Πρωταθλητής Ευρώπης με την Εθνική Παίδων και παγκόσμιος πρωταθλητής με την Εθνική Εφήβων. Δύο φορές στην τελική πεντάδα των Ολυμπιακών Αγώνων, εφτά φορές πρωταθλητής Ελλάδας, έξι φορές κυπελλούχος, δύο φορές πρωταθλητής Ευρώπης σε συλλογικό επίπεδο και ο μόνος Έλληνας μπασκετμπολίστας με δύο triple crown, δηλαδή, πρωτάθλημα, κύπελλο και ευρωπαϊκό την ίδια σεζόν.

Ο Δημήτρης Παπανικολάου διατηρεί το μαχητικό του προφίλ μακριά από τους αγωνιστικούς χώρους και αυτή τη φορά μέσα από το πρόγραμμα UniquAll στηρίζει τα νευροδιαφορετικά παιδιά. Το 2021 αποκάλυψε ότι έχει στοιχεία Άσπεργκερ, ενώ η κόρη του, Άρια, είχε ήδη διαγνωσθεί με αυτισμό.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο vita.gr μίλησε για το πρόγραμμα που εμπνεύστηκε και το οποίο εφαρμόζεται στη Λεόντειο Νέας Σμύρνης και στη Λεόντειο Αθηνών. «Κάποιες φορές, πάμε και σε άλλα σχολεία, όπου κάνουμε βιωματικές δράσεις και ενημερώσεις για τον αυτισμό και «παντρεύουμε» τους μαθητές σε αυτά με μαθητές ειδικών σχολείων, καθώς έχουμε εντοπίσει ένα κενό όσον αφορά τη γνωριμία των παιδιών μεταξύ τους και τη συνύπαρξη πριν από την ηλικία των 18 ετών» ανέφερε για το πρόγραμμα του.

Στη συνέχεια ξεκαθάρισε: «Από τους γονείς, δεν παίρνουμε ούτε ένα ευρώ. Το πρόγραμμα υποστηρίζεται κυρίως από χορηγούς, συνεισφέρουν μεγάλες εταιρείες, όπως και το Mega, κι έτσι πληρώνονται οι προπονητές και όλοι οι εργαζόμενοι του προγράμματος».

Τα παιδιά που συμμετέχουν στο πρόγραμμα παρουσιάζουν μεγάλη βελτίωση και καταφέρνουν να βγουν από το καβούκι τους. Μάλιστα, σε αυτή την προσπάθειά του συμμετέχουν και δύο ακόμα θρύλοι του ελληνικοί αθλητισμού όπως είναι ο Νίκος Γκάλης και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο.

«Η ψυχολογία της Άριας έχει καλυτερέψει πάρα πολύ»

Φυσικά, δε θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στην πορεία της κόρης του. Η οποία μέσα από αυτό το πρόγραμμα έχει βελτιωθεί σημαντικά. «Αυτό, όμως, που μας πλήγωσε ακόμα περισσότερο ήταν οι φίλοι που, κάπου εκεί στην εφηβεία, άρχισαν να απομακρύνονται, τα παιδιά τους έβγαιναν ή έκαναν πάρτι και δεν την καλούσαν… Όλα αυτά εμείς τα γυρίσαμε σε δύναμη. Γιατί δεν μπορούμε να επιλέξουμε τι θα μας έρθει στη ζωή, μπορούμε όμως να επιλέξουμε πώς θα αντιδράσουμε εμείς.

Κι εγώ είχα πει στη γυναίκα μου ότι, αν δημοσιοποιήσουμε το θέμα μας, οι καλοί θα γίνονταν καλύτεροι και οι κακοί θα έκαναν πίσω. Μέχρι στιγμής, το έχουμε καταφέρει. Είμαστε βέβαια σε εγρήγορση, ωστόσο, δυόμισι χρόνια τώρα, έχουν βελτιωθεί οι συμπεριφορές, έχουμε βρει το κατάλληλο σχολικό περιβάλλον, η ψυχολογία της Άριας έχει καλυτερέψει πάρα πολύ, έχει πλέον φίλους και επειδή η ίδια μιλά πολύ καλά αγγλικά επικοινωνεί στο εξωτερικό και με άλλους ανθρώπους. Τα πράγματα είναι πλέον πιο στρωτά».

Μάλιστα, η κόρη του ήταν εκείνη που του έχει δώσει ένα μεγάλο μάθημα: «Η εξέλιξη δεν έχει ταβάνι· και αυτό με έκανε η Άρια να το καταλάβω: Άλλο είναι να είσαι επιτυχημένος και άλλο να είσαι ευτυχισμένος. Για να είσαι ευτυχισμένος, χρειάζεται να έχεις γαλήνη στο μυαλό».

Διαβάστε ολόκληρη της συνέντευξή του στο vita.gr