να θυμίσω το σενάριο. Η υπόθεση δεν ξεκίνησε ως πολιτική σκευωρία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κατά της τότε αντιπολίτευσης (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ).

Ξεκίνησε ως υπόθεση εμπορικών πρακτικών μιας μεγάλης φαρμακευτικής εταιρείας που διερευνούσαν ήδη οι αμερικανικές Αρχές.

Μόλις όμως τα κυβερνητικά τσακάλια το πήραν χαμπάρι μύρισαν αίμα. Και το ανακήρυξαν «μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους» (Δ. Παπαγγελόπουλος, 5/2/2018).

Εως τότε αλλά και μετά δεν υπήρξε καμία ένδειξη συμμετοχής κάποιου πολιτικού ή κυβερνητικού παράγοντα. Ακόμη κι έτσι όμως κρέμασαν δέκα πολιτικούς αντιπάλους τους στα μανταλάκια με ένα κατασκευασμένο κατηγορητήριο.

Στη συνέχεια και οι δέκα περιπτώσεις πολιτικών που διερευνήθηκαν αρχειοθετήθηκαν ελλείψει στοιχείων.

Υποθέτω πως οι κυβερνητικοί εμπνευστές δεν θα το είχαν επιδιώξει αν στη μετατροπή μιας υπόθεσης εμπορικών πρακτικών σε «μεγαλύτερο σκάνδαλο» δεν είχαν συμπράξει δικηγόροι, δικαστικοί, «προστατευόμενοι μάρτυρες» και μια μερίδα του Τύπου.

Αλλά είπαμε. Ολα εδώ πληρώνονται.

Τώρα λοιπόν που αποκαλύφθηκε η συναλλαγή με την καταγγελία του Βελόπουλου και την ομολογία του Σαράκη, τα πράγματα δύσκολα θα μείνουν ανεξιχνίαστα.

Ηδη οι Σαμαράς, Λοβέρδος και Στουρνάρας (που ήταν μεταξύ των δέκα πολιτικών) ζητούν να αρθεί η προστασία των μαρτύρων. Αν ισχύει η συναλλαγή, τότε το καθεστώς προστασίας τους είχε δοθεί κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας.

Και φυσικά θα αρχίσει να ξετυλίγεται το κουβάρι. Ποιος, πού, πόσα, γιατί…

Δεν είναι όμως μια απλή ποινική υπόθεση.

Και γι’ αυτό το ξεκαθάρισμα θα είναι μια μεγάλη νίκη της δικαιοσύνης αλλά κυρίως της δημοκρατίας μας. Οποιος θέλει να στήσει τέτοιες άθλιες σκευωρίες στο μέλλον, θα πρέπει να το σκεφτεί διπλά.

Και φυσικά η ίδια η αντίληψη μιας πολιτικής τύπου Παπαγγελόπουλου και ύφους Πολάκη θα πεταχτεί στον σκουπιδοτενεκέ.

Ευτυχώς. Διότι η συρρίκνωση της πολιτικής σε μέθοδο διωγμού του αντίπαλου είναι μια βαριά αρρωστημένη αντίληψη. Μία αντίληψη που δεν έχει θέση σε καμία δημοκρατική κοινωνία. Οπως θέση δεν έχουν και οι εκφραστές της.

Προφανώς δεν έχω αυταπάτες και ξέρω ότι αυτή είναι η Ελλάδα. Πάντα θα ζούμε περιτριγυρισμένοι από «κυνηγούς σκανδάλων», εκτροφείς σκευωριών και κοινούς παλιανθρώπους.

Το ζήτημα είναι να τους το κάνουμε όλο και πιο δύσκολο.

Και σε αυτό θα βοηθήσει τη δημοκρατία το ξεκαθάρισμα της σκευωρίας με τη Novartis. Ακόμη περισσότερο επειδή θα επιβεβαιωθεί ότι τελικά όλα εδώ πληρώνονται.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.