Αϋπνία: Πώς αυξάνει τις πιθανότητες να διαπράξετε έγκλημα

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη η αϋπνία αυξάνει τις δολοφονικές και αυτοκτονικές τάσεις - Tips για να κοιμάστε εύκολα και γρήγορα

«Καλά σήμερα έχω κάτι νεύρα που… σκοτώνω άνθρωπο!» – Ίσως το έχετε σκεφτεί ή έχετε ακούσει κάποιον να το λέει μετά από μια άγρυπνη νύχτα. Πώς, όμως, επηρεάζει η αϋπνία τη συμπεριφορά μας;

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, που για 15 χρόνια ανέλυσαν στοιχεία περισσότερων από 100.000 ατόμων, εντόπισαν μια ανησυχητική σύνδεση μεταξύ της αϋπνίας και της δολοφονικής διάθεσης.

Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο ψυχιατρικό περιοδικό Journal of Clinical Psychiatry, οι άνθρωποι είχαν 8 φορές περισσότερες πιθανότητες να διαπράξουν ανθρωποκτονία στις 2 το πρωί. Ο κίνδυνος αυτοκτονίας, επίσης, φαίνεται να πενταπλασιάζεται στις 3 π.μ..

Η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι οι άνθρωποι που υποφέρουν από αϋπνία και διαταραγμένο ύπνο είναι συναισθηματικά «ευάλωτοι» και πιο επιρρεπείς στο να ξεσπάσουν στους άλλους.

Οι ειδικοί το αποδίδουν αυτό στο γεγονός ότι η νυχτερινή εγρήγορση διαταράσσει τις λειτουργίες λήψης αποφάσεων του εγκεφάλου και, ταυτόχρονα, μειώνει τη λογική σκέψη – την ώρα που η αρνητική διάθεση βρίσκεται στο «αποκορύφωμά» της.

Tips για όνειρα γλυκά

Δεν χρειάζεται να μετράτε άλλο προβατάκια… Οι επιστήμονες έχουν βρει μερικά κόλπα που θα σας βοηθήσουν να αποκοιμηθείτε εύκολα και γρήγορα:

Φώτα και συσκευές στο off

Το φως από τις λάμπες του δρόμου, από το ξυπνητήρι ή τις οθόνες δυσκολεύει τον ύπνο μας. Ακόμα και ένα μικρό ποσοστό φωτεινότητας συχνά αποδεικνύεται αρκετά ισχυρό ώστε να εισβάλει στον αμφιβληστροειδή μας ενώ έχουμε τα μάτια μας κλειστά. Ουσιαστικά στέλνεται ένα σήμα στον εγκέφαλο, το οποίο «αναστατώνει» το βιολογικό μας ρολόι και μας κάνει να είμαστε σε εγρήγορση.

Αν και για ορισμένους η τηλεόραση λειτουργεί σαν υπνωτικό, εν τούτοις στην πλειονότητα των ατόμων προκαλεί διέγερση με αποτέλεσμα να εμποδίζει την έλευση του ύπνου.

Όταν κοιμόμαστε, το μυαλό μας ξεκουράζεται, δίχως όμως να σταματά να λειτουργεί. Μάλιστα, είναι σε θέση να «πιάνει» οπτικά και ακουστικά ερεθίσματα, ακόμα και μικρής έντασης. Και μπορεί αυτά να μη μας ξυπνούν, επεμβαίνουν όμως στον κύκλο του ύπνου μας, υποβαθμίζοντας την ποιότητά του.

Κάπως έτσι, καταλήγουμε το επόμενο πρωί να ξυπνάμε κουρασμένοι και νευριασμένοι. Φροντίζουμε, λοιπόν, να κοιμόμαστε πάντα με κλειστή τηλεόραση.

Χαλαρώνουμε υπό τους ήχους του… Μπαχ

Χαλαρωτικό δεν είναι μόνο το αφρόλουτρο. Η μουσική έχει επίσης παρόμοια δράση.

Οι ειδικοί συστήνουν, πριν ξαπλώσουμε στο κρεβάτι, να αφιερώσουμε λίγη ώρα ακούγοντας απαλή μουσική που μας αρέσει, όπως τζαζ, lounge, κλασική.

Οι μελωδίες με αργό ή μέτριο τέμπο προκαλούν ηρεμία και ευχαρίστηση και μας αποφορτίζουν από το στρες. Στην πράξη, η μουσική μειώνει τους σφυγμούς της καρδιάς, βελτιώνει την αναπνευστική λειτουργία και συμβάλλει έτσι σε έναν ξεκούραστο και βαθύ ύπνο.

Book therapy

Ένα καλό βιβλίο θα μας βοηθήσει να αποβάλουμε την ένταση της ημέρας, να αποσπάσουμε το μυαλό μας από τα θέματα που μας απασχολούν και να νυστάξουμε ώστε να κοιμηθούμε πιο εύκολα και καλύτερα.

Pro tip: Για έξτρα βοήθεια, μπορούμε να καταναλώσουμε τροφές που ενισχύουν την παραγωγή μελατονίνης, όπως είναι τα αμύγδαλα, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι μπανάνες και η βρόμη.

Η αϋπνία είναι ένα συχνό και βασανιστικό πρόβλημα. Υπολογίζεται ότι το 30% του γενικού πληθυσμού έχει αϋπνία και το 10% έχει συμπτώματα στην διάρκεια της ημέρας. Αν δείτε ότι τα συμπτώματά σας επιμένουν, συμβουλευτείτε τον προσωπικό σας γιατρό, ο οποίος θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε τον ύπνο σας.

Πηγή VITA

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.