Ενώ οι υψηλές θερμοκρασίες κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών μηνών είναι αναμενόμενες, η υπερβολική ζέστη μπορεί να δημιουργήσει μια αποπνικτική ατμόσφαιρα, να προκαλέσει εξάντληση ή δυσφορία αλλά και να δυσχεράνει την εγκεφαλική λειτουργία.
Σε πρόσφατο σχόλιό τους, που δημοσιεύθηκε στο Lancet Neurology, διεθνής ομάδα ερευνητών εξηγεί ότι οι υψηλές θερμοκρασίες καταπονούν το ανθρώπινο σώμα, καθώς καθιστούν πιο δύσκολη την διατήρηση της θερμοκρασίας του και διαταράσσουν τις λειτουργίες του νευρικού συστήματος.
Μάλιστα, αναφέρουν ότι η κλιματική αλλαγή πιθανότατα θα επιδεινώσει νευρολογικές και ψυχιατρικές διαταραχές, συμπεριλαμβανομένης της νόσου του Αλτσχάιμερ.
Πότε ξεκινά να μειώνεται η γνωστική απόδοση;
Μελέτες έχουν δείξει ότι η γνωστική απόδοση αρχίζει να μειώνει περίπου στους 79 βαθμούς Fahrenheit ή στους 26 βαθμούς Κελσίου.
Ορισμένοι ερευνητές προτείνουν ότι σε υψηλές θερμοκρασίες, η δραστηριότητα του παρασυμπαθητικού νευρικού συστήματος και τα επίπεδα κορεσμού οξυγόνου στο αίμα θα μπορούσαν να είναι χαμηλότερα, οδηγώντας σε μειωμένη γνωστική λειτουργία.
Ενώ δεν είναι απολύτως σαφές γιατί η γνωστική λειτουργία μειώνεται στην υπερβολική ζέστη, οι τρέχουσες μελέτες επικεντρώνονται στη σύνδεση των νευροδιαβιβαστών με την έκθεση στην θερμότητα.
Πώς θα προστατευτείτε από την υπερβολική ζέστη
Για να αποφύγετε τις επιπτώσεις του καύσωνα, που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο την υγεία, ακολουθήστε τα παρακάτω:
- Αποφύγετε να εκτίθεστε στην ζέστη και στον ήλιο, ειδικά μεταξύ 12.00 το μεσημέρι και 4.00 μ.μ.
- Πίνετε άφθονο νερό και όσο πιο συχνά γίνεται για να παραμένετε ενυδατωμένοι. Μπορείτε να ενισχύσετε την ενυδάτωσή σας καταναλώνοντας φρούτα και λαχανικά, όπως καρπούζι, φράουλες, τομάτες, κολοκύθι και αγγούρι,
- Φοράτε ελαφριά, ανοιχτόχρωμα, φαρδιά και πορώδη βαμβακερά ρούχα.
- Χρησιμοποιήστε προστατευτικά γυαλιά, ομπρέλα ή καπέλο όταν βγαίνετε στον ήλιο και μην ξεχνάτε να εφαρμόζετε αντηλιακό.
- Αποφύγετε την επίπονη σωματική δραστηριότητα όταν η εξωτερική θερμοκρασία είναι υψηλή (αυτό περιλαμβάνει και την γυμναστική). Εάν είναι δυνατό αποφύγετε να εργάζεστε έξω από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 μ.μ.
- Εάν τελικά εργαστείτε τις πιο θερμές ώρες της ημέρας, θυμηθείτε ότι τα διαλείμματα ανάπαυσης πρέπει να γίνονται πιο συχνά και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, όταν είναι δυνατόν.
- Προγραμματίστε τις εξωτερικές σας δραστηριότητες τις πιο δροσερές ώρες της ημέρας, πολύ νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα. Εάν πρέπει να βγείτε έξω, πάρτε μαζί σας ένα παγωμένο μπουκάλι νερό και παραμείνετε στην σκιά.
- Αποφύγετε το αλκοόλ, το τσάι και τον καφέ, που μπορεί να αφυδατώσουν τον οργανισμό.
- Διατηρήστε το σπίτι σας δροσερό, κλείνοντας παντζούρια και παράθυρα και τραβώντας τις κουρτίνες, προκειμένου να κρατήσετε τον καύσωνα έξω και την δροσιά μέσα.
- Επικοινωνήστε με τον γιατρό σας για να διαπιστώσετε εάν πρέπει να αλλάξετε την αγωγή σας κατά την διάρκεια του καύσωνα.
- Κρατήστε τα κατοικίδια στη σκιά και δώστε τους άφθονο νερό.
- Εάν αισθανθείτε λιποθυμία ή αδιαθεσία, αναζητήστε άμεσα ιατρική βοήθεια.