Εσείς καμπουριάζετε στην καρέκλα σας; Σύμφωνα με στοιχεία από την Αμερικανική Εταιρεία Χειροπρακτικής, ένας στους δέκα υποφέρει από κακή στάση του σώματος, λόγω της καθιστικής εργασίας και γενικότερα ζωής.
Κι ενώ πιθανώς γνωρίζατε ότι το χρόνιο καμπούριασμα μπορεί να οδηγήσει σε πόνο στην πλάτη, στον αυχένα και στην σπονδυλική στήλη, αυτό που μπορεί να μην είχατε ακούσει είναι ότι μπορεί να επηρεάσει και το μυαλό σας.
Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο ειδικό τεύχος Brain Matters-Neurofeedback and Mind-Body Connections οι άνθρωποι που καμπουριάζουν τείνουν να έχουν μειωμένη ικανότητα ανάκλησης πληροφοριών και χειρότερη ψυχολογία σε σχέση με τους ανθρώπους που κάθονται ίσια.
Μάλιστα, όσοι ίσιωσαν τη στάση του σώματός τους είδαν τη μνήμη τους και τη διάθεσή τους να βελτιώνονται.
Η καλή στάση σώματος ισοδυναμεί με ευθυγραμμισμένη σπονδυλική στήλη. Αυτή επιτρέπει την ομαλή κι επαρκή κυκλοφορία του αίματος. Αυτή έχει σαν αποτέλεσμα τη βελτιωμένη γνωστική λειτουργία και διαύγεια.
Ερευνητές από το Κρατικό Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο προειδοποιούν ότι το να καμπουριάζετε μπορεί ακόμη και να επιδεινώσει την ψυχική σας υγεία.
Σύμφωνα με τη μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Biofeedback, οι μαθητές που καμπούριαζαν ανακαλούσαν τις αρνητικές εμπειρίες πιο εύκολα από εκείνους που είχαν κάθονταν με ίσια πλάτη.
Pro tip: Επιδιώκουμε την καλή ευθυγράμμιση του σώματος ανά τακτά χρονικά διαστήματα, για να έχουμε:
- Πιο σωστή κατανομή του βάρους και της πίεσης στο σώμα, άρα και λιγότερη ένταση σε μύες, τένοντες και συνδέσμους.
- Βελτίωση του αναπνευστικού μοτίβου, που με την σειρά του βελτιστοποιεί όλες τις λειτουργίες του οργανισμού.
- Μείωση της κόπωσης – σωματικής και ψυχολογικής.
Πώς θα καθόμαστε σωστά
Tips από την pilates instructor Μαρία Κοκώνη:
- Τα πόδια να σχηματίζουν ορθή γωνία όταν είμαστε σε καθιστή θέση, προσαρμόζοντας το ύψος της καρέκλας ανάλογα με το δικό μας.
- Η λεκάνη πρέπει να βρίσκεται σε ουδέτερη θέση, να καθόμαστε στα καθιστικά μας κόκκαλα και όχι στην ουρίτσα . Με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η ένταση στη μέση, και ταυτόχρονα καθίσταται ευκολότερο να έχουμε σωστά ευθυγραμμισμένο και τον θώρακα.
- Έχοντας τον θώρακα στην φυσική του θέση (ελαφρά κύφωση) είναι πολύ πιο εύκολο να αναπνέουμε σωστά από το διάφραγμα και όχι ρηχά από το στέρνο.
- Ο αυχένας θα πρέπει να αποτελεί προέκταση της σπονδυλικής στήλης, να βρίσκεται δηλαδή σε μια φυσική νοητή ευθεία. Έτσι τα φορτία στην περιοχή μειώνονται, οι τραπεζοειδείς χαλαρώνουν και μειώνονται οι πιθανότητες εμφάνισης δυσλειτουργίας στην περιοχή.
- Αφού ευθυγραμμίσουμε σπονδυλική και αυχένα, σειρά έχουν οι ώμοι. Αποφεύγουμε την πολύωρη παραμονή σε έντονα κυρτή θέση, φέρνοντας τους πίσω και κάτω Επιπλέον, είναι πάντα καλή ιδέα να κάνουμε κινήσεις «έξω στροφής» των ώμων, μιας και το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μας βρίσκονται σε έσω στροφή (κυρτοί και κρεμασμένοι προς τα εμπρός )
- Τέλος ας μην ξεχνάμε τους καρπούς και τα δάχτυλα , ειδικά όσοι δουλεύουμε πολλές ώρες σε πληκτρολόγιο. Η ιδανικότερη θέση είναι αυτή με τους καρπούς σε ευθυγράμμιση με τον πήχη ενώ είναι καλό να μην παραλείπουμε ήπιες διατάσεις στην περιοχή αλλά και στα δάχτυλα.
Πηγή vita.gr