Το καλοκαίρι σημαίνει διασκέδαση, χαλάρωση και ξεγνοιασιά κάτω από τον ήλιο και δίπλα στα καταγάλανα νερά. Όμως οι υψηλές θερμοκρασίες μπορεί να αυξήσουν τις πιθανότητες αφυδάτωσης και αυτήν με την σειρά της να αυξήσει τον κίνδυνο λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος, με πιο γνωστή την ουρολοίμωξη. Πρόκειται για την λοίμωξη σε οποιοδήποτε μέρος του ουροποιητικού συστήματος, που περιλαμβάνει τους νεφρούς, τους ουρητήρες, την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα.
Οι περισσότερες λοιμώξεις αφορούν το κατώτερο ουροποιητικό σύστημα, την ουροδόχο κύστη και την ουρήθρα. Ενώ όλοι μπορεί να πάθουν (γυναίκες, άνδρες και παιδιά), η σκληρή πραγματικότητα είναι ότι οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ουρολοίμωξης. Όταν η λοίμωξη περιορίζεται στην ουροδόχο κύστη, τα συμπτώματα μπορεί να είναι ενοχλητικά έως και επώδυνα. Εάν όμως, εξαπλωθεί στα νεφρά τότε μπορεί να προκύψουν σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως αναφέρει το vita.gr.
Πώς θα καταλάβεις ότι πρόκειται για ουρολοίμωξη
Ενώ οι ουρολοιμώξεις μπορεί να μην προκαλούν πάντα συμπτώματα, όταν το κάνουν, συνήθως περιλαμβάνουν:
Συμπτώματα στο κατώτερο ουροποιητικό σύστημα
- Αίσθημα καύσου ή πόνος κατά την ούρηση.
- Αυξημένη συχνότητα ούρησης (συχνοουρία) με λίγα ούρα.
- Αυξημένη επείγουσα ούρηση.
- Δύσοσμα και θολά ούρα.
- Αιματουρία.
- Πυελικός πόνος στις γυναίκες.
- Πόνος στον ορθό στους άνδρες.
Συμπτώματα στο ανώτερο ουροποιητικό σύστημα
- Πόνος και ευαισθησία στο πάνω μέρος της μέσης και στα πλάγια.
- Κρυάδες.
- Πυρετός.
- Ναυτία.
- Εμετός
Οι ουρολοιμώξεις της ανώτερης οδού επηρεάζουν τα νεφρά και μπορεί να γίνουν απειλητικές για την ζωή εάν τα βακτήρια περάσουν στο αίμα.
Τι αυξάνει τον κίνδυνο
Οτιδήποτε μειώνει την κένωση της ουροδόχου κύστης ή ερεθίζει το ουροποιητικό σύστημα μπορεί να οδηγήσει σε ουρολοίμωξη. Υπάρχουν επίσης πολλοί παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο ουρολοίμωξης, όπως:
- Γυναικεία ανατομία: Οι γυναίκες έχουν πιο κοντή ουρήθρα από τους άνδρες. Ως αποτέλεσμα, τα βακτήρια έχουν να διανύσουν μικρότερη απόσταση για να φτάσουν στην ουροδόχο κύστη.
- Σεξουαλική δραστηριότητα: Το να είσαι σεξουαλικά ενεργός τείνει να οδηγεί σε περισσότερες ουρολοιμώξεις. Ένας νέος σεξουαλικός σύντροφος μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο.
- Εμμηνόπαυση: Μετά την εμμηνόπαυση, η μείωση των οιστρογόνων προκαλεί αλλαγές στο ουροποιητικό σύστημα, που μπορεί με την σειρά τους να αυξήσουν τον κίνδυνο.
- Αποφράξεις στο ουροποιητικό σύστημα: Οι πέτρες στα νεφρά ή ο διευρυμένος προστάτης μπορεί να παγιδεύουν τα ούρα στην ουροδόχο κύστη. Ως αποτέλεσμα, ο κίνδυνος ουρολοίμωξης είναι υψηλότερος.
- Κατεσταλμένο ανοσοποιητικό σύστημα: Ο διαβήτης και άλλες ασθένειες μπορούν να βλάψουν το ανοσοποιητικό σύστημα, την φυσική άμυνα του οργανισμού έναντι των μικροβίων. Αυτό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο ουρολοίμωξης.
- Προηγούμενη ουρολοίμωξη.
Πώς θα την αντιμετωπίσεις
Εάν εμφανίσεις τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει να κάνεις καλλιέργεια ούρων και αν επιβεβαιωθεί ότι υπάρχει λοίμωξη ο γιατρός σου θα σου συστήσει την κατάλληλη αντιβίωση (με βάση το αντιβιόγραμμα, που θα δείξει σε ποια αντιβίωση είναι ευαίσθητο το μικρόβιο που έχεις).
Στην περίπτωση πυελονεφρίτιδας, τότε ενδέχεται να χρειαστεί ακόμη και νοσοκομειακή αντιμετώπιση, αναλόγως της βαρύτητας και του ιστορικού, ενώ μπορεί να χρειαστεί και περαιτέρω διερεύνηση αν υποκρύπτεται κάποιο σοβαρότερο πρόβλημα.