Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η Πελοπόννησος με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να δίνουν «μάχη» με τις φωτιές, την ίδια ώρα που το σκοτάδι δυσχεραίνει το έργο τους. Το θετικό είναι ότι έχουν υποχωρήσει πλέον οι άνεμοι.

Tο πύρινο μέτωπο που ανησυχεί τις Αρχές βρίσκεται στην ευρύτερη περιοχή της Πηνείας με τις φλόγες να περνούν από την Αχαΐα στην Ηλεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες καίγονται σπίτια στα χωριά Μαζαράκι και Απιδούλα ενώ το μέτωπο είναι τεράστιο και εκτείνεται σε αρκετά χιλιόμετρα. Μάλιστα, υπάρχουν αναφορές για εγκλωβισμένους πυροσβέστες και πολίτες.

Οι δυνάμεις της πυροσβεστικής δίνουν μάχη με τις φλόγες καθώς 120 πυροσβέστες με τέσσερα πεζοπόρα τμήματα και 43 οχήματα προσπαθούν να ανακόψουν την πορεία της πυρκαγιάς. Τις προσπάθειες των πυροσβεστών ενισχύουν και τμήματα εθελοντών ενώ από την τοπική αυτοδιοίκηση έχουν διατεθεί μηχανήματα έργου για τη διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών και υδροφόρες.

Την ίδια ώρα, πυροσβέστης που επιχειρούσε στη μεγάλη φωτιά της Ηλείας τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο Πύργου.

Συνεδρίασε εκτάκτως το συντονιστικό όργανο Πολιτικής Προστασίας στο Σιμόπουλο

Παρουσία του υπαρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος αντιστράτηγου Νίκου Ρουμελιώτη του υφυπουργου Προστασίας του Πολίτη Ανδρέα Νικολακοπούλου, του περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Νεκταρίου Φαρμάκη και άλλων αιρετών και υπηρεσιακών παραγόντων συνεδρίασε εκτάκτως στο συντονιστικό όργανο Πολιτικής Προστασίας στο δημοτικό κατάστημα του Σιμόπουλου.

Στην συνεδρίαση, σύμφωνα με πληροφορίες, ιδιαίτερο βάρος δόθηκε στις προσπάθειες που πρέπει να καταβληθούν ώστε η μεγάλη πυρκαγιά να μην περάσει προς Σιμόπουλο ή Εφύρα.

Νέα ανακοίνωση της Πυροσβεστικής

Σε νέα ενημέρωση από τον εκπρόσωπο Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, πύραρχο Βασίλη Βαθρακογιάννη, «αυτή την ώρα είναι πολύ βελτιωμένη η εικόνα στις επικίνδυνες πυρκαγιές που εξαπλώθηκαν ταχύτατα με ανέμους, που σε κάποιες περιπτώσεις ξεπέρασαν τα 120 km/h και επεκτάθηκαν σε οικισμούς: Μεγαλόπολη Αρκαδίας, Λυρκεία Αργολίδας, Κεφαλλονιά, Νεοχώρι Μεσσηνίας, Ρίγανη Αιτωλοακαρνανίας, Αγρίνιο, Κρανίδι Αργολίδας και Αλποχώρι Ηλίας».

«Οι πυροσβέστες, οι δυνάμεις προστασίας έδωσαν σκληρές μάχες και αντιμετωπίζουν μόνο διάσπαρτες εστίες. 26 μηνύματα έχουν αποσταλεί από το 112, εκ των οποίων τα 13 από αυτά για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το μεσημέρι στην περιοχή Μαστραντώνη Αχαΐας», τόνισε.

«Προϊόν εμπρησμού»

Για εμπρησμό κάνει λόγο ο δήμαρχος Πύργου, Στάθης Καννής, μιλώντας για τέσσερις εστίες πυρκαγιών που ξέσπασαν σε απόσταση ενός χιλιομέτρου μεταξύ τους. «Αυτό δείχνει ότι δεν ήταν ένα τυχαίο γεγονός, ήταν προϊόν εμπρησμού αυτές οι πυρκαγιές»

Προληπτική εκκένωση πέντε οικισμών του Δήμου Πύργου

Με απόφαση του δημάρχου Πύργου, Στάθη Καννή, δόθηκε εντολή προληπτικής απομάκρυνσης των κατοίκων που βρίσκονται στους οικισμούς Αλεποχωρίου, Χανακίων, Σκουροχωρίου, Μυρτιάς, Αγίου Ηλία και Σκαφιδιάς προς Πύργο.

Η απόφαση ελήφθη, σύμφωνα με τον δήμο, για λόγους προστασίας της ζωής και της υγείας των ατόμων που βρίσκονται σε αυτές από την εκδήλωση της πολύ επικίνδυνης δασικής πυρκαγιάς.

Για τους κατοίκους των παραπάνω περιοχών λειτουργούν κέντρα φιλοξενίας στο θεματικό πάρκο Ξυστρή και στο αθλητικό κέντρο της Αγίας Βαρβάρας.

