Κάποιοι τυγχάνει να ιδρώνουν κατά τη διάρκεια του ύπνου τους το καλοκαίρι μια φορά στο τόσο. Για άλλους πάλι, είναι συχνό φαινόμενο. Σε όποια κατηγορία κι αν ανήκεις, η πολλή ζέστη δεν είναι ευχάριστη για κανέναν, καμιά ώρα της ημέρας. Μάλιστα, οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να αυξήσουν τον καρδιακό μας ρυθμό, γεγονός που μπορεί με τη σειρά του να μας κάνει όλο και λιγότερο χαλαρούς.

Πέραν βέβαια των καιρικών συνθηκών, υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ενδέχεται να αισθάνεσαι ότι… καίγεσαι κάτω από τα σεντόνια. Επομένως, αν πρόκειται για μια τακτική δυσφορία, θα ήταν ωφέλιμο πρώτα να μιλήσεις με το γιατρό σου έτσι ώστε να αντιμετωπίσεις τυχόν προβλήματα. Από εκεί και πέρα, θα μπορούσες να προχωρήσεις στις ακόλουθες τροποποιήσεις που θα σε βοηθήσουν να δροσιστείς και να απολαύσεις τον ύπνο σου.

#1 Απέφυγε το αλκοόλ και τα βραδινά λιπαρά γεύματα

Ένα ποτήρι κρασί τη νύχτα, ίσως νιώσεις αρχικά πως σου φέρνει υπνηλία, αλλά υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να ιδρώσεις αργότερα στο κρεβάτι και να καταλήξεις ανήσυχος. Αν τώρα είσαι έξω και θέλεις να πιείς ένα ποτό, φρόντισε να είναι νωρίς, τουλάχιστον τέσσερις ώρες πριν τον ύπνο, ώστε το σώμα σου να έχει αρκετό χρόνο να το επεξεργαστεί.

Είναι επίσης σημαντικό να προσέχουμε τι τρώμε πριν τον ύπνο. Τα πικάντικα, πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη τρόφιμα μπορούν να προκαλέσουν δυσπεψία και να μας ανεβάσουν τη θερμοκρασία τη νύχτα. Γενικά, προσπάθησε να καταναλώσεις το τελευταίο γεύμα τουλάχιστον τρεις ώρες πριν κλείσεις τα μάτια σου έτσι ώστε το στομάχι σου να προλάβει να ηρεμήσει αναφέρει το vita.gr.

#2 Προετοιμάσου να ξεκουραστείς κάνοντας ένα μπάνιο αντί για προπόνηση

Ένα ζεστό μπάνιο ή ένα ντους μπορεί να βοηθήσει στη μετάβαση στον ύπνο καθώς μειώνει τη θερμοκρασία του σώματος και προκαλεί υπνηλία.

Αν θες να βγεις έξω για τζόκινγκ κάτω από τα αστέρια ή αν πηγαίνεις γυμναστήριο μετά τη δουλειά, έχε υπόψιν πως, σύμφωνα με έρευνα, χρειάζονται τουλάχιστον 30 έως 90 λεπτά για να κρυώσει τελείως το σώμα μετά την προπόνηση. Η γυμναστική είναι ζωτικής σημασίας για έναν ποιοτικό ύπνο γενικότερα, αλλά καλό θα ήταν αν έχει περάσει πολύ η ώρα να επιλέξεις ίσως κάτι πιο χαλαρωτικό, όπως η γιόγκα.

#3 Διατήρησε την κρεβατοκάμαρα δροσερή

Κράτα τα στόρια και τις κουρτίνες κλειστά κατά τη διάρκεια της ημέρας, ώστε το δωμάτιο να μην… βράζει. Ένας ανεμιστήρας και βέβαια το κλιματιστικό εννοείται βοηθούν.

#4 Επέλεξε τα σωστά σεντόνια

Όσον αφορά τα κλινοσκεπάσματα, στρώσε σεντόνια από ύφασμα που αναπνέει, όπως το βαμβάκι. Ένα προστατευτικό μαξιλαριού με εξωτερικό στρώμα που απομακρύνει τον ιδρώτα θα ήταν μια καλή επιλογή.

#5 Προσοχή και στις πιτζάμες

Προτίμησε από 100% βαμβάκι και απέφυγε τα συνθετικά υφάσματα τα οποία μπορούν να παγιδεύσουν τον ζεστό αέρα.

#6 Μην στραφείς στο… σκρολάρισμα αν ξυπνήσεις τη νύχτα

Η έκθεση στο φως του κινητού, πιθανότατα θα επιδεινώσει την κατάσταση. Αφού ξύπνησες μέσα στη νύχτα, σήκω από το κρεβάτι και πάρε λίγο καθαρό αέρα στο μπαλκόνι. Δοκίμασε οτιδήποτε θα σε βοηθήσει να ηρεμήσεις ξανά, όπως άλλο ένα μεταμεσονύκτιο ντους.