Μια εθνική καταστροφή απείλησε τη χώρα το βράδυ της Δευτέρας. Αλλά ευτυχώς περιορίστηκε στον χώρο του Πολεμικού Μουσείου. Και έπληξε μόνο τους παρισταμένους στην παρουσίαση ενός βιβλίου που έχει ήδη παρουσιαστεί πέντε-έξι φορές τα τελευταία δυο-τρία χρόνια.

Δεν πειράζει, όμως. Η δίψα της μάθησης εκδηλώνεται ακόμη και κατακαλόκαιρο, ακόμη και αναδρομικά, ακόμη και παρέα με τη Λατινοπούλου. Κι έτσι δόθηκε η ευκαιρία σε δυο πρώην πρωθυπουργούς να εκθέσουν τις απόψεις τους παρόλο που δεν είχαν καμία σχέση με το βιβλίο που (υποτίθεται) παρουσίαζαν.

Η ουσία των απόψεων αυτών είναι ότι οι δυο πρώην πρωθυπουργοί καταφανώς δεν γουστάρουν τον σημερινό διάδοχό τους. Δεν χρειάζονται και πολλά λόγια για να το εξηγήσω, διότι «χωριό που φαίνεται κολαούζο δεν θέλει».

Του φόρτωσαν λοιπόν ό,τι μπορούσαν να του φορτώσουν κι ακόμη περισσότερα (έως την Ουκρανία έφτασαν…), αλλά έτσι είναι συνήθως οι πρώην. Δεν μπορούν εύκολα να χωνέψουν ότι δεν είναι νυν.

Τι να κάνουν λοιπόν; Ανησυχούν!

Ανησυχούν για την Ευρώπη, για τον κόσμο, για την ειρήνη, για την οικονομία, για το αν ακούει ο Πρωθυπουργός «την ψήφο του λαού», για την Τουρκία, για τη λαθρομετανάστευση, για τα ομόφυλα ζευγάρια, για τα νεφελώδη κεντρώα σχήματα που ηττήθηκαν και για το χαμένο πέναλτι του Ρονάλντο.

Ορθώς ανησυχούν. Η εθνική καταστροφή δεν είναι μακριά. Κι ορθώς ανησυχούν καθισμένοι δίπλα δίπλα.

Εδώ στο ΠΑΣΟΚ κατεβαίνει ολόκληρη πεντάδα από μελλοντικούς πρωθυπουργούς. Τι μας πειράζει που στο Πολεμικό Μουσείο πήγαν δύο πρώην της ΝΔ και μερικοί Συριζαίοι να τους ακούσουν; Ούτως ή άλλως, σε πολλά συμφωνούν μαζί τους.

«Ρίξ τα, πρόεδρε!» φώναζε περιχαρής η ομήγυρη. Κι ευτυχώς άπαντες οι πρόεδροι τα έριξαν να ευχαριστηθεί το ακροατήριο.

O ένας μάλιστα τα έριξε και για «την άθλια σκευωρία της Novartis» που θα τους πάει «μέχρι τέλους» – διευκρίνιση χρήσιμη διότι στην ομήγυρη παρίσταντο όλοι σχεδόν οι ενδιαφερόμενοι της σκευωρίας με εξαίρεση τον Παπαγγελόπουλο που έστειλε τον δικηγόρο του…

Ο άλλος «πρώην» δεν είπε τίποτα για την «άθλια σκευωρία», αλλά δεν είχε πει κάτι ούτε τότε και συνεπώς δεν μπερδευτήκαμε.

Κάπως έτσι φθηνά τη γλιτώσαμε την εθνική καταστροφή. Στο φτερό.

Κι επειδή τώρα οι «πρώην» κι οι «νυν» θα φύγουν για κανένα μπάνιο, ραντεβού τον φθινόπωρο.

Ούτως Ή άλλως, κανένας πρωθυπουργός δεν έχει πρόβλημα όσο υπερισχύει των αντιπάλων του. Και με τέτοιους αντιπάλους που κυκλοφορούν, δεν νομίζω ότι ο Μητσοτάκης θα αποκτήσει πρόβλημα μέσα στο καλοκαίρι.