Ο καφές αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα παγκοσμίως, καθώς μας ξυπνά και μας κρατά συχνά παρέα όσο δουλεύουμε. Τώρα νέα επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο BMC Health, αποκαλύπτει ότι θα μπορούσε να σας βοηθήσει να ζήσετε περισσότερο, αλλά και καλύτερα, αντισταθμίζοντας εν μέρει τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής.

Οι ερευνητές πίσω από την μελέτη επισημαίνουν ότι οι υπάλληλοι γραφείου που περνούν τουλάχιστον έξι ώρες την ημέρα ακίνητοι στο γραφείο τους φαίνεται να έχουν 33% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν πρόωρα εάν πίνουν δύο έως τρία φλιτζάνια καφέ την ημέρα σε σύγκριση με τους συναδέλφους που δεν καταναλώνουν καθόλου.

Υποθέτουν ότι τα προστατευτικά του οφέλη πιθανότατα οφείλονται στην ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση του, που φαίνεται να εξισορροπεί τις συνέπειες της αδράνειας.

Η καθιστική ζωή “κλέβει” χρόνια

Πολυάριθμες μελέτες εξάλλου έχουν συνδέσει την καθιστική ζωή με αυξημένο κίνδυνο  καρδιακών παθήσεωνδιαβήτη ακόμα και καρκίνου.

Η αυξανόμενη χρήση των υπολογιστών στο χώρο εργασίας – σε συνδυασμό με την άνοδο του gaming, την ενασχόληση δηλαδή με ηλεκτρονικά παιχνίδια – σημαίνει ότι ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού παραμένει ανενεργό, χωρίς να προσεγγίζει τα συνιστώμενα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας (150 λεπτά την εβδομάδα μέτριας έντασης άσκηση).

Αυτό μπορεί να επιβραδύνει τον μεταβολισμό, διαταράσσοντας ποικίλες σωματικές λειτουργίες, όπως ο έλεγχος του σακχάρου στο αίμα, της αρτηριακής πίεσης και της διάσπασης του λίπους.

Ωστόσο, η νέα έρευνα προτείνει ότι οι κίνδυνοι αυτοί θα μπορούσαν να μειωθούν με την αύξηση της πρόσληψης του καφέ.

Πώς σας βοηθά ο καφές;

Επιστήμονες από το Soochow University στην Κίνα ανέλυσαν δεδομένα σχετικά με τον τρόπο ζωής περισσότερων από 10.000 ενηλίκων στις ΗΠΑ για μια περίοδο δέκα ετών.

Οι συμμετέχοντες ρωτήθηκαν πόσες ώρες την ημέρα περνούσαν καθισμένοι, καθώς και για την κατανάλωση καφέ.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, όσοι κάθονταν έξι ώρες ή περισσότερες αλλά κατανάλωναν δύο έως τρεις καφέδες καθημερινά φάνηκαν να έχουν κατά ένα τρίτο λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν από οποιαδήποτε πάθηση κατά τη διάρκεια της δεκαετίας που διήρκησε η μελέτη.

Ενώ οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ζωτικά αντιοξειδωτικά συστατικά των κόκκων του αποτελούν το “κλειδί” για την αντιστάθμιση των κινδύνων της πολύωρης καθιστικής στάσης, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πρέπει απαραιτήτως να αυξήσετε τις ποσότητες που καταναλώνετε.

Θυμηθείτε ότι η καφεΐνη επηρεάζει κάθε οργανισμό διαφορετικά ενώ η υπερβολική πρόσληψή της μπορεί να προκαλέσει ποικίλες παρενέργειες, από νευρικότητα και υπέρταση, μέχρι γρήγορο καρδιακό παλμό, ακόμα και ανησυχία.

Αντ’αυτού απολαύστε τον καφέ σας όπως ακριβώς συνηθίζατε μέχρι σήμερα και προσπαθήστε να αυξήσετε την φυσική σας δραστηριότητα με απλούς τρόπους.

Κάντε πιο συχνά διαλείμματα και σηκωθείτε από το γραφείο σας για να τεντωθείτε, να κάνετε ήπιες ασκήσεις stretching και να βελτιώσετε την στάση σας.

Παρκάρετε πιο μακριά από την δουλειά σας για να περπατήσετε λίγο περισσότερο από και προς το αυτοκίνητό σας στο τέλος της ημέρας και προσπαθήστε να εντάξετε στην καθημερινότητά σας μικρούς και συχνούς περιπάτους.