Η σοκολάτα έχει δαιμονοποιηθεί από πολλούς, ως μια τροφή που παχαίνει ή επιβαρύνει τον οργανισμό. Εν μέρει υπάρχει μια σχετική αλήθεια σε αυτό, αν μιλάμε για σοκολάτα φορτωμένη με ζάχαρη, πρόσθετα έλαια και γάλα. Αντιθέτως, η μαύρη σοκολάτα χωρίς ζάχαρη μπορεί να αποτελέσει μια ασπίδα για όλο τον οργανισμό σας. Το κακάο, από το οποίο παράγεται η σοκολάτα, συγκεντρώνει περισσότερα αντιοξειδωτικά ακόμα και από το τσάι και το κόκκινο κρασί. Ειδικότερα, όσο πιο μαύρη είναι η σοκολάτα τόσο υψηλότερα και τα αντιοξειδωτικά της. Οι επιστήμονες, μάλιστα, την κατατάσσουν στις υπερτροφές, όπως αναφέρει το vita.gr Αν φοβάστε να εντάξετε λίγη μαύρη σοκολάτα στη διατροφή σας, οι λόγοι που ακολουθούν, σίγουρα, θα σας πείσουν.

1 Προστατεύει την καρδιά και μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού
Σύμφωνα με μελέτες, όσοι έτρωγαν μαύρη σοκολάτα μια φορά την εβδομάδα, φάνηκαν να έχουν 8% χαμηλότερο κίνδυνο απόφραξης των αρτηριών. Σε άλλη μελέτη αναφέρεται ότι όσοι έτρωγαν συχνά περίπου 28 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας είχαν και λιγότερες πιθανότητες για στεφανιαία νόσο. Φαίνεται ότι χάρη στα φλαβονοειδή της μαύρης σοκολάτας διατηρείται η καλή υγεία της καρδιάς.

2 Ενισχύει το μυαλό και τη διάθεση
Τα ευρήματα μελετών υποστηρίζουν ότι η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας με υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο (πάνω από 70%) κάνει καλό στον εγκέφαλο. Προκαλεί ευχαρίστηση, μειώνει το άγχος και ανεβάζει τη διάθεση, διεγείροντας συγκεκριμένους νευροδιαβιβαστές. Σύμφωνα με έρευνες, 48 γραμμάρια βιολογικής σοκολάτας με 70% κακάο είναι αρκετά για να ενισχυθεί η νευροπλαστικότητα του εγκεφάλου. Αυτό σημαίνει ότι οι νευρώνες αναγεννιούνται, αυξάνοντας τη γνωστική λειτουργία και βελτιώνοντας τη μνήμη. Και σε αυτή την περίπτωση, τα φλαβονοειδή του κακάου κάνουν εκπληκτικά τη δουλειά τους. Ωστόσο, χρειάζονται και περαιτέρω μελέτες για να ενισχυθούν οι παραπάνω ισχυρισμοί.

3 Βελτιώνει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα
Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας με μέτρο φαίνεται ότι συμβάλλει στον καλύτερο μεταβολισμό της γλυκόζης και επομένως, μπορεί να προστατεύει από τον διαβήτη τύπου 2. Άλλωστε, η αντίσταση στην ινσουλίνη ανεβάζει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Σημειώστε, ότι τα φλαβονοειδή στη μαύρη σοκολάτα μπορεί να μειώνουν το οξειδωτικό στρες, το οποίο σύμφωνα με τους επιστήμονες αποτελεί πιθανή αιτία της αντίστασης στην ινσουλίνη. Επιπλέον, μια ακόμη έρευνα έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν σπάνια μαύρη σοκολάτα παρουσίασαν διπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη στα πέντε χρόνια που ακολούθησαν, σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν μαύρη σοκολάτα μία φορά την εβδομάδα.

4 Καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες
Τα αντιοξειδωτικά της μαύρης σοκολάτας προστατεύουν τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλεί ο χρόνος. Όταν τα κύτταρα είναι υγιή μειώνονται οι πιθανότητες για καρκίνο και καρδιοπάθειες και καθυστερεί η γήρανση. Σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία, τα φλαβονοειδή μπορούν να συμβάλλουν στην πρόωρη βλάβη των κυττάρων. Σε όλα αυτά τα θετικά οφέλη συμβάλλει και το μαγνήσιο που περιέχει η σοκολάτα, καθώς το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για την ομαλή λειτουργία των κυττάρων. Ωστόσο, θα πρέπει να διερευνηθούν περισσότερο οι ιδιότητες της σοκολάτας για την πρόληψη του καρκίνου, καθώς οι ποσότητες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο.