Στο cold plunge ή αλλιώς τη βύθιση του σώματος σε παγωμένο νερό, η θερμοκρασία ξεκινά κάτω από 15°C και μπορεί να φτάσει μέχρι και τους 3°C.

Αποτελεί ένα είδος κρυοθεραπείας και μπορεί να πραγματοποιηθεί στη θάλασσα, σε λίμνες και ποτάμια, σε ειδικές μπανιέρες ή με έναν παρόμοιο τρόπο και στο ντουζ σας.

Η δημοφιλής αυτή τάση έχει εκατομμύρια fans παγκοσμίως, και όχι άδικα, αφού έρευνες μιλούν για πολλά οφέλη για την υγεία.

Σε γενικές γραμμές υποστηρίζεται ότι το cold plunging μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση και τη συγκέντρωση, τους μυς, το ανοσοποιητικό, το στρες, το μεταβολισμό και πολλά άλλα.

Όλα ξεκινούν από το γεγονός ότι σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες, η θερμοκρασία του σώματος πέφτει και αλλάζει η ροή του αίματος, με αποτέλεσμα την αντιμετώπιση της βλάβης των ιστών και της φλεγμονής. Τι φαίνεται να κάνει ειδικότερα το cold plunging:

1. Bελτιώνει τη διάθεση και τη συγκέντρωση

Μια μελέτη αναφέρει ότι το cold plunging στους 13°C προκαλεί αύξηση κατά 250% στα επίπεδα ντοπαμίνης (την ορμόνη της χαράς και της συγκέντρωσης) και αύξηση κατά 530% στα επίπεδα νοραδρεναλινης, η οποία ευθύνεται για τη διάθεση, την προσοχή, την εγρήγορση και τη μνήμη. Οι τιμές αυτές, μάλιστα, φάνηκε να διατηρούνται υψηλά για αρκετές ώρες μετά τη βύθιση.

2. Mειώνει τη φλεγμονή και τον πόνο στους μυς

Σύμφωνα με τα ευρήματα μελέτης, τα κρύα λουτρά φαίνεται να μειώνουν τη φλεγμονή και την μυϊκή ευαισθησία που παρουσιάζεται έπειτα από συνεχείς συνδερίες άσκησης μέσα σε μια-δυο μέρες.

Ταυτόχρονα, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν και καλύτερη μυϊκή αποκατάσταση μετά από την άσκηση, όπως και αυξημένη δύναμη σε επόμενα workouts.

3. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα

Επιπρόσθετα, μια έρευνα αναφέρει λιγότερες μέρες ασθένειας, όπως αυτές καταγράφηκαν από απουσίες στην εργασία των συμμετεχόντων, για όσους έκαναν μπάνιο με παγωμένο νερό.

Συγκεκριμένα, η ομάδα που πρόσθεσε 30-90 δευτερόλεπτα κρύου ντους στην καθημερινότητά της σημείωσε 29% λιγότερες μέρες ασθένειας σε σύγκριση με εκείνους που χρησιμοποιούσαν ζεστό νερό.

4. Μειώνει το στρες

Όταν το σώμα βυθίζεται σε παγωμένο νερό, το μυαλό μπαίνει σε μία κατάσταση στρες για να ανταπεξέλθει. Η διαφορά είναι ότι σε αυτή την περίπτωση όλα είναι ελεγχόμενα.

Αδράξτε λοιπόν την ευκαιρία για να γίνετε πιο ανθεκτικοί όταν βομβαρδίζεστε από το άγχος.

Κάντε πρακτική αναπνοών και μάθετε να διατηρείτε την ψυχραιμία σας. Έτσι, βήμα – βήμα και με τον καιρό, θα αποκτήσετε μεγαλύτερη ψυχική ανθεκτικότητα και νέες δεξιότητες διαχείρισης του στρες.

5. Ενεργοποιεί και επιταχύνει τον μεταβολισμό

Κατά τη διάρκεια ενός κρύου λουτρού, μετρήσεις αναφέρουν αύξηση του μεταβολισμού μέχρι και 350%.

Μακροπρόθεσμα, το cold plunge μπορεί να βελτιώσει πολύ τον μεταβολισμό σας και να συμβάλλει ενδεχομένως στην ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα.

Αρνητικές επιπτώσεις και αντενδείξεις

Πριν δοκιμάσετε οτιδήποτε νέο, πάντα θα πρέπει να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας. Ο κάθε οργανισμός είναι διαφορετικός και κάποια θέματα υγείας δεν επιτρέπουν την έκθεση σε τόσο χαμηλές θερμοκρασίες, καθώς το σώμα βιώνει ένα σύντομο «σοκ».

Έρευνες παρουσιάζουν κατά καιρούς στοιχεία που υποδηλώνουν την αποδυνάμωση των μυών μετά από συνεχόμενα παγωμένα λουτρά, τα οποία ακολουθούν την έντονη άσκηση. Δεν σχετίζεται με τον ίδιο τρόπο η αντοχή στην αερόβια άσκηση μετά από cold plunging, καθώς φαίνεται να μην επηρεάζεται αρνητικά.

Αν έχετε καρδιακές παθήσεις, διαταραχές της κυκλοφορίας, είστε έγκυος ή βρίσκεστε σε συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή, το cold plunging δεν ενδείκνυται για εσάς, καθώς αυξάνει την κυκλοφορία του αίματος. Διαφορετικά, αφού σε κάθε περίπτωση συζητήσετε με τον γιατρό σας και λάβετε την έγκρισή του, μπορείτε σταδιακά να απολαύσετε τα ευεργετικά οφέλη του παγωμένου λουτρού.