Ένα ακόμη μήνυμα του 112

Ένα ακόμη μήνυμα, μέσω του 112, στάλθηκε σε όσους κατοικούν ή βρίσκονται στις περιοχές, Αντωνέικα και Λάτα να κινηθούν προς την περιοχή της Αμαλιάδας, μέσω Σιμόπουλου, λόγω της πυρκαγιάς που βρίσκεται σε εξέλιξη στην περιοχή.

Καταστροφή στην Μεγαλόπολη

Η φωτιά που ξέσπασε έξω από την Μεγαλόπολη Αρκαδίας επεκτάθηκε γρήγορα και πέρασε μέσα από τον οικισμό Χωρέμης αφήνοντας πίσω της τον όλεθρο και την καταστροφή.

Σπίτια έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές, με τις φλόγες να περνάνε πάνω από τις στέγες και να γλυτώνουν κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή από την απόλυτη καταστροφή. Αργά το απόγευμα η πυρκαγιά τέθηκε υπό έλεγχο, οι καταστροφές όμως είναι μεγάλες.

Φωτιά στο Κρανίδι

Η φωτιά στο Κρανίδι πλησίασε απειλητικά κατοικημένη περιοχή, με τις φλόγες να μπαίνουν στα πρώτα σπίτια από την ανατολική πλευρά.

Οι κάτοικοι έλαβαν μήνυμα από το 112 να απομακρυνθούν προς Πόρτο Χέλι και Ερμιόνη. Οι πυροσβέστες βρίσκονται σε κατάσταση συναγερμού και δίνουν μεγάλη μάχη για να προστατεύσουν τα σπίτια, καθώς οι άνεμοι πνέουν με μεγάλη ένταση.

Μέτωπο χιλιομέτρων στην Αχαΐα

Πολύ δύσκολη η κατάσταση και στο Μαστραντώνη Αχαΐας με ένα πύρινο μέτωπο χιλιομέτρων να καίει δασική έκταση και να απειλεί χωριά και οικισμούς.

Από την σφοδρότητα των ανέμων, η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα και έφτασε στον Οικισμό Κάλφα. Μέχρι αργά το απόγευμα της Παρασκευής, εναέρια μέσα και επίγειες δυνάμεις έδιναν τη μάχη με τις φλόγες.

Ένας νεκρός στη Μυρτιά

Την ίδια στιγμή, χωρίς τις αισθήσεις του διακομίστηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο του Πύργου, ένας 55χρονος ο οποίος βρισκόταν στο χωριό Μυρτιά.

Ο άνδρας είναι νεκρός και σύμφωνα με τις πληροφορίες έπαθε εισρόφηση στην προσπάθειά του να βοηθήσει την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Αργά το απόγευμα μεγάλη φωτιά ξέσπασε και στη θέση Φραγκοπήδημα, στην Ηλεία.

Στον Μελιγαλά Μεσσηνίας πυροσβέστες και εθελοντές ρίχνονται στη μάχη με τις φλόγες, ενώ από ψηλά συνδράμουν και εναέρια μέσα.

Πρόλαβαν τη φωτιά στην Ανάβυσσο

Υδροφόρα του δήμου, εναέριες και επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής πρόλαβαν τη φωτιά στο Μαύρο Λιθάρι στην Ανάβυσσο πριν επεκταθεί, καταφέρνοντας να την περιορίσουν μέσα σε δύο ώρες.

Η Πυροσβεστική, ωστόσο, παραμένει σε επιφυλακή λόγω των ισχυρών ανέμων που επικρατούν στην περιοχή.

Αποκαταστάθηκε η βλάβη στο 112

Την ίδια στιγμή, προσωρινή βλάβη υπέστη η υπηρεσία Επικοινωνιών Εκτάκτου Ανάγκης 112 η οποία αποκαταστάθηκε περίπου μία ώρα μετά. Σύμφωνα με πληροφορίες, οφειλόταν σε πρόβλημα στον τηλεπικοινωνιακό πάροχο.

Καθόλη τη διάρκεια της βλάβης ζητήθηκε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης να δημοσιεύουν τα προειδοποιητικά μηνύματα προς κατοίκους περιοχών σε Αχαΐα, Αργολίδα και Ηλεία που αφορούσαν απομακρύνσεις από οικισμούς που είναι κοντά σε πυρκαγιές που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Τα μέτωπα στην υπόλοιπη χώρα

Φωτιά ξέσπασε και στην Κεφαλονιά, σε δασική έκταση στην περιοχή Διβαράτα, με το πύρινο μέτωπο μαίνεται πάνω από τον Μύρτο.

Μάχη δίνουν και οι πυροσβέστες στη Θήβα για να περιορίσουν τις φλόγες. Ζημιές έχουν υποστεί αποθήκες, θερμοκήπια και άλλες εγκαταστάσεις.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς και το Σάββατο

Μεγάλη προσοχή χρειάζεται και αύριο Σάββατο Σάββατο 22 Ιουνίου 2024 που θα επικρατούν πάλι ακραίες καιρικές συνθήκες.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, και για αύρι, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας)