Νέα επιστημονική μελέτη αποκαλύπτει ότι η τεστοστερόνη σε υψηλά επίπεδα ακόμα και σε υγιείς άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής, την πιο κοινή καρδιακή πάθηση, που αυξάνει τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η παρούσα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Lancet, βασίζεται σε προηγούμενες έρευνες, στις οποίες βρέθηκε μια σύνδεση μεταξύ των επιπέδων τεστοστερόνης και της κολπικής μαρμαρυγής.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ακόμη και σε υγιείς άνδρες ηλικίας άνω των 70 ετών χωρίς προηγούμενο ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου – συμπεριλαμβανομένης της κολπικής μαρμαρυγής – ο κίνδυνος μεταξύ υψηλότερων συγκεντρώσεων τεστοστερόνης και κολπικής μαρμαρυγής εξακολουθεί να υπάρχει», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Δρ. Cammie Tran, ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο Monash. στην Αυστραλία.

Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει την αιτιώδη συνάφεια, η Δρ. Cammie Tran αναφέρει ότι «μπορεί να είναι μια αρνητική συνέπεια» των υψηλότερων συγκεντρώσεων τεστοστερόνης.

Πρόκειται για την πιο κοινή μορφή ακανόνιστου καρδιακού παλμού ή αρρυθμίας, αναφέρει το vita.gr Περίπου το 70% των ατόμων που διαγιγνώσκεται με κολπική μαρμαρυγή είναι μεταξύ 65 και 85 ετών, με τα ποσοστά να είναι περίπου ίσα για γυναίκες και άνδρες.

Τα άτομα με κολπική μαρμαρυγή έχουν άνω και κάτω κοιλότητες της καρδιάς που δεν συντονίζονται σωστά, με αποτέλεσμα η καρδιά να χτυπά σε ανώμαλο ρυθμό είτε πολύ αργά είτε πολύ γρήγορα ή ακόμα και ακανόνιστα.

Μερικοί άνθρωποι δεν εμφανίζουν συμπτώματα ενώ άλλοι μπορεί να αισθάνονται φτερούγισμα ή πόνο στο στήθος, ζαλάδα ή και δύσπνοια. Η πάθηση προκαλεί περίπου ένα στα επτά εγκεφαλικά επεισόδια, τα οποία μάλιστα τείνουν να είναι και πιο σοβαρά.

Πώς συνδέεται με την τεστοστερόνη;

Στόχος των ερευνητών ήταν να εξετάσουν τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής μεταξύ υγιών ηλικιωμένων ανδρών που δεν έπαιρναν τεστοστερόνη.

Για να διερευνήσουν αυτή τη σχέση, οι ερευνητές συγκέντρωσαν δεδομένα από 4.570 άνδρες που εγγράφηκαν στην κλινική δοκιμή ASPREE, μια μακροχρόνια μελέτη για τις επιδράσεις της ασπιρίνης στην υγεία ηλικιωμένων ενηλίκων.

Οι συμμετέχοντες, που ήταν 70 ετών και άνω, δεν είχαν ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου, καρκίνου του προστάτη, νόσου του θυρεοειδούς, άνοιας ή άλλων απειλητικών για τη ζωή ασθενειών.

Οι άνδρες παρείχαν δείγματα αίματος και ούρων στην αρχή της μελέτης και οι ερευνητές τους παρακολουθούσαν κάθε έξι μήνες για κατά μέσο όρο τρία έως πέντε χρόνια. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, 286 άνδρες ανέπτυξαν κολπική μαρμαρυγή.

Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι οι άνδρες που ανέπτυξαν κολπική μαρμαρυγή είχαν υψηλότερα αρχικά μέσα επίπεδα τεστοστερόνης συγκριτικά με εκείνους που δεν εμφάνισαν (17 nanomoles ανά λίτρο (nmol/L) έναντι 15,7 nmol/L).

Οι άνδρες με τα υψηλότερα επίπεδα τεστοστερόνης είχαν μεγαλύτερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής σε σύγκριση με εκείνους με συγκεντρώσεις τεστοστερόνης στη μέση του εύρους.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι ο κίνδυνος μεταξύ τεστοστερόνης και κολπικής μαρμαρυγής υπάρχει στο υψηλότερο 40% των συγκεντρώσεων τεστοστερόνης» αναφέρει η Δρ. Cammie Tran. «Έτσι κατανοούμε ότι δεν είναι ασυνήθιστο να εμπίπτετε σε αυτήν την ομάδα κινδύνου».

Επικίνδυνα και τα πολύ χαμηλά επίπεδα

Η σχέση ανάμεσα στην ορμόνη και τον κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής ήταν μη γραμμική, πράγμα που σημαίνει ότι οι άνδρες των οποίων τα επίπεδα τεστοστερόνης έπεφταν κάτω από το φυσιολογικό είχαν επίσης υψηλότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κολπική μαρμαρυγή.

«Η μη γραμμική σχέση υποδηλώνει ότι ο κίνδυνος αυτής της κοινής καρδιακής πάθησης θα μπορούσε να μειωθεί διατηρώντας τις συγκεντρώσεις τεστοστερόνης εντός του μεσαίου εύρους του κλινικού φυσιολογικού εύρους», καταλήγουν οι ερευνητές